Emekleri festivallerde eriyor

Kadın Haberleri —

Yerli Ürünler Festivali / Süleymaniye

Yerli Ürünler Festivali / Süleymaniye

  • Ekonomik özgürlüklerini kazanmak için el emeği ürünlerini festivallerde satmak isteyen kadınlar, yüksek vergi ve kira nedeniyle mağdur oluyor. Kendileri için fırsat olan festivallerden tanıtım dışında kar elde edemiyorlar.

Yıllardır birçok insan evlerinde ürettikleri el emeği işleri ve yaptıkları yöresel yemekleri dijital medya aracılığıyla tanıtıp satarak bağımsız bir iş kolu yaratıyor. Bunun dışında her mevsim düzenlenen festivaller de yurttaşlara ürünlerini tanıtma ve satma imkânı sağlıyor. Ancak yurttaşlar, alınan stand kiraları ve vergiler nedeniyle maddi kazanç sağlayamadan festivallerden dönüyor.

Süleymaniye’deki Azadî Parkı’nda kurulan Yerli Ürünler Festivali’ne Kürdistan Bölgesi’nin farklı yerlerinden 140 kişi katıldı. Festivale katılan kadınlar, stand kiraları ve vergi ücretlerine ilişkin konuştu.

 

Ruxoş Fayeq

 

Emeğin karşılığı yok

Ruxoş Fayeq, stand kiralarına dikkat çekerek, “Hem stand kirası hem de ekipman ücreti ödediğimiz için sattığımız ürünlerden kazanç elde edemiyoruz. Ancak festivallere katılımı ürünlerimi tanıtmak ve insanlarla kurduğum ilişkileri geliştirmek için bir fırsat olarak görüyorum” dedi.

 

Kojin İbrahim

 

“Belediye, festivali düzenleyenlerden yüklü miktarda para aldığı için standların kirasını, çöp ve elektriğin vergisini ödemek zorunda kalıyoruz” diyen Kojin İbrahim de satıştan kar elde edemediklerini söyledi.

 

Rojin Tahir

 

Maliyeti karşılayamıyorlar

Rojin Tahir, maliyeti karşılamak için ürünlerinin fiyatlarını arttırmak zorunda kaldıklarını ve bu nedenle çoğu zaman müşterilerle fiyat için tartışma yaşadıklarını ekledi. Öte yandan, ürün tanıtımı dışında festivallerden fayda sağlamadıklarının altını çizdi.

MEHRAN REMEZAN/ROJNEWS-SÜLEYMANİYE

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.