Enkaz kaldırılmıyor

6 Şubat 2023 Depremi / Adıyaman

6 Şubat 2023 Depremi / Adıyaman

  • Depremlerle yerle bir olan ve neredeyse tamamı göç etmek zorunda kalan Dîlkan’da köy yolunu halk kendi imkanları ile açtı, ancak şimdi de enkaz kaldırılmıyor.  

Sêmsûr’da (Adıyaman) halk, iktidara büyük bir öfke ve tepki besliyor. Depremin 6. günü gelerek yalnızca birkaç enkaza bakıp dönen AFAD’ın hiçbir şey yapmadığını vurgulayan Semsûr halkı, çevre illerden gelen gönüllüler ile birlikte yaşam mücadelesi veriyor. On binlerce depremzedenin arama kurtarma ekiplerinin gelmemesi nedeniyle enkaz altında kalarak hayatını kaybettiği kentte, toplu mezarlara binlerce kişinin kıyafetleri ile kefensiz bir şekilde definleri gerçekleştirildi. Merkez ilçesinin hayalete dönüştüğü Semsûr’un çok sayıda köyünde oluşan yıkım ve iktidarın onarma çalışmalarını da yapmaması nedeniyle köylüler topraklarından göç etmek zorunda kaldı. Yerle bir olan köylerden biri de Semsûr’un Merkez ilçesine bağlı Dîlkan (Uzunköy) köyü. Depremlerde 46 kişinin enkaz altında kalarak yaşamını yitirdiği köyde yolların kapalı olması nedeniyle cenazeler günler sonra alınabilmişti. Büyük bir bölümünün yıkıldığı Dîlkan köylüleri, köylerinin yaşanamayacak durumda olması nedeniyle göç etmek zorunda kalmıştı. Köylüler yaşadıklarını JINNEWS'ten Marta Sömek'e şu sözlerle anlatmıştı: “Köyde kalsaydık enkaz altında kalırdık. Tüm köylü göç etmek zorunda kaldı. Evleri yıkıldı çünkü. Kar da yağdı, çok fazla ölüm oldu. Cenazeler için kendi imkanlarımızla kepçe götürdük ve üç gün köye ulaşamadık. Cenazeler üç-dört gün enkazın altında kaldı.”

Köylüler, yollarının açılması için Adıyaman Su İşleri Müdürlüğü ve Adıyaman İl Özel İdaresi’ne yaptıkları birçok girişimde yetkililerden, “Elimizde ekipman, loder kepçesi yok. Siz gidip açabilirsiniz, biz mazotu karşılarız” yanıtını aldıklarını paylaşmıştı. Birkaç gün önce kepçeyi TIR ile götüren köylüler, yolda kaldıkları için gidemediklerini aktarmıştı. Yollarını kendi imkanlarıyla açmakta kararlı olan köylüler, Semsûr'dan bir kepçe daha bulup yeniden TIR’a yükleyip götürdü.

Köydeki ağır hasarlı evleri kendi imkanlarıyla yıkan köylülerin bu sefer de enkazları kaldırılmıyor. Yetkililer ile enkazın kaldırılması için tekrar iletişime geçen köylüler, günlerdir hiçbir yanıt alamadıklarını belirtti. Köylülerin talebi ise bir an önce enkazın kaldırılarak köylerinin onarılması ve eski yaşamlarına kavuşmaları. ADIYAMAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.