Atılması gereken adımlar
AKP'nin savaş dili devam ediyor
Savaşın kadınlar üzerinde büyük tahribatlar yarattığını da belirten Ok, özellikle savaş süreçlerinde büyük bedeller ödeyen kadınların, barış sürecinde öncü rol oynayacağını kaydetti.
CHP ve MHP'nin rahatsızlığı
Amed Barış Anneleri İnisiyatifi’nden Nezahat Debe ise, sürecin başarıya ulaşması için ezilen tüm halkların güçbirliği yapması gerektiğini vurguladı. Türk cezaevlerinde bulunan siyasi tutsakların durumuna da değinen Debe, Türk devletinin şimdiye kadar somut bir adım atmadığını ifade ederek,"Biz gücümüzün yettiği kadar sürecin takipçisiyiz. Çünkü en büyük acıyı biz anneler çektik. Bu davanın sahibi analardır" diye belirtti.
Türk devletinin çözüm, barış söylemlerini samimi bulmadığına işaret eden Debe, "Devlet çözüm diyor, barıştan söz ediliyor. Gerilla çekiliyor ancak, devlet karakollar yapıyor, koruculuk sistemini geliştiriyor. Bu durumda nasıl güveneceğiz?" diye sordu.Debe, 3 aydır çatışma yaşanmamasının ve şehit haberlerinin gelmemesinden MHP ve CHP’nin rahatsızlık duyduğunu da sözlerine ekleyerek, "Ölen bizim evlatlarımız. Kürt anneleri çocuklarının parçalamış bedenlerini gömerken bile intikam demedi. Bundan sonra da kimse Kürt analarına intikam dedirtemez" diye konuştu.
'Belki bir gün barış olur...'
Kızının 12 yaşında gerillaya gittiğini ve 1997 yılında Güney Kürdistan'ın Zap alanında yaşamını yitirdiğini ve cenazesini bulamadığını belirten Akgün, "Belki bir gün adil bir barış olur. Belki birgün ben de kızımın kemiklerini bulur getiririm" diyerek tamamladı.
Umut kadar kaygı var
İstanbul'daki annelerden Güler Buğday ise, bir süredir esen 'barış havası'ndanumutlu oldukları kadar kaygı da duyduklarını belirtti. Kürt halkının kendi varoluş mücadelesi verdiğini ve savaş istemediğinin altını çizen Buğday, gerilla anneleri ile asker annelerinin gözyaşlarının artık dinmesini istedi. "Kürt halkı büyük bedeller ödedi. Bende çocuğumu bu kirli savaşta kaybettim" diyen Buğday, Türk devletinin oyalama yoluna gitmeden Kürt halkının taleplerini görerek üzerine düşen sorumluluğu yerine getirerek somut adımlar atması gerektiğini vurguladı.
HEZİL ROJDA-ANF/DÊRSİM