'Engelim' bana engel olmadı

Kadın Haberleri —

Şadan Mehmûd

Şadan Mehmûd

  • Toplumun negatif etkilerinden kurtularak, iş yaşamına atılmayı başaran bedensel engelli Şadan Mehmûd, ailelerin çocuklarına destek çıkmasını istedi.

ŞÎNYAR BAYÎZ / NÛJINHA

Dünyanın pek çok ülkesinde sürekli engellerle mücadele eden  engelli insanlar, varlık göstermek ve yaşamını tek başına idame ettirmek için mücadele ediyor. 

Toplumun negatif etkilerinden kurtularak, iş hayatına atılmayı başaran bedensel engelli Şadan Mehmûd, 23 yıldır hiç aralıksız çalışıyor.

Muhtaç olmadan geçinmeyi önemsiyorum

Başûrê Kurdistan’ın Silêmanî kentinde yaşayan Şadan Mehmûd,

yaklaşık 10 yıldır da Hana Enstitüsü’nde dikiş öğretmenliği yapıyor. Hana Enstitüsü’nün engelli insanlara hizmet verdiğini dile getiren Mehmûd, işini severek yaptığını söylüyor. Mehmûd, “Öğrenmek isteyen insanları her gördüğümde onlardan güç alıyorum. Yaklaşık dört saat dikiş dersi veriyorum. Kadınların başkasına muhtaç olmadan, geçimlerini sağlamaya çalışmasını önemsiyorum” diyor.

Çalışma alanları oluşturulmalı

Devletin, başta engelliler olmak üzere herkese bir çalışma alanı oluşturması gerektiğini söyleyen Mehmûd şunları kaydetti: Engelli insanlara hiçbir zaman özel bir çalışma kartı verilmedi, bu yüzden çoğu şimdi işsiz. Geçmiş yıllarda engelli insanlar toplum içine çıkmak istemiyorlardı, yapmak istedikleri işler engelleniyordu. Pek çok engelli görevlendirildi ama bu kez aileleri izin vermedi. Artık engellilere karşı kamuoyunda artan bir farkındalık var. Bireylerin ve toplumların bilinçli olmaları ve sorumluluklarının bilinciyle hareket etmeleri, engellileri kırmamaları gerekiyor.

.
Şadan Mehmûd

Önce aile destek olmalı

Şadan Mahmûd, ailelerin çocuklarına destek olmaları gerektiğini, eğer ailede engelli varsa onlara daha fazla destek vermeleri gerektiğini söyleyerek, “Lise üçüncü sınıftayken yaşadığım zorluklardan dolayı okumayı bıraktım ama babamın çabalarıyla dikiş öğretmenliği bölümüne atandım. Özel durumum bana hiçbir zaman engel olmadı ve hep hedeflerime ulaşmaya çalıştım. Dört çocuğum var. İşimi hiçbir zaman bırakmadım, her daim çalışıyorum" diyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.