Duvarın ardındaki adalete yeni engeller

Kadın Haberleri —

CEREN KALAY

CEREN KALAY

  • Ankara Adliyesi’nde Aile Mahkemeleri’nin başka bir binaya taşınması kadınların adalete erişimi önündeki engellere bir yenisini eklendi. Avukat Ceren Kalay Eken, "Kadınlar, şimdi parçalanmış adaletle karşı karşıya” dedi. 

ZEMO AĞGOZ /MA  

Ankara’nın Çankaya ilçesine bağlı Sıhhiye semtinde bulunan adliye binasındaki ‘Aile ve Çocuk Mahkemeleri’nin Söğütözü semtinde açılan ek hizmet binasına taşınmasıyla kentteki adliye binası 7’ye çıktı.

Şiddete uğrayan, 6284 sayılı “Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun” kapsamında koruma tedbiri aldırmak isteyen, boşanma, velayet veya nafaka davası olan kadınlar, daha önce savcılık ve mahkemelere tek adliye binasında ulaşabiliyordu. Ancak ‘Aile Mahkemeleri’nin taşınmasıyla kadınların işi daha da zorlaştı.

Ceza ve aile dosyalarına bakan Ankara Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Avukat Ceren Kalay Eken, bölünmüş adliye binalarının yaratacağı sıkıntıları aktardı.

Adalete ulaşım zorluğu

Kadınların ihtiyaçları öncelenmediğinden ‘Aile Mahkemeleri’nin hiç düşünülmeden merkeze uzak başka bir binaya taşındığını belirten Kalay, ulaşım sıkıntısına değindi. Kalay, “Örneğin; ben taksiyle Çankaya’dan 40 TL’ye gittim. İki hatta üç vasıta yapmak gerekiyor belki” diyerek, çoğu kişinin mahkemelerin taşındığından haberinin olmadığına dikkat çekti.

“Adalete erişimde bir şeyleri kolaylaştırmak gerekirken, aksine duvarlar ve engeller artıyor” diyen Kalay, kadınların önüne sürekli engellerin konulduğunu ifade etti. Kalay şöyle dedi: “Bu ülkede kadın olmak zor, başınıza gelen cinsel saldırıyı, tacizi anlatmak, ilgili kişiye ulaşmak ve o kişinin sizi yargılamadan o süreci bitirmeniz zaten çok zor. Şiddete uğrayan ve adalete erişmek isteyen kadınlar, şimdi bir de bina engeli yani parçalanmış adaletle karşı karşıya. Bu çok ciddi bir problem.”

Koruma kararı için aşamalar

Adliye binasının kadınlar açısından önemine değinen Kalay, kadınların 6284 sayılı yasa kapsamında acil koruma kararlarını semt karakollarından ya da mülkü amirliklerden de alabildiğini belirterek, ancak ikinci aşamanın Aile Mahkemeleri tarafından verildiğine işaret etti. Kalay şöyle dedi: “Ankara’da, 6284 sayılı yasa kapsamında alınan kararlarla ilgili 1. ve 2. ‘Aile Mahkemesi’ çalışıyor.

Boşanma aşamasında davayı gören mahkemeden de koruma kararı isteniliyor. 6284 sayılı yasa kapsamında tedbir kararı aldırmak isteyen kadın, savcılığa gittiğinde savcı da, bu kararı ‘Aile Mahkemesi’nden istiyor. Kadına şiddetle ilgili hukuki sürecin iki boyutu var. Biri cezalandırma diğeri de kadının korunması ve şiddetin önlenmesi. Bunun bir ayağı savcılıklar ve ceza mahkemeleriyken diğer ayağı da ‘Aile Mahkemeleri’. Dolayısıyla savcılıklarla, aile ve ceza mahkemelerinin aynı binada olması çok kıymetliydi.”

Tedbir kararı geçicidir

İstanbul Sözleşmesi’nin feshi ile hukuki zorlukların da baş gösterdiğini belirten Kalay,  “Eskiden 6 aylık koruma kararı istediğimizde veriliyordu. Ama şimdi genelde 1 aylık veriliyor. Kişiye tebliğ edilinceye kadar da bir ay geçiyor. Bu sürelerin takibi de yine Aile Mahkemeleri’nde yapılıyor” dedi.

Parçalı adalet binaları ve hukuki zorluklardan ötürü kadınlara ücretsiz avukat ataması yaptılarını kaydeden Kalay, “Sadece Ankara için avukat ataması yapabilsek de Gelincik Merkezi’nin telefonu Türkiye’nin her yerinden aramalara açık. Özellikle şiddet konusunda, yardım alabilmek adına kadınlar, 444 43 06 hattından arayabiliyorlar” dedi.

Hukuki süreçlere ilişkin de bilgi veren Kalay, tedbir kararı aldıran kadınların çoğunun bu kararın geçici olduğundan haberinin olmadığına işaret etti.

Adalete erişim kolaylaştırılmalı

Kadına yönelik şiddetin boyutlarına da dikkat çeken Kalay, “Sadece yaşamını yitiren kadınlardan bahsediyoruz ama çok ciddi anlamda yaralanan, engelli hale gelen ve şiddetin birçok türüne maruz kalan kadınlar var” diyerek, şöyle dedi: “Böyle bir ülkede adalete erişimin kolaylaştırılması gerekirken zorlaştırılıyor. Bir kadın tüm sorunlarını bir adliye binasında halledebilmelidir.” 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.