Emekçi kadınlar: TİS talepleri kabul edilsin

Kadın Haberleri —

KESK KADIN SEKRETERI DONE GEVHER KARAYONU

KESK KADIN SEKRETERI DONE GEVHER KARAYONU

  • KESK Kadın Sekreteri Döne Gevher Koyun yapılan TİS görüşmelerini değerlendirdi. Gevher, “Taleplerin tamamen görmezden gelindiği bir eril masada yapılan mutabakatı kabul etmiyoruz” diyerek sendikal hak mücadelesini işaret etti.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Kadın Sekreteri Döne Gevher Koyun, kadınların kırsaldan kentlere göçü, iş yaşamında gördükleri şiddet-taciz olayları ve salgının getirdiği yoksullaşmayı ANF’ye değerlendirdi.

Gevher, 23 Ağustos'ta sonuçları açıklanan 6. Dönem Toplu İş Sözleşmesi'ni (TİS) de değerlendirerek kadın temsiliyetinin olmadığı mutabakatı kabul etmediklerini beyan etti. 

İlk vazgeçilen kadın
Geleneksel, toplumsal cinsiyet rollerinin kadını dezavantajlı duruma düşürdüğünü kaydeden Gevher, işsiz eğitimli kadın sayısının her geçen gün arttığını söyledi.

Kadın işsizliği ve yoksulluğunun dünya genelinde bir sorun olduğunu vurgulayan Gevher, salgın döneminde de en fazla yoksullaşanın kadınlar olduğunu dile getirdi.

Kadın emeğinin ucuz iş gücü olarak görüldüğünü belirten Gevher, ilk vazgeçilen kesimin yine kadınlar olduğunu aktardı.

Köyden kente göçün ucuz iş gücünü arttırdığını dile getiren Gevher, şöyle devam etti: “Bu da kadınların ikinci kez ezilmişliğidir. Ev içinde parça başı çalışma, çocuk ve yaşlı bakımı, ev temizliği gibi işlerle ev emekçisi kadınlar ordusu oluştu. Bunlar bir taraftan sermayenin işini kolaylaştırırken; diğer taraftan da güvencesiz çalıştıkları için kadınlar, işsiz kalma, işsizlik ödeneğinden yararlanmama durumları ile karşı karşıya kaldı" dedi.

Açlık sınırı 3 bin TL’ye yaklaştı
TİS görüşmelerine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Gevher, görüşmelerde kadınların da taleplerini dile getirdiğini aktardı. Gevher, “50 kişinin çalıştığı yerlerde kreşler olmalı ve bunlar anadilde ve 24 saat hizmet vermeli, tamamen ücretsiz olmalıdır” diye konuştu.

KESK olarak taleplerinin karşılanmadığını da ifade eden Gevher şöyle devam etti: “Salgın ile birlikte insanlar açlıkla karşı karşıya kaldılar. Açlık sınırının 3 bin TL’ye yaklaştığı, yoksulluk sınırının 10 bin TL olarak tanımlandığı bir ülkede maalesef güvencesiz çalışan insanların yaşama tutunması istendi. Temel gelir güvencesini söylerken de en çok kadın yoksulluğunu esas alarak konuştuk. ‘Yoksulluğun kadınlaşması’ dediğimiz ve dünya ülkelerinde de böyle olan bir tanımlamamız var.”

Kadınların TİS talepleri

Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (İLO) çalışma yaşamında şiddet ve tacizi önleyen 190 sayılı sözleşmesinin talepleri olduğunu ifade eden Gevher, şiddet, taciz gibi durumlara karşı mekanizmaların işletilmesini istedi.

Eğitim müfredatının cinsiyetçi ve ırkçı olduğuna da dikkat çeken Gevher, İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden yürürlüğe konulmasının temel taleplerinden olduğunu söyledi.

Kadınlara yönelik pozitif ayrımcılığın geliştirilebileceğini ifade eden Gevher, Amed Bağlar Belediyesi'nin yaptığı Jiyan Semt Pazarı’nı örnek verdi. Dar gelirli, şiddet mağduru kadınların oluşturduğu pazarın daha sonra gelen kayyum ile erkeğe teslim edilmeye çalışıldığını dile getiren Gevher, kadınların pazar için geliştirdiği direnişe dikkat çekti.

KESK Kadın Sekreteri Döne Gevher Koyun, son olarak, TİS görüşmelerinde kadın temsiliyetinin olmaması ve taleplerinin karşılanmaması üzerine KESK olarak iş bırakma eylemine gideceklerini söyledi. Gevher, “Taleplerin tamamen görmezden gelindiği bir eril masada yapılan mutabakatı kabul etmiyoruz” diyerek sendikal hak mücadelesini sürdüreceklerini ifade etti.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.