En az 100 vekil

HDP Eşbaşkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar

HDP Eşbaşkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar

  • İl eşbaşkanlarıyla toplantı yapan HDP Eşbaşkanları, seçimin stratejik öneminin altını çizerek, çok iyi bir seçim çalışması ve sandık güvenliğine dikkat çekti. Eşbaşkan Sancar, Emek ve Özgürlük İttifakı'nın yanı sıra Kurdistanî İttifak'ta da sona gelindiğini kaydetti.
  • Cumhurbaşkanlığı seçimi kadar Meclis seçimlerinin de çok önemli olduğunu vurgulayan Eşbaşkan Buldan, 'Cumhuriyetin ikinci yüzyılında 100 milletvekili' şiarıyla bu seçimlere hazırlandıklarını söyledi. Buldan, "Güçlü bir partiyle Meclis'te temsil, yasal çalışmalara etki edecek” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Eşbaşkanları, seçim çalışmalarını değerlendirmek üzere toplandı.

HDP Eşbaşkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda konuşan Sancar, deprem sonrasında tüm il eşbaşkanları, yönetici ve çalışanların büyük bir seferberlik içinde olduğunu hatırlatarak, “Elbette binlerce insan alana gitti ama gittiğimiz her yerde örgütümüzün, halkımızın acılarını paylaşma, yaralarını sarma konusunda büyük bir gayret gösterdiğine tanık olduk. Bundan dolayı da sizleri kutluyor ve teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bu bizim görevimizdir. Çok büyük yıkım oldu. Büyük kayıplar, derin acılar yaşadık. Devlet ve iktidar ilk üç günde hiçbir yerde yoktu. Ne arama kurtarma çalışmaları için gerekli yardımlar yapılmıştı ne de açıkta kalan insanlarımızın ihtiyaçlarını karşılayacak bir çalışmaya tanık olduk. Sahada halklarla dayanışan insanlarımızla buluşan sizler ve bizler gibi pek çok çevreden insanlar vardı” dedi.

Sancar, yıkımın sonuçlarının hala devam ettiğine dikkat çekerek, “Asıl toplumu koruyacak gücün, bizzat kendi öz örgütlülüğü olduğunu halkla beraber çalışan, halk için çalışan kesimlerin ancak halkı savunabileceğini görebildik. Bu her alanda böyledir” diye konuştu. Sancar, şöyle devam etti: “Aranızda deprem bölgesinde çalışan il eşbaşkanlarımız da var. Onların da kayıpları var biliyorum. Özellikle Pazarcık İlçe Eşbaşkanımızın çok büyük çabalarını gördük. Kendi kayıpları olmasına rağmen gece gündüz durmadan çalıştı ama onu da maalesef kalp krizi sonucu yitirdik. Depremde yaşanan bu büyük yıkıntının sorumlusunun iktidar olduğunu, bu düzen olduğunu her fırsatta vurguluyoruz. Depremden önce yapılanlar ve yapılmayanlar ile depremden sonra yapılanlar ve yapılmayanlar toplandığında kayıpların sorumlusunun bu düzen olduğunu herkes görüyor. Ranta, sömürüye, rüşvete, yolsuzluğa dayalı bu işleyiş kentlerimiz evlerimizi birer potansiyel yıkım mekanına dönüştürmüştür.

Savaşa ve ranta tahsis etti

Sorumlu, bu talan düzeninin sahipleridir. Depremden hemen sonra ulaşması gereken acil kurtarma çalışmalarının da gerçekleşmediğini gördük. Savaş ve ranta tahsis edilen bu kaynaklar ölüm ve yıkım getiriyor. Oysa halkın bizzat kendisinin ürettiği bu kaynakları yine insanların iyi bir yaşam sürebilmeleri, hayatlarını ve sağlıklarını koruyabilmeleri için kullanmak mümkün. Başka bir düzen, başka bir ülke, başka bir anlayış mümkündür. Bizler bu yeni düzenin kurulması, yeni bir başlangıç için yola çıkmış, demokratik cumhuriyeti toplumun bütün kesimlerinin eşit özgür ve refah içinde yaşayacağı bir sistem olarak kurmak için mücadele yürütüyoruz.

Hedef iktidarı göndermek

14 Mayıs’taki seçimlere dikkat çeken Sancar, “Seçim sürecinin yoğunluğu önceki tecrübelerimizle de sabittir. Herkese  ulaşma, desteğimizi büyütme ve sandıkları koruma görevleri önümüzde duruyor. Bundan önceki seçimlerde çalışan bütün yoldaşlarımızın birikimi şimdi sizlerin ellerindedir. 14 Mayıs’ta yapılacak seçimler tarihi bir öneme sahiptir, bunun da herkes farkındadır. Ya bu otoriter, sömürücü, savaşı temel politika olarak kabul eden rejim kendini pekiştirecek ya da demokratik cumhuriyete giden yolun açıldığı yeni bir başlangıç ortaya çıkacak. İnkara, talana, sömürüye, savaşa, dayanan iktidarın gönderilmesi temel stratejik hedefimizdir. Bu konuda zaten her alanda mücadelemizi kararlılıkla yürütüyoruz. Bütün saldırılara, kuşatmalara rağmen hiçbir güç bizi yolumuzdan alıkoyamıyor” dedi.

Kurdistanî İttifak da

Emek ve Özgürlük İttifakı'nın zaten daha önce kurulduğunu ve şimdi yoluna genişleyerek devam ettiğini kaydeden Sancar, Kurdistanî İttifak'ın kuruluşuyla ilgili çalışmaların da son aşamaya geldiğini söyledi. Demokratik dönüşümün belirleyici dinamiği olacağını vurgulayan Sancar, şöyle konuştu: "Bu seçimlere HDP olarak giremeyeceğimizi açıkladık fakat bütün teşkilatlarımız seçime bu ihtimalleri gözeterek hazırlanmıştır. İktidarın ve rejimin oyunlarına karşı bizler de her daim uyanık olduk, hazırlıklarımızı hiçbir dönem aksatmadık. Bu seçimlere bu büyük gücü, yarattığımız büyük dinamizmi ve değişim iradesini yansıtacağımızı ilan ettik. Kapatma davası açıldıktan kısa süre sonra bunu söyledik, halklarımızı asla seçeneksiz bırakmayacağız. 3. Yol'u inşa etmek için mutlaka alternatifler oluşturacağız. Alternatiflerimizi oluşturduk, bu seçimlere Yeşil Sol Parti çatısı altında gireceğiz.

Bu rejimi değiştirmeliyiz

Yeşil Sol Parti'nin örgütlendiği iller zaten var, ilçeler var ama HDP’nin bulunduğu her yer Yeşil Sol Parti'nin gücüdür. Onun insan ve mücadele kaynağıdır. Yeşil Sol Parti'yi bu seçimlerde bütün gücümüzle ittifakların da dahil olduğu bir çerçevede en yüksek başarıya hep birlikte taşıyacağız. Bu sorumluluğun farkındayız. Bu rejimi değiştirmemiz gerekiyor. İnkar, imha, savaş ve sömürü düzenini değiştirmemiz gerekiyor. Halklarımıza ve topluma büyük bedeller ödeten bu baskıcı ve zalim anlayışı durdurmamız gerekiyor. Bu hedeflere ulaşma konusunda güvenceyiz. Kürt sorununda demokratik çözüm, yeni başlangıç, ancak bizim öz gücümüzle olur.”

İsim de telafuz edebiliriz

Buldan, tarihsel bir dönemden geçildiğini belirterek, sorumluluk ve yükümlülüklerinin çok daha ağır olduğunu bildiklerini söyledi. Cumhurbaşkanlığı seçiminde daha önce kendi adaylarını çıkarma konusundaki açıklamalarının yarattığı coşku ve motivasyonu anlayabildiklerini kaydeden Buldan, "Seçime yaklaşırken depremden kaynaklı şartların değişmesiyle birlikte kurullarımızla yaptığımız toplantılardaki kararla bu tutumumuzda değişiklik yaptık. Kararlarımızı alırken, kendi başımıza almıyoruz. Bütün kurullarımızla bu kararları alıyoruz. MYK’da saatlerce yaptığımız tartışmalar, meclislerimizle, milletvekillerimizle yaptığımız değerlendirmelerle birlikte bu tutum değişikliği önümüzdeki dönemi şekillendirme, yeni yaşamı inşa ve faşizmi yok etme, iktidar gönderme açısından önemli bir karardır. Belki isim açıklamadık ama henüz seçim çalışmaları başlamadığı için isim açıklamadık. Seçim çalışmaları başladıktan sonra Cumhurbaşkanlığı konusunda kimi destekleyeceğimizi isim olarak telaffuz etmeyi önümüzdeki günlerde gündemimize alacağız" şeklinde konuştu. 

100 milletvekiliyle temsil

Cumhurbaşkanlığı seçimi kadar Meclis seçimlerinin de çok önemli olduğunu, 'Cumhuriyetin ikinci yüzyılında 100 milletvekili' şiarıyla bu seçimlere hazırlandıklarını söyleyen Buldan, "Güçlü bir partiyle Meclis'te temsil edilmenin önümüzdeki senelerde yapılacak olan yasal çalışmalara etki edeceğini bilerek ve bu anlayışla girmeyi hedefliyoruz” dedi. ANKARA

 

*****

İttifakta tam uzlaşma

Cumhurbaşkanı adayı çıkarmama kararını açıklayan Emek ve Özgürlük İttifakı, genel seçimlere dair stratejisini belirledi. HDP Yeşil Sol Parti ile TİP ve EMEP ise kendi logolarıyla ittifak çatısı altında seçime girecek.

Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçimler gündemiyle 16 Mart’ta Halkların Demokratik Partisi’nin ev sahipliğinde toplanan Emek ve Özgürlük İttifakı, seçimlere ittifak çatısı altında girme kararını açıkladı. HDP ile Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emek Partisi (EMEP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Emekçi Hareket Partisi (EHP) ve Sosyalist Meclisler Federasyonu’nun (SMF) yer aldığı ittifak, önceki gün Cumhurbaşkanlığı seçimlerine dair tutumlarını da açıklayarak, aday çıkarmayacaklarını deklare etti. İttifak, yürütülen müzakereler sonucunda tam uzlaşı sağladı. 

Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında seçimlere tek parti ve tek listeyle kararını ittifak toplantısına taşıyan HDP, bu ısrarını sürdürdü. Ancak TİP ve EMEP, aynı toplantıda seçimlere kendi logolarıyla girme eğilimi gösterdi. MYK’nin müzakere için tam yetki verdiği HDP Eşbaşkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, TİP Genel Başkanı Erkan Baş ve EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz ile görüştü. Müzakere görüşmesinin ardından genel başkanlar, parti kurullarıyla görüşmek için süre istedi. Parti kurullarıyla görüşen Baş ve Akdeniz, ittifak masasına kararlarını bildirdi. Kararların bildirilmesinin ardından partiler arasında seçim stratejisine dair formül netleşti.

Anayasa Mahkemesi’nde devam eden kapatma davasının seçim sonrasına bırakılması talebi reddedilen HDP, seçimlere ittifak çatısı altında Yeşil Sol Parti ile girecek. TİP ve EMEP de ittifak çatısı altında kendi logolarıyla seçimlere gidecek. İttifakta yer alan TÖP, EHP ve SMF ise Yeşil Sol Parti listesinden seçimlere girecek.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.