Düşmanın üzerine yürüdüler

Sason Asmîn (Murat Öçek/Wan), Jêhat Bagok (Mehmet Gümüş/Amed)

Sason Asmîn (Murat Öçek/Wan), Jêhat Bagok (Mehmet Gümüş/Amed)

  • HPG, Girê Hakkarî'deki eylemde yüksek cesaret ve fedai ruhla düşmanın üzerine giden Sason ve Jêhat'ın şehit düştüğünü duyurdu.
  • Sason, Metîna’daki birçok eylemde yer aldı; cesareti, soğukkanlılığı ve darbe vurmadaki ısrarlı duruşuyla örnek alınan bir militan oldu.
  • Jêhat, üstlendiği sorumluluğun derin bilinciyle katıldı; özü fedailik olan dönem ruhuna denk bir kararlılıkla Türk askerlerinin üzerine yürüdü.

Metîna'ya bağlı Girê Hakkarî Direniş Alanı’ndaki işgalci Türk askerlerine 13 Ocak'ta düzenlenen ve 20'sinin savaş dışı kalmasını sağlayan eylemde şehit düşen iki gerillanın Sason Asmîn (Murat Öçek) ve Jêhat Bagok (Mehmet Gümüş) olduğu bildirildi.

HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM) tarafından dün yapılan yazılı açıklamada, 12 Türk askerinin öldürüldüğü, 8'inin yaralandığı eylemde şehit düşen gerillaların kimlik bilgileri ve mücadeleleri paylaşıldı. BİM, "Sason ve Jêhat yoldaşlarımız, Medya Savunma Alanları’nda doruğa çıkan Apocu fedai ruhun somut timsalleri olarak yaşamda ve savaştaki Apocu militan özellikleriyle mücadele tarihimizdeki onurlu yerlerini aldı. Düşmanın halkımıza yönelik soykırım saldırılarına karşı bedenlerini siper yapan ve son nefeslerine kadar da halkımızın özgürlük mücadelesine fedaice katılan Sason ve Jêhat yoldaşlarımız duruşları ve mücadeleleriyle Apocu militanlığın seçkin örneklerinden oldu" dedi. BİM'in iki gerilla hakkında paylaştığı bilgilerin bir bölümü özetle şöyle:

Savaş alanında olmayı istedi

Sason, Wan’da yurtsever ve Kürt kültürüne bağlı bir ailede doğdu. Küçük yaşta PKK’yi tanıdı. Yakın akrabalarından gerilla saflarına katılımların olmasından da etkilendi. İlkokuldan sonra çobanlık yaptı. Türk devlet sistemi yenilgiye uğratılmadan Kürt halkının gerçek anlamda özgürleşemeyeceği bilinciyle öncelikle kendisini sisteme bağlayan tüm bağlardan kopmak istedi. 2014'te gerilla saflarına katıldı.

Gerilladaki ilk eğitimini Metîna alanında adı. Gerillanın mütevazı yaşamı, kolektif çalışma tarzı ve derin yoldaşlık ilişkilerinden etkilendi. Eğitim sürecini başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra yine Metîna alanında mücadele etti. Yıllarca önemli ve kritik çalışmalarda yer aldı. Yer aldığı çalışmalar her ne kadar önemli ve kritik olsa da her zaman düşmana karşı aktif savaşın sürdüğü alanlarda olmayı istedi. 2021'de Mahsum Korkmaz Askeri Akademisi’nde eğitime dahil oldu.

 

Sason Asmîn (Murat Öçek / Wan)

 

Örnek alınan bir militan

Eğitimin ardından tekrar Metîna'ya geçti. Hareketli gerilla timlerinde yer aldı. Metîna’nın birçok alanında geliştirilen eylemlerde bulundu; cesareti, soğukkanlılığı ve darbe vurmadaki ısrarlı duruşuyla tüm yoldaşlarının örnek aldığı bir militan oldu. Son olarak 13 Ocak'ta Girê Hakkari Direniş Alanı’nda geliştirilen eyleme katılarak önemli bir rol üstlendi. Eylemden kısa bir süre sonra gerçekleşen düşman saldırısında şehadete ulaştı. Yüksek saldırı ruhu sayesinde en zorlu zamanlarda dahi düşmana darbe vurmayı başaran direniş çizgisi, geride kalan yoldaşları için rehber olacaktır.

Gençlikten gerillaya

Jêhat, Mêrdîn Şemrexli bir ailenin ferdi olarak Amed’de dünyaya geldi. Yurtseverlik bilinci yüksek olan bir ailedendi. Düşman gerçekliği ile küçük yaştan itibaren tanıştı. Gençlik faaliyetlerindeyken gerilla saflarına katılacağı anı bekledi. 2019'da gerilla saflarına katıldı.

Daha öncedeki çalışmalar nedeniyle örgütsel ve ideolojik anlamda belli bir tecrübesi olduğu için gerilla ve dağ yaşamına uyum sağlamakta zorluk yaşamadı. Gerillada aldığı eğitimlerle kendisini askeri anlamda geliştirme imkanı buldu. Komalên Ciwan çalışmalarına dahil oldu. Bir süre daha bu çalışmalarda yer aldı.

 

Jêhat Bagok (Mehmet Gümüş / Amed)

 

Kendisini büyük cenge hazırladı

Türk ordusunun Medya Savunma Alanları’na işgal saldırıları, öfkesini daha da büyüttü. Yoldaşlarıyla omuz omuza düşmana karşı savaşmak istedi. Branş eğitimine dahil edildi. Yeni dönem gerilla taktikleri içerisinde önemli bir yere sahip olan sabotaj branşında uzmanlaştı. Birçok farklı alanda da yoldaşlarının yardımıyla bilgi ve tecrübe sahibi oldu. Yine büyük kahramanlıklar sonucu açığa çıkan tünel ve hareketli gerilla savaş tarzlarına dair de donatıldı. Artık kendisini büyük bir cenge hazırlamış olarak yüzünü işgalci saldırıların yoğun olduğu Metîna'ya döndü.

Birçok eylemde emeği vardı

Metîna'nın birçok alanında başarılı pratiğiyle yoldaşlarının saygısını kazanmayı başardı. Düşmanın bulunduğu her tepeye dair bilgi sahibi oldu ve bu tepelerdeki düşman güçlerine dair planlamalar yaparak, birçok başarılı eylemin gerçekleşmesinde emek verdi.

Girê Hakkari Direniş Alanı’ndaki türk askerlerine yönelik 13 Ocak 2024 günü gerçekleşen eyleme üstlendiği sorumluluğun derin bilinciyle katıldı. Özü fedailik olan dönem ruhuna denk bir kararlılıkla düşman askerlerinin üzerine yürüdü. Bu eylemde son nefesine kadar fedaice savaşıp şehadete ulaştı. BEHDÎNAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.