Efrîn’de bin 200 kadın kaçırıldı

Kadın Haberleri —

.

.

  • Faşist Türk devletinin işgali altında bulunan Efrîn’de, 18 ay içerisinde 83 kadın Türk çeteleri eliyle katledildi, bin 200 kadın ise kaçırıldı, tecavüz evlere kadar girdi. İşgal öncesi nüfusun yüzde 90’ını Kürtlerin oluşturduğu kentte bu oran yüzde 23’e düştü. 

LEYLA LORÎN
ANHA/ŞEHBA

Efrîn’in faşist Türk devleti tarafından işgali üzerinden 3 yıl geçti. Üç yıldır kadınlara yönelik suçlar artarak devam ediyor. Efrîn İnsan Hakları Örgütü’nün verilerine göre, sadece son bir buçuk yılda 83 kadın katledildi, bin 200 kadın ise kaçırıldı. 
Efrîn İnsan Hakları Örgütü Üyesi Naile Mehmûd, Efrîn’de işlenen yüz binlerce suçu belgelediklerini kaydetti. 

6 ayda 25 kadın kaçırıldı

83 kadının katledildiği bilgisini veren Naile Mehmûd, 5 kadının çetelerin eline geçmemek için yaşamına son verdiğini belirtti. Çetelerin saldırılarında 216 kadının da yaralandığını ifade eden Naile Mehmûd, “Kadınlara yönelik 70 tecavüz olayını belgeledik. Sadece son 6 ayda 25 kadın kaçırıldı. Bunların arasında çocuklar da var. Kaçırılanlar arasında bulunan Eliye Ednan Cuma 13 yaşında, Rûya Mehmûd Xatir 6 yaşında. Emine Mistefa isimli kadın ise 60 yaşında” dedi.

Nüfus oranı yüzde 23’e düştü

Katledilen kadınlar arasında da 2 yaşındaki bir çocuğun bulunduğunu dile getiren Naile Mehmûd, “Zeyneb Şêx Dawûd 21 yaşında, Zeyneb İbrahim 14 yaşında, Heyva Şerif Qasim 21 yaşında katledildiler. Hiç kimse bu suçların gerçekliğini inkar edemez. Efrîn’in işgalinden önce Efrîn’deki Kürt nüfus oranı yüzde 90’dı. Şu an bu oran yüzde 23’e kadar düşmüş durumda. Bu büyük bir tehlikedir. Şu an Efrîn’de yaşayanların büyük çoğunluğu Suriye’nin farklı yerlerinden getirilmiş çete aileleridir” ifadelerini kullandı.

Zindanlarda vahşet

Kongreya Star Diplomasi Komitesi Üyesi Suzan Mistefa ise, Türk devletinin üç yıldır sistematik bir şekilde kadın ve çocuklara saldırdığına dikkat çekti. Suzan Mistefa, “Her gün kadınlara yönelik suçlar işleniyor. İnsanlık dışı muameleler yapılıyor. Birçok çocuk zorla evlendiriliyor. Türkiye’ye kaçırılıyor. Efrîn’deki zindanlarda kalan ve güvenlik nedeniyle ismini vermeyen birçok kadın bu durumu doğruladı. Efrîn’deki zindanlarda tam bir vahşet yaşanıyor” diye konuştu.

Evlerde tecavüz

Efrîn’de kadınların istedikleri zaman evlerinden çıkamadığını dile getiren Suzan Mistefa, “Telefon üzerinden edindiğimiz bazı bilgilere göre birçok kadın evinden çıktığı için kaçırıldı. Kaçırılan kadınların ailelerinden fidye istendi. Birçok yurtsever aile malını ve mülkünü satarak fidye vermek zorunda kaldı. Birçok genç kadın maruz kaldığı uygulamaları kabul etmeyerek yaşamına son verdi. Her geçen gün işkence, öldürme, kaçırma olayları artıyor. Tecavüz artık evlerde yapılıyor. 10 erkeğin bir kadına tecavüz ettiği yönünde bilgiler var. Bunların belgeleri elimizde var. Bu vahşet değil de nedir? Efrîn’deki çetelerin Kürt halkına yönelik tehlikesi her geçen gün büyüyor. Tanıdığımız birçok kadın zindandan çıktıktan sonra Türkiye’ye kaçırıldı” diye konuştu.

Bin 200 kadından haber yok

Efrîn’in işgal edildiğinden bu yana bin 200 kadının akıbetinden haber alamadıklarını söyleyen Suzan Mistefa, “Binin üzerinde kadın katledildi. Tecavüze uğradı. Kaçırılan 99 kadın Ezaz ve Türkiye’deki zindanlara götürüldü” dedi.

Dünya hala izliyor

Suzan Mistefa sözlerini şöyle tamamladı: “Efrîn’de hiçbir suç işlenmiyor diyenler gelsin, hepsini belgeleriyle kendilerine gösterelim. Efrîn’in işgalinde parmağı olanların yaptıkları açıklamalar, ortaklıklarını sürdürdüklerini gösteriyor. Efrîn’de demografik yapı değiştiriliyor. Kürt halkına yönelik büyük bir vahşet yapılıyor. Uluslararası kamuoyu da bunu izliyor. Bu sessizliği de eleştiriyorum. Efrîn’deki kadınların imdadına yetişmezsek özgürlük için başımızı dahi kaldıramayız.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.