Efrîn’e dönenler kaçırıldı

Kadın Haberleri —

Nayele Mihemed

Nayele Mihemed

  • Efrîn İnsan Hakları üyesi Nayele Mihemed, Türk devletine bağlı çetelerin kadına yönelik katliam, kaçırma, işkence suçlarına değinerek, kadının iradesinin kırılmaya çalışıldığını belirtti. Mihemed, “Efrîn’e geri dönünün” çağrılarının bir oyun olduğunu da belirterek, “Köylerine dönenler kaçırıldı ve bunların bazıları şu anda kayıp” dedi.

ASMÎN HÊLÎN / NÛJINHA 

Efrîn’in Türk devleti tarafından işgal edilmesi ardından bölgede Kürtlere yönelik katliam, insan kaçırma, işkence gündelik sıradan olaylara dönüştü. Türk devletinin kontrolü ve bilgisi altında gerçekleşen savaş suçlarının en büyük hedefi kadınlar.

Efrîn İnsan Hakları üyesi Nayele Mihemed, kentte insanlık dışı olayların yaşandığını dile getirdi. Efrîn’de kurulan bir meclisin çağrısıyla halkın köylerine döndüğünü dile getiren Mihemed, “Köylerine dönenler kaçırıldı ve bunların bazıları şu anda kayıp. Bu kaçırılanların çoğunluğunu kadınlar oluşturuluyor” dedi.

Efrîn’de kirli işler yürütülüyor

Kaçırmalarda temel amacın kadının iradesini kırmak olduğunu belirten Mihemed, “Efrîn’de demokratik özerklik ilan edildiğinde kadınlar kendini her alanda örgütlemişlerdi. İşgalden sonra kadınlar her yerde hedef haline geldiler. Yaşanan kaçırma, taciz ve tecavüzlerden kaynaklı kadınlar artık dışarı dahi çıkamıyor. Örneğin Ferîde Mistefa Arîn, Solîn Berekat, Rojîn ve İmayet adlı kadınlar kaçırılarak ailelerinden fidye istendi” diye konuştu.

Çetelerden dolayı kendilerini her zaman tehdit altında gördüklerini kaydeden Nayele Mihemed şöyle devam etti: “Çetelerin geliri azalmasından kaynaklı son süreçte kendi aralarında sorunlar yaşıyorlar. Özellikle Türkiye’ye bağlı Sultan Murad içerisinde yere alan ‘El Hemzet’ çeteleri bu sorunların başını çekiyor. Bu çete neredeyse her gün kirli olaylar ve işler yürütülmekte. Son süreçlerde Efrîn’de birçok olay yaşanmakta.”

Mihemed, “Geçtiğimiz ay Efrîn’de kurulan yerel meclisi her şeyin yaşamın olağan akışı içerisinde geçtiğini açıkladı. Bu açıklama üzerine birçok kişi tekrardan Efrîn’e döndü. Ancak daha sonra bunun bir oyun olduğu anlaşıldı ve Efrîn’de normal bir yaşamın mümkün olmadığı öğrenildi” dedi.

BM gelip Efrîn’de neler yaşandığını görsün

Neredeyse her gün çeteler tarafından evlerin talan edildiğini, eşyaların çalındığını belirten Nayele Mihemed şunları kaydetti: “Şu an Efrîn’de insanlar çeteler tarafından kaçırılmakta ve yakınlarından fidye istenmekte. Bundan kaynaklı insan hakları savunucuları olarak tüm kurumlara çağrımızdır. Gelip Efrîn’de araştırma yapsınlar. Özelde çağrımız Birleşmiş Milletler’e (BM). Dünya kadınları gelip Efrîn’de neler yaşandığını görsün. Eğer şu an bunlar kamuoyuna yansıtılmazsa buna dair önlemlerde alınamaz. Yaşanmış çok olay var, ancak üstü kapatıldığı için neyden kaynaklandığını çözemiyoruz.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.