Dünyadan kısa kısa

Dünya Haberleri —

.

.

  • Kazakistan'da OHAL sona erdi
  • İngiltere kısıtlamaları kaldırıyor

 

Kazakistan'da OHAL sona erdi

Kazakistan’da 5 Ocak’ta ülke çapında ilan edilen olağanüstü hal (OHAL) 19 Ocak gece yarısından itibaren sona erdi.

OHAL'in sona ermesiyle ülkede 23.00-7.00 saatleri arasında uygulanan sokağa çıkma yasağı ile sokaklardaki güvenlik tedbirleri kaldırıldı. Şehirlere giriş ve çıkış yeniden serbest oldu.

Kazakistan’da 2 Ocak’ta başlayan hükümet karşıtı gösteriler devlet güçleri tarafından şiddetle bastırılmıştı. 12 bin kişi gözaltına alınırken, Cumhurbaşkanı Tokayev’in “vur” emrine uyan polis ile askerlerin ateş açması sonucu 225 kişi hayatını yitirmişti. Protestoların bastırılmasında ülkeye giden Rus askerlerinin de etkisi olmuştu.

NUR SULTAN

İngiltere kısıtlamaları kaldırıyor

İngiltere ise hükümet Covid-19'un Omicron varyantının yayılmasını yavaşlatmak için yürürlüğe konulan kısıtlamaları kaldırma kararı aldı. Kararı dün İngiltere Başbakanı Boris Johnson duyurdu. Johnson parlamentoda yaptığı açıklamada, 27 Ocak'tan itibaren zorunlu maske takma ve aşı pasaportu kullanımının sona ereceğini belirtti. 

Enfekte kişilere yönelik karantina uygulamasını da kaldırmak istediklerini kaydeden Johnson, ilgili düzenleme 24 Mart'ta sona erdiğinde yasal zorunluluğun kalkacağını hatta bu tarihin öne çekilebileceğini söyledi.

Karara gerekçe olarak vakaların zirveyi gördükten sonra düşmeye başlamasını gösteren Johnson, kapalı ve kalabalık yerlerde maske kullanımı konusunda "halkın yargısına güvenmenin zamanının geldiğini" ve bugünden itibaren sınıflarda artık maske takma zorunluluğu olmayacağını açıkladı.

Önlemler Aralık’ta başlamıştı 

İngiliz hükümeti Omicron'un yayılmasını yavaşlatmak amacıyla geçen yıl Aralık’ta "B Planı" tedbirlerini uygulamaya koymuştu.

Plan, mümkünse evden çalışma, toplu ulaşım araçları ve kapalı alanlarda maske takılması ve gece kulüpleri gibi yerlere girişte aşı pasaportu zorunluluğunu içeriyordu. 

İngiltere'de vakalar 4 Ocak'ta 218 bini geçmesinin ardından düşüşe geçmişti.

LONDRA

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.