Aralarında Nobel Barış Ödülü sahiplerinin, akademisyenlerin, aydınların, yazarların, sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin de bulunduğu binlerce kişinin çağrısı ile ilan edilen 1 Kasım Dünya Kobanê Günü'nde, dünyanın dört bir yanında insanlar sokaklara döküldü. Beş kıtada yüzlerce merkezde yapılan eylem ve etkinliklerde DAİŞ'e karşı direnen Kobanê halkına destek mesajları verildi. Eylemler bu yıl, "Kobanê direnişi insanlık direnişidir, Kobanê’yi yeniden inşa edelim" şiarıyla Avustralya'dan Arjantin'e kadar çok sayıda ülkede yapıldı. DAİŞ'e karşı direnirken şehit düşen YPG/YPJ savaşçılarının şükranla anıldığı eylemlerde temel talep ise savaşta büyük yıkıma uğrayan Kobanê’nin yeniden inşası için Türkiye’nin uyguladığı ambargonun kaldırılmasıydı. Eylemlerin fotoğrafları #1NovemberWorldKobaneDay, #GlobalRally4Kobane ve #GlobalDay4Kobane etiketleriyle sosyal medyada paylaşıldı. 


Kobanê şehitlerini unutmadı

134 gün boyunca DAİŞ çetelerine direnerek zafer kazanan Kobanê'de ise çatışmalarda hayatını yitirenler anıldı. Dünya Kobanê Günü’nde Kobanêliler, destansı direnişin verildiği kent sokaklarını ve müze alanını ziyaret etti. 


Miştenur Tepesi'nde anma

Bir gün önce ise Kobanê kantonundaki sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler temsilcileri, direnişin kalesi Miştenur Tepesi'nde ortak basın açıklaması yaparak, dünyaya "Hep birlikte tek yürek ve yek vücut olup Kobanê'yi yeniden inşa edelim" çağrısı yaptı. 


Rojavalı çocuklar 'Kobanê' yazdı

En dikkat çekici eylemi ise Rojavalı çocuklar gerçekleştirdi. Efrîn kantonuna bağlı Raco'da çocuklar dün okullarının bahçesinde bedenleriyle "Kobanê" yazdılar. 


En yoğun katılım Avrupa'daydı

Avrupa eylemlerin en yoğun olduğu kıta oldu. Gazetemizin baskıya girdiği saatlerde Fransa, Almanya ve İtalya başta olmak üzere çok sayıda merkezdeki eylemler henüz devam ediyordu. O nedenle eylemlerin sadece bir kısmını sizinle paylaşabiliyoruz. 


Salih Muslim İsviçre'deydi

İsviçre'nin başkenti Bern ile Zürih, Cenevre ve Basel'de yapılan eylem ve etkinliklere Demokratik Birlik Partisi (PYD ) Eşbaşkanı Salih Muslim ile PYD'nin Avrupa temsilcilerinden Zuhat Kobanê de katılarak konuşma yaptı. 


Bern'de Kobanê Festivali

Bern kentinde dün yapılan Kobanê Festivali'nden elde edilen tüm gelir de Kobanê'nin yeniden inşasında kullanılacak.  Grosse Halle Reitschule'de yapılan festivalde 9  yaşındaki Helin'in oyuncaklarını satarak topladığı 450 Frank'ı Kobanê'nin yeniden inşası için tertip komitesine vermesi ise dakikalarca alkışlandı. 


Kobanê insanlık oldu

Festivalde yaptığı konuşmada "Kobanê insanlık oldu" diyen Salih Muslim de DAİŞ'e karşı direnişin sürdüğüne dikkat çekerek, Topraklarımızı DAİŞ’e mezar edeceğiz" diye konuştu. 


Almanya'da erken başladı

Almanya'nın 32 merkezinde organize edilen eylemler ise cumartesi gününden başladı, pazar günü ise zirveye ulaştı.  

Hamburg'a bağlı Altona semtinde yapılan yürüyüşe bin kişi katıldı. Eyleme katılan Sol Parti Hamburg Eyalet Parlamentosu Milletvekili Cansu Özdemir, dünyanın neresinde olursa olsun Kürdistanlıların yüreğinin Kobanê için attığını söyledi. Mannheim kentindeki eylem de cumartesi günü Abend Akademi önünde yapıldı. 300'ün üzerinde kişinin katıldığı etkinlikte "Kobanê Özgürdür, Özgür Kalacak" pankartı açıldı. 

Freiburg'daki eyleme ise yüzlerce kişi katıldı. Kartoffelplatz'dan şehir merkezine düzenlenen yürüyüşte "Kobanê'deki yeniden inşa çalışmalarına destek verilmesi gerektiği çağrısı da yapıldı.

Hannover'de de 1 Kasım Dünya Kobanê Günü vesilesiyle bir eylem düzenlendi. Kröpcke'de düzenlenen eylemde PYD, YXK, NAV-DEM, MLPD temsilcileri birer konuşma yaptı. 

Berlin'de 1 Kasım Dünya Kobanê Günü etkinliği, Demokratik Güç Birliği tarafından düzenlendi. Alexanderplatz'tan Oranienburger Tor Meydanı'na doğru yürüyüyen yaklaşık bin eylemci Batılı güçlere, Kobanê'ye destek vermesi çağrısı yaptı. 

Aachen kentinde de Demokratik Güç Birliği'nin organize ettiği eylemde Kobanê'nin bir direniş modeli olduğuna vurgu yapılarak, uluslararası güçlerden Türkiye'ye baskı yapması talep edildi. 

Frankfurt'ta Demokratik Güç Birliği tarafından düzenlenen ve  Merkez Tren İstasyonu önünde başlayıp, Römerplatz'ta mitingle sona eren etkinliğe çok sayıda kişi katıldı. Eylemciler, "Yaşasın 1 Kasım Dünya Kobanê Günü" pankartıyla yürüdü.  

Köln kentinde ise tarihi Dom Kilisesi önünde yüzlerce kişinin katılımıyla miting yapıldı. 


'Terörist Erdoğan' sloganları atıldı

Avrupa'da Almanya'nın ardından en çok eylemin organize edildiği yer İtalya'ydı. 

31 kentte eylem ve etkinlik organize eden Kürtler ile dostları cumartesi günü başkent ve başkent Roma ve Torino'da sokağa çıktı. Pankart ile dövizlerde Kobanê direnişi selamlanarak, yeniden inşaya için dayanışma çağrısı yapıldı ve "Terörist Erdoğan" ve "Katil Erdoğan" sloganları atıldı. 


Paris'te yoğun katılım 

Fransa'nın başkenti Paris'te ise eyleme yoğun katılım dikkat çekti. Fransa Demokratik Kürt Konseyi, Fransız Komünist Partisi, Ensemble, Sol Parti MRAP, France-Kürdistan, Solidaires Sendikalar Birliği, Communiste Libertaire, Alternative Libertaire, Kobanê ile Dayanışma Kadın Kolektifi, Ermeni Enstitüsü, Kabylie, ATİK, ACTİT, SKB, Alınteri, DİDF, FDHF ve birçok kurumun çağrısıyla Bastille'den Republique Meydanı'na kadar yürüyenler, Kobanê'ye destek istedi. Yürüyüş kolunun en önünde ise çok sayıda belediye başkanı, belediye meclis üyesi, Sol Parti, Komünist Parti, NPA ve diğer sol hareket temsilcileri vardı. Kürtlerin dostları "Kobanê insanlık için direndi, Kobanê'yi inşa etmek insanlığı inşa etmektir" pankartıyla yürüdü.


Avustralya:  Türkiye'ye baskı yapın

Avustralya'da da Kürdistanlılar ve dostları Kobanê için buluştu. Sydney kentinde sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti temsilcilerinin de katıldığı bir miting yapıldı.  Sydney Teknik Üniversitesi Öğretim Görevlisi Anjana Regmi, Yazar Alison Buckley Gren ve Left Week gazetesinin yazarı Peter Boyle konuşmalarında Kobanê'ye destek verdi. NSW Yeşiller Partisi'nin milletvekili Jamie Parker de Kobanê'nin yeniden inşası için uluslararası kamuoyuna "Türkiye'ye baskı yapın; insani yardım için koridorun açılması şart" çağrısı yaptı. Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Temsilcisi İsmet Taşman da Avustralya ve uluslararası diğer güçlerden Rojava kantonlarını resmi olarak tanımalarını talep etti. 


Johnston'un annesi de oradaydı 

Rojava'da DAİŞ'e karşı direnirken hayatını yitiren YPG'li Ashley Johnston'un (Bagok Serhat) annesi Amanda Johnston da etkinliğe katılanlar arasındaydı. Anne Johnston konuşmasında "Aranızda olmaktan gurur duyuyorum" dedi. 


Şimdi Kobanê'yi inşa etme zamanı

Melbourne kentinde Victoria Eyalet Kütüphanesi önünde de miting yapıldı. KNK adına konuşan Mahmut Kahraman, "Şimdi, Kobanê'yi yeniden inşa etme zamanıdır" dedi. Avustralya Ulusal Yuksek Eğitim Sendikası ve Victoria Sendikaları Konseyi Başkanı Colin Long da Türkiye'ye "İnsani yardım koridorunu aç" diye seslendi. Victoria Üniversitesi'nden Tarih Profesörü John Tully ise Kobanê direnişinin, 2. Dünya Savaşı sırasında faşizme karşı verilen direniş kadar önemli olduğunu söyledi. 

Tully, Rojava'ya sahip çıkma çağrısında bulundu.  


Arjantin'de de eylem vardı

Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te de eylem vardı. Arjantin-Kürdistan Dayanışma Komitesi ile 20’nin üzerinde kurum ve siyasi partinin çağırısı üzerine Obelisco Meydanı'nda yapılan eyleme  500 kişi katıldı. Meydanı KCK, YPG ve YPJ bayraklarını ile donatan kitle, halay çekti. Komite adına yapılan konuşmada ise, “Kobanê direnişi sadece bir şehrin direnişi ve kurtarılması olarak değil, tüm dünyayı tehdit eden ve evrensel değerlere saldıran ve dış emperyal güçlerin desteğiyle bölgedeki halklar üzerinde terör estiren vahşi ve gerici güçlere karşı bir savunma biçiminde algılanmalıdır” denildi. Kobanê’de ve Rojava’da bu uğurda yaşamını yitirenlerin sadece Kürtlerin değil, tüm dünyaki devrimci değerlerin şehitleri olduğu belirtildi.   


 Y.ÖZGÜR POLİTİKA HABER EKİBİ