Delil yok ama tutuklular

  • Tahir Güven cinayetinden yargılanan TJA aktivisti Dorşin Gök ile HDP Gençlik Meclisi Üyesi Mehmet Miraç, hiçbir delil olmadığı halde tutuklu kalmaya devam edecek. Mahkeme, MOBESEve HTS kayıtları talebini de reddetti. 

Şirnex’in Cizîr ilçesinde 12 Aralık 2021’de AKP eski İlçe Başkanı Cihan Güven'in kardeşi Tahir Güven, uğradığı silahlı saldırı sonucu öldü. Açılan davada yargılanan Tevgera Jinên Azad (Özgür Kadın Hareketi/TJA) aktivisti Dorşin (Sümeyye) Gök, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gençlik Meclisi Üyesi M. Miraç Dinç ile iki kişinin “Tasarlayarak öldürme” ve “Devletin birlik ve bütünlüğünü bozmak” iddialarıyla açılan davanın 8. duruşması Şırnak 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. 

Kimlik tespitinin ardından daha önce verdiği ifadelerle yüzlerce kişi hakkında soruşturma ve dava açılmasına neden olan iş birlikçi ajan Ümit Akbıyık SEGBİS ile bağlandı. Akbıyık, çelişkili beyanlarda bulunarak M. Miraç Dinç’in kentte örgüt adına faaliyetlerde bulunduğunu söyledi. Akbıyık,mahkeme heyetinin ‘faaliyetlerde bulunduğunu gördün mü?’ sorusuna ise “bilmiyorum” diye cevap verdi. 

M. Miraç Dinç, bu şahsı tanımadığını, yalan söylediğini belirtti. Lehteki tanıklar da olayın yaşandığı gün Dinç’in evlerinde misafir olduğunu söyleyerek, sabah olayı haberlerde duyduklarını ifade etti.

Soylu’nun isteğiyle komplo 

Dinç, kendilerine dönük bir komplo dosyası hazırlandığını belirterek, “Biz kurban olarak seçildik. Daha önce MOBESE ile HTS kayıtlarının dosyaya konulmasını istedik, ancak bu talebimiz karşılanmadı. Ben teşhis bile edilemiyorum. Olay gününe dair yol, cadde veya sokağın MOBESE kayıtları niçin getirilmedi? Tahir Güven’den elde edilen merminin analizi dahi yapılmadı. Hakikatin üstü örtülüyor. Gençlik Meclisi üyesiyim, o yüzden hedef gösterildim. Fail lazımdı, bunu da bizim üstümüze attılar. Zaten Partim her seferinde illegalize ediliyor. Partimiz binasına giden herkes terörist olarak gösteriliyor. Gözaltına alındığımızda Süleyman Soylu’nun bizi nasıl hedef aldığını herkes gördü. Bu, komplo ve kumpastır. Gözaltına alındığımda montum üstümden alındı. Kim benim montumla atış yapılmadığının garantisini verebilir? Gerçeği ortaya çıkartın. Beraatimi istiyorum” dedi.

Dinç’in avukatı Hakim Tanış da iki yıldır herhangi bir somut delilin dosyada olmadığını, dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun talebiyle bir kumpas dosyası olduğunu söyledi. 

İşlemedikleri suçtan

Ardından tutuklu bulunan TJA aktivisti Dorşin (Sümeyye) Gök dinlendi. Gök, başkalarının talebi doğrultusunda kendilerine iftira atıldığını belirterek, kendisine yöneltilen suçlamayı kabul etmediğini söyledi. Gök, şunları ifade etti: “Bizim 8 celsedir yaptığımız savunmalar dikkate alınmadı. Biri öldürülüyor ve bu bizim üstümüze kalıyor. Her duruşmada aynı şeyleri söylemekten yorulduk. Ben demokrasi mücadelesi yürüten bir bireyim. Bu mücadelemi cezaevinde sürdürüyorum. Ne yazık ki bizler şimdi yapmadığımız bir suçtan yargılanıyoruz. Bu kötülüğü, kötü olanlar yaptı. 

Kurgulanmış senaryo

Daha hiç bir delil yok iken A Haber ve Yeni Akit gibi gazete ve ajanslar hükmü verdi bile. Kurgulanmış bir senaryodur. Hangi delillere dayanarak savunma yapayım? Dosya da delil mi var? Ben bu kurguyu aklıma hakaret olarak görürüm. ATK’ye gönderilen ses kaydında ATK bunu çürütüyor. Bırakılmam lazımdı. Benim yaptığım çalışmalar illegalize ediliyor. Ben bir dil mücadelesi, kimlik mücadelesi veriyorum. Ben bu kimlik mücadelesini verdiğim için terörist mi oluyorum? Benden başımın kılıcın altına bırakmam isteniyor ama ben başımı o kılıcın altına bırakmayacağım.” 

Mahkeme kayıtları istemedi

Gök’ün avukatı Haşim Toğurlu da dosyada herhangi somut bir delilin bulunmadığı için tahliye edilmesini talep etti. 

Mütalaa veren iddia makamı, tutuklu yargılananların tutukluluk halinin devamını istedi. Verilen aranın ardından mahkeme heyeti, Gök ve Dinç’in MOBESE ile HTS kayıtlarının dosyaya eklenmesini reddederek, tutukluluk halinin devamına karar verdi ve duruşmayı, 5 Ocak’a ertelendi.  ŞIRNAK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.