Durmayacağız, zirveye ulaşacağız
Toplum/Yaşam Haberleri —

John Holloway
- “Bazen Marxist teori üzerine konuşmak için toplantılara gidiyorum ve oradaki herkes yaklaşık 60 yaşında oluyor. Ama buraya gelip dünyayı değiştirmek için bir yol arayan, Kürt hareketinden ilham almak isteyen bu kadar coşkulu gençleri görmek çok önemli. Buna çok ihtiyacımız var.”
EREM KANSOY/VİYANA
Marksist avukat, sosyolog ve filozof John Holloway sistem karşıtlarının yeni bir dünya yaratma inancına her zamankinden daha güçlü bir biçimde sarılması gerektiğini belirtti ve ekledi: “Biz çok farklı hareketleriz, gruplarız, mücadele ediyoruz. Bir anlamda Sisifos gibi büyük bir kayayı tepeye doğru itiyoruz. Durmayacağız, itmeye devam edeceğiz ve bir eşik noktasına ulaşacağız.”
30 Avrupa ülkesinden 835 delegenin katılımıyla Viyana Üniversitesi’nde 14-16 Şubat tarihleri arasında “İnisiyatifi Geri Al” etkinliği düzenlendi. Etkinliğin katılımcılarından biri de İrlandalı-Meksikalı Marksist profesör John Holloway’di. Etkinlikte, “Fırtınadaki Perspektifler” başlıklı sunum gerçekleştiren John Holloway ile sistem karşıtı hareketlerin genel durumunu konuştuk.
Bir yol aramak
Etkinliğin harika ve gerçekten heyecan verici bulduğunu ifade eden John Holloway 2017’de de Hamburg’da yapılan 'Kapitalist Moderniteye Meydan Okumak' konferansına da katıldığını hatırlatarak şunları söyledi: “Bu yılki etkinliği gerçekten çok etkileyici buluyorum. Organizasyonun mükemmel olduğunu düşünüyorum. Ama esas olarak hissettiğim şey şu: Toplantının ana teması ‘inisiyatifi yeniden ele almak’. Burada bu kadar çok insanın, özellikle de 30'dan fazla ülkeden gelen bu kadar çok gencin bulunması beni gerçekten çok motive ediyor. Çok etkileyici buluyorum. Bazen Marxist teori üzerine konuşmak için toplantılara gidiyorum ve oradaki herkes yaklaşık 60 yaşında oluyor. Ama buraya gelip dünyayı değiştirmek için bir yol arayan, Kürt hareketinden ilham almak isteyen bu kadar coşkulu gençleri görmek çok önemli. Buna çok ihtiyacımız var. Son yıllarda bu tür bir duygu gerçekten azaldı diye düşünüyorum. Özellikle gençlerin tartışmak, ileriyi düşünmek, kapitalizme karşı bir yol aramak istemesi, bunları konuşmaya istekli olması benim için çok değerli.”
Sistem karşıtıları
Gazze’deki soykırım, Trump’ın yükselişi ve pek çok ülkede yeni sağın güçlenmesinin dünyada büyük bir tehlike oluşturduğuna dikkat çeken John Holloway, sistem karşıtılarının yeni bir dünya yaratma inancına her zamankinden daha güçlü bir biçimde sarılması gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Böyle bir ortamda düşüncelerimizi daraltmaya başlama riskiyle karşı karşıyayız. Beklentilerimizi düşürüyoruz, dünya görüşümüzü küçültüyoruz ve 'Ah, bu korkunç, hiçbir şey yapamayız' ya da 'Bu korkunç, sadece hayatta kalmalıyız' diye düşünmeye başlıyoruz. Ama ben bunun tam tersini düşünüyorum. Mevcut durumun zorluğu, devrimi düşünmemizi, kapitalizmi yıkmayı düşünmemizi, farklı bir dünya yaratmayı düşünmemizi her zamankinden daha önemli hale getiriyor. Ve sonra insan düşünüyor, 'Bu çılgınca, bu imkansız, bunu nasıl yapabiliriz?'
Bunu yarın yine yapacağız
Aklıma gelen bazı fikirler var: Biz çok farklı hareketleriz, çok farklı gruplarız, mücadele ediyoruz. Bir anlamda Sisifos gibi büyük bir kayayı tepeye doğru itiyoruz. Ve bazen düşünüyoruz ki, 'Bunu yarın yine yapacağız, sonra ertesi gün, sonra ertesi gün…'. Ama aslında durum böyle değil. Hepimiz kendi farklı gruplarımızda, farklı hareketlerimizde bu büyük kayayı ya da büyük kayaları tepeye doğru itiyoruz. Ama durmayacağız, itmeye devam edeceğiz ve bir eşik noktasına ulaşmayı umuyoruz. O noktada tepenin zirvesine ulaşıyoruz ve ardından işler aşağıya doğru gidiyor, her şey kolaylaşıyor. O noktada farklı bir dünya yaratmanın kaçınılmaz olduğu, bunun zaten olması gereken bir şey olduğu açık hale geliyor.
Rojava, Zagreb, Chiapas
İşte bu sürekli bir çabadır. Peki bunu nasıl yapabiliriz? Bence bunu yapmanın tek yolu, bir yandan kapitalist saldırganlığa mümkün olan her şekilde karşı çıkmak, diğer yandan da elimizden geldiğince parasız, paylaşımcı, komünal bir dünya yaratmaktır. Bu, en azından belli bir ölçüde Rojava'da ve Zagreb’de yapıldı. Aynı şekilde Chiapas’taki Zapatistalar arasında da ve pek çok farklı hareket içinde de bunu görüyoruz. Eğer bu hareketleri sadece bölgesel ya da toplumsal hareketler olarak değil, belirli faaliyetlerle ilişkili hareketler olarak düşünürsek; mesela eğitimi değiştirmeyi deneyebiliriz. Geride kalan 20, 30, 40 yıl boyunca para her alanda gittikçe daha fazla etkili oldu. Ama şimdi parayı eğitimden çıkaralım. Sağlıktan çıkaralım. Müzikten çıkaralım. Zaten pek çok insan müziği politik bir düşünceyle yapmadan da bunu gerçekleştiriyor. Sanırım yapmamız gereken şey bu. Bu zor olacak, ama giderek daha da acil hale gelecek. Kapitalist sistem sürekli eleştirdiğimiz bir şey ve onu değiştirmek istiyoruz.”
Ve ideoloji
Sistem karşıtlarının paylaşım, ortaklaşma ve komünleşme ilişkilerini daha güçlü hale getirmeleri gerektiğine de işaret eden Holloway, “Sanırım benim için en önemli şey, kapitalist toplumsal örgütlenmenin felaketle sonuçlandığına dair büyüyen farkındalık. İnsanlar zaten şu anda büyük bir toplumsal hoşnutsuzluk içinde. Sistemin işe yaramadığını, insanlara tatmin edici ya da güvenli bir yaşam sunmadığını düşünüyorlar. Ve bence ideoloji burada devreye giriyor. Yani evet, sistem çalışmıyor ve biz onu temelden yeniden düşünmek zorundayız. Bu, politikacıları değiştirme meselesi değil. Devlet aracılığıyla çözülebilecek bir şey değil. Bu, topluluk temelli bir şekilde çözülmesi gereken bir mesele” diye konuştu.
Öcalan’ı yeniden düşünme
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın yeniden düşünme sürecinin, olağanüstü çalışmasının ve etrafında inşa edilen büyük örgütlenmenin sonucunu Viyana konferansına gelen insanların heyecanı ve coşkusunda görüldüğünü ifade eden şu şekilde devam etti: “Sanırım onun düşüncesi, yazıları ve hapishanedeki eylemleri ile burada bulunan gençler de dahil olmak üzere pek çok insan arasındaki köprüyü böyle kuruyorum. Bence en önemli nokta bu. Rojava'ya hiç gitmedim, bu yüzden detaylı bir yorum yapmak benim için zor. Ama gördüğüm şey, insanlara büyük bir ilham veren bir hareketin varlığı. Sadece fikirleri nedeniyle değil, aynı zamanda bu fikirlerin hayata geçirilmesi nedeniyle. Bir şey sadece fikir olarak kalabilir. Ama burada mesele, bu fikirlerin havada asılı kalmaması, aksine hayata geçirilmesi. Tabii ki pek çok çelişkiyle birlikte. Ancak bu fikirler, Rojava’da yaşayan insanlar tarafından uygulanıyor. Ve bu, bir şeyleri değiştiriyor. Burada, devlet olmadan bir toplum kurma fikri var. Komünal iş birliği üzerine inşa edilmiş, devletsiz bir toplum.”
Ve umut
Meksika’da yaşadığını, Latin Amerika genelinde tartışmalara katıldığını ve buradaki insanlarla çok fazla temas halinde olduğuna dikkat çeken John Holloway, Kürt hareketinin başardıklarının, Rojava’da inşa etmeye çalıştığı sistemin muazzam bir umut kaynağı olduğunu işaret ederek son olarak şunları aktardı: ''Ve umut, şu an bizim için her zamankinden daha önemli. Aslında her zaman önemli, ama özellikle şu anda daha da önemli. Çünkü gerçekten bir şeylerin değiştirilebileceğini anlamak çok büyük bir fark yaratıyor. Evet, bu çelişkilerle, bu çatışmalarla, büyük acılarla gerçekleşiyor. Ama sadece değişimin mümkün olduğuna dair bir imgeye sahip olmak bile, bizim için, Latin Amerika’daki insanlar için ve sanırım dünya çapında birçok insan için çok büyük bir önem taşıyor.”