Dünyanın sessizliği protesto edildi

Kadın Haberleri —

Kadınlar Afganistan'da dünyanın sessizliğini protesto ediyor / Foto: Afp

Kadınlar Afganistan'da dünyanın sessizliğini protesto ediyor / Foto: Afp

  • Afganistan’ın başkenti Kabil’de kadınlar yaşatılan vahşete sessiz kalan uluslararası toplumu protesto etti. Taliban protesto eylemini takip etmek isteyen gazetecileri engellemeye çalıştı.

Taliban’ın Afganistan’ı ele geçirdiği Ağustos ayından bu yana kadınlar her fırsatta eylem yaparak Taliban’ın uygulamalarını protesto ediyor. Kadına yönelik şeriat kanunlarının uygulandığı ülkede yaşananlara dünyanın sessiz kalmasını kadınlar protesto etti.

Kendilerini, “Afganistan’da aktivist kadınların spontane hareketi” olarak tanımlayan bir grup kadın, başkent Kabil’de yeniden protesto eylemi gerçekleştirdi.

Kadınlar, “Neden dünya sessizce ölmemizi bekliyor?”, “Eğitim hakkı” ve “Çalışma hakkı” yazılı dövizler açtı.

Ne zamana kadar hapis

Eylemciler, her gün yoksulluğun ülkeyi kırıp geçtiğini, çocukların öldüğünü, erkeklerin iş bulamadığını, intihar ettiğini ve dünyanın tüm bunlara sessiz kaldığını belirtti.

Eylem sırasında yapılan açıklamada, kadınların ne zamana kadar kendi evinde hapiste kalacağı ve neden kimsenin bu çığlığı duymadığı soruldu.

Gazetecilerin takibi engellendi

Eylemciler, başta Birleşmiş Milletler olmak üzere uluslararası toplumu kadınların eğitim ve iş taleplerini desteklemeye çağırdı. Eylem yapan kadınlara gazetecilerin eyleme yaklaşması Taliban güvenlik güçleri tarafından engellendi.

Taliban’ın iktidara geldiği Ağustos ayından bu yana eylem yapılması yasak. Buna rağmen kadınlar her hafta düzenli olarak taleplerini dile getirmek için eylem yapıyor. Geçen hafta perşembe günü de 20 dolayında kadın bir buçuk saat boyunca eylem yapmış, bu eylemi takip eden gazeteciler Taliban’ın şiddetine maruz kalmıştı.

ANF / KABİL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.