İşkence haberine hapis

  • İstinaf Mahkemesi, Wan’da 2020’de helikopterden atılan yurttaşlara dair yaptıkları haberler nedeniyle yargılanan gazeteciler İdris Yayla ve Ferhat Çelik’e verilen cezaları onadı.

 

Wan’ın Şax (Çatak) ilçesinde askerler tarafından 11 Eylül 2020’de gözaltına alınan Servet Turgut ve Osman Şiban’ın helikopterden atılmasına dair soruşturma yürüten savcı ile bu durumu kamuoyuna duyuran gazetecileri gözaltına alan savcının aynı kişi olduğuna dair “Gazetecilere gözaltı talimatı aynı yerden” başlıklı haberle ortaya çıkaran gazeteci Ferhat Çelik ve Jiyan Haber İmtiyaz Sahibi İdris Yayla hakkında “Terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek” suçlamasıyla verilen 1 yıl 3 ay hapis cezası, İstinaf Mahkemesi onadı.

Gazetecilerin avukatları, basın özgürlüğüne aykırı olduğu gerekçesiyle kararı İstinaf Mahkemesi’ne taşıdı. Van Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, 10 Ekim 2023’de oybirliğiyle aldığı kararla, gazetecilerin avukatlarının İstinaf taleplerini esastan reddetti. Yargıtay temyiz yolu açık olmak üzere verilen kararda, dava dosyasındaki suçlamalara dair herhangi bir değerlendirme yapılmadı. Üst mahkeme, yerel mahkemenin savunmaları “inandırıcı gerekçelerle reddettiğini”, “kararın hukuka uygun, yasal ve yeterli gerekçeye dayandırıldığını” savundu ve yerel mahkemenin “karında bir isabetsizlik bulunmadığı” kanısına vardı.

Karar, Yargıtay tarafından onanırsa gazeteciler cezaevine girecek.  VAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.