Efrîn’deki MİT üstlerinde tecavüz

Kadın Haberleri —

.

.

  • Türk devletinin işgalindeki Efrîn’de işkencehanelerden kurtulanların verdiği bilgiye göre, kaçırılan kadınlar da dahil olmak üzere birçok insan MİT’in üst olarak kullandığı okullarda öldürülene dek işkence görüyor. Tanıklar, tecavüze uğrayan kadınlardan en üçünün kendini yaktığını açıkladı.  

SILAVA EBDUREHMAN/ANHA 

18 Mart 2018’de Türk devleti tarafından işgal edilen Efrîn’de günlük olarak insanlar kaçırılıyor. En çok kadınların kaçırıldığı bölgede birçok kadının akıbeti bilinmiyor.

Cizre İnsan Hakları Örgütü ve Efrîn’deki işkencehanelerden kurtulan insanların verdiği bilgiye göre, kaçırılan kadınlar da dahil olmak üzere birçok insan MİT’in üst olarak kullandığı okullarda öldürülene dek işkence görüyor.

3 bin 500 dolar fidye ödedi

MİT ve cihadist çetelerin elinden kurtulan Resul Xelîl, Rai zindanında üç kadının bedenini ateşe verdiğini söyledi.

7 Ağustos’ta ANHA’ya konuşan W.C., zindandan çıkmak için 3 bin 500 dolar fidye ödediğini söyledi. W.C ayrıca iki kadının Rai cezaevinde tecavüz sonrası bedenini ateşe verdiğini aktardı. 

Evin Cuma
Evin Cuma

Efrîn’de 7 bin sivil kaçırıldı

Türk devletinin işgali altındaki yerlerde işlenen suçları değerlendiren Cizre İnsan Hakları Örgütü Eş Başkanı Evîn Cuma ise şunları kaydetti: “Türk devletinin ‘Zeytin Dalı’ adı altında Efrîn’i işgal ettiği günden bu yana Efrîn’de kaçırma, öldürme, yaralama, tecavüz, taciz, gasp gibi suçlar sıradanlaştı. Şimdiye kadar Efrîn’de 7 bin sivil kaçırıldı. Bunların çoğunun akıbeti halen de bilinmiyor.”
“Sivillerin maruz kaldığı suçları belgelemek veya şahitlerine ulaşmak oldukça zor” diyen Evîn Cuma, söz konusu kadınlar olunca bunun daha da zorlaştığını kaydetti.

Türk devletinin Efrîn zindanlarından kurtulan bazı kadınların zor da olsa kendilerine ulaştığını belirten Cuma, “Bize ulaşan kadınlar, zindanların işkence merkezi olduğunu söyledi. Bazıları bu zindanlardan çıkmak için binlerce dolar fidye ödedi” dedi.

Türk devletinden hesap sorulmalı

Cizre İnsan Hakları Örgütü olarak suçların belgelenmesi için uluslararası birçok kurumla ilişki halinde olduklarını belirten Cuma, Türk devletinin Efrîn’de işlediği suçların belgelerini birçok kuruma gönderdiklerini aktardı. Cuma, “Bu kurumlar konuya ilişkin birçok rapor da yayınladı. Ancak şimdiye kadar kimse ciddi bir adım atmadı. İşlenen suçlar devletlerin çıkarları için görmezden gelindi” diye konuştu. Türk devletinin suçlarına dur denilmesi gerektiğini ifade eden Cuma, “Kaçırılan ve bir şekilde kurtulan şahitler tüm suçları anlatıyor. Bu suçların durdurulması için harekete geçilmelidir” dedi.

Akıbeti bilinmeyen kadın ve çocuklar
Akıbeti bilinmeyen çock ve kadınlar

Efrîn’deki MİT üstlerinde tecavüze uğrayan kadınların yaşamlarına son verdiğini aktaran Evîn Cuma, Türk devletinden hesap sorulması gerektiğine vurgu yaptı. Türk devletinin işlediği suçlardan yargılanması için uluslararası kurumlara çağrıda bulunan Evîn Cuma, uluslararası hukukun işletilmesini istedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.