Eğer incitirse şiddettir

Kadın Haberleri —

Yekmal-Bad-Kreuznach'ta eğitim çalışması

Yekmal-Bad-Kreuznach'ta eğitim çalışması

  • Yekmal’in ilk eğitim serisi Almanya’nın Bad-Kreuznach kentinde gerçekleşti. “Şiddet nedir” sorusuyla başlanan eğitimlerde, “Eğer incitiyorsa şiddettir” denildi.

NİHAL BAYRAM / MAİNZ 

Kürdistan Veliler Birliği (Yekmal), “Şiddet ve saldırganlığa karşı güçlü durmak” başlığı ile başlattığı eğitim serisinin ilkini Almanya’nın Bad-Kreuznach kentinde gerçekleşti. Sınırlı sayıda katılımcı ile iki gün boyunca şiddet, ön yargı, manipülasyon ve saldırganlık konuları boyutları, yöntemler, önlemler ve çözüm yolları, eğitim odasında düzenlenen pratik deneyimleri üzerinden iç refleksiyon analiz edildi. Katılımcılar, kendi bakış açıları üzerinden “Şiddet benim için nedir?“ ve “Hangi şekillerde ve hangi ortamlarda hayatımı etkiledi?” soruları üzerine bir iç analiz yaptı. Eğitimi veren Argümantasyon Eğitmeni ve Emekli Kriminal Başkomiseri Hans-Jürgen Ladinek katılımcılar ile iki gün boyunca çok çeşitli konumlar, deneyimler ve huzuru rahatsız eden durumlarda aktif bir şekilde düşüncelere, soru işaretlerine, eleştiri ve öz eleştirilere yönlendirip her katılımcının bunun üzerine kendi kendisine bir ayna tutmasını sağladı.  

Birçok sorunun cevabı bu eğitimde

Eğitimde, “Sana saldırılırsa şiddet uygular mısın?”, “Başta boks sporu olmak üzere var olan sporları, spor şekillerini nasıl değerlendiriyorsun?”, “Bir gruba kabul edilebilmek için bir alışveriş merkezinde hırsızlık yapmayı onaylar mısın?”, “Bir çözümü elde edebilmek için şiddet kullanır mısın?” ve “Bir çatışma esnasında bu çatışmayı şiddet ile nasıl çözersin ve şiddet uygulamadan nasıl çözersin?“ gibi soruların yanıtları arandı. Bu soruların yanıtı gösterilen kısa filmlerle daha ayrıntılı bir şekilde incelendi. 

Katılımcıların yorumu

Katılımcılar “Eğer incitirse şiddettir”, “Şiddet bir insanı sadece o anda değil geleceğine yönelik de ruhsal anlamda yok etmektir”, “Şiddet bir bireyden diğer bireye devredilebilinir bir davranış ve histir”, “Şiddetin birçok dili vardır”, “Şiddet uzun vadeli var olan ve gitmeyen, insanın hayatından ve kalbinde silinmeyen bir vakadır”, “Şiddet cesaret kırabilirken cesaret verebilir de” ve “Şiddet bana karşı olup da temelinde karşı tarafın kendi iç direnişi” gibi yorumlarda bulundu. 

İki tür şiddet 

Yapılan analiz sonucunda şiddetin iki ayrı kategoriye ayrıldığı sonucuna varıldı. Birincisi, gereken şiddet; yani savunmak, kurtarmak temelinde uygulanan şiddet. İkincisi ise kötü şiddet; yani karşı tarafa zarar verme amaçlı uygulanan şiddet. 

Anne ve çocuklar birbirini eğitim ile tanıdı

Katılımcılar iki günlük eğitimin kendileri için çok verimli olduğunu ifade etti. Katılımcıların kişilik özellikleri ve temelleri üzerinden artık daha özeleştirel yaklaştıkları ortaya çıktı. Eğitime katılanlar arasında olan 3 anne ve 3 yetişkin çocuk da bulundu. Anneler, kendi çocuklarını bu eğitim sayesinde gerçeklikleri ile tanıdıklarını, çocukların da aynı şekilde annelerini artık daha iyi tanıyabildiklerini vurguladı. Katılımcılar arasında bugüne kadar yaşadığı şiddetin farkına varmayan fakat bu eğitim sayesinde aslında her gün aile içi şiddet ve baskı altında olduğunu fark edenlerde oldu. 

Eğitimler devam edecek

Yekmal, bu kapsamda eğitimlerine devam edecek. Eğitim serisinin devamı olarak, bir sonraki eğitimi 13 ve 14 Kasım Almanya’nın Mainz kentinde gerçekleşecek. 

Ayrıntılı bilgi ve başvuru için: www.yekmal.de sitesinden gerekli bilgilere ulaşılabilir.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.