Elpelûre'de kutlama, Amara'da abluka

.

.

  • Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın ilk gittiği Elpelûre köyünde buluşan Kobanê halkı, Öcalan’ın 72’nci doğum gününü kutladı.  Öcalan’ın doğduğu köy olan Amara ise hala asker ablukasında.

Kuzey-Doğu Suriye’nin Kobanê Kantonu’nda binlerce kişi, Öcalan’ın 72’nci doğum gününü kutladı.

Öcalan’ın Rojava'da ilk ziyaret ettiği Elpelûre köyündeki “Önderlik Evi”nde gerçekleştirilen kutlamaya, Özerk Yönetim, Özerk Yönetime ve Kongreya Star’a bağlı kurum ve meclisler, TEV-DEM, asayiş güçleri ve bölgedeki halklar katıldı. Saygı duruşu sonrası Öcalan’ın ses kaydının dinletildiği kutlamada konuşan Kongreya Star Yöneticisi Raperîn Dêrik, “Direnişle özerk yönetim sistemlerimizi Rojava’da ve Kuzey ve Doğu Suriye’de oluşturduk. Önderliğimizi özgürleştirmeden durmayacağız. Buradan bütün halka sesleniyorum; kadınlar ve gençler olarak alanlarda olmalıyız. Bir saniye bile direnişi bırakamayız. İmralı kapılarını artık açmalıyız. An Önderliği özgürleştirme anıdır” ifadelerini kullandı. 
 

PYD Öcalan'ın emekleri sonucu kuruldu

PYD Meclis üyesi Bekir Hecî Îsa da, PYD’nin Öcalan’ın emekleri sonucu oluştuğunu belirtti ve ekledi: “PYD olarak Rêber Apo’ya, kurumlarımıza, sistemimize sahip çıkacağız.  Rêber Apo’yu özgürleştirene kadar da direnişimiz devam edecektir. Buradan İmralı Adası’na selamlarımızı gönderiyoruz ve Reber Apo’nun felsefesiyle sistemimizi koruyacağımızın sözünü veriyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından Yêkitiya Parastina Jin’ın (YPJ) kutlamaya gönderdiği mektup okundu. YPJ’nin kuruluşunun 8’inci yıldönümüne de atıfta bulunulan mektupta, Öcalan’ın 72’nci yaşı kutlandı. 

Mesaj ve konuşmaların ardından kutlama kapsamında Demokratik Toplum Akademisi tarafından organize edilen koşu gerçekleştirildi. Elpelûre köyüne kadar yaklaşık 15 kilometre süren koşuda dereceye giren yarışmacılara hediyeler verildi. Etkinlikte, “Rojbûna te pîroz be Sêroke min” sloganı atıldı.
Program, müzik, şiir dinletileri ve folklor gösteriyle devam etti. Daha sonra çekilen halay ve sloganlarla kutlama sona erdi. 

Amara'da abluka sürüyor

Her yıl binlerce kişinin katılımıyla festival havasında kutlanan 4 Nisan bu yıl bir kez daha engellendi. Öcalan’ın doğduğu köy olan Halfeti’nin Amara (Ömerli) mahallesi asker ve polisler tarafından ablukaya alınırken mahalleye kimsenin geçmesine izin verilmiyor. 

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eşbaşkanı Saliha Aydeniz ile Keskin Bayındır, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Ayşe Sürücü ve Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistlerinden oluşan bir heyet Amara’ya gitmek üzere geldikleri Halfeti’de engellendi. 15 araçlık konvoy halinde hareket halinde olan heyet, Halfeti’nin 20’nci kilometresinde durduruldu. “Valilik yasağı var” denilerek heyetin ilçeye girmesine izin verilmedi. 

Uzun süre süren tartışmaların ardından heyete yer alan milletvekilleri Berdan Öztürk, Saliha Aydeniz, Ayşe Sürücü’nün ilçeye girmesine izin verildi. DBP Eşbaşkanı Keskin Bayındır, milletvekillerin danışmaları ve diğer partililerin geçişine izin verilmedi.  
 
Askerler tarafından önleri kesildi 

Milletvekillerinde oluşan heyet Amara girişinde bir kez daha askerler tarafından önleri kesildi. Burada da bir kez daha valilik yasağı gerekçe gösterilerek geçişlerine izin vermedi.  Ayşe Sürücü, milletvekili olarak seyahat haklarının engellenmesine tepki gösterdi. 

Birecik ilçesine bağlı bir dinlenme tesisinde bir kez daha durdurulan heyette yer alan HDP Haliliye ilçe Eşbaşkanı Müslüm Arslan gözaltına alındı. Yine 10 tane zeytin ağacında el konuldu.

KOBANÊ/URFA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.