Enkazdaki kardeşini arayan Suriyeliye polis işkencesi

Suriyeli yurttaş asker ve polis tarafından işkenceye maruz kaldı. 

Suriyeli yurttaş asker ve polis tarafından işkenceye maruz kaldı. 

  • Hatay’da enkazda kardeşi ve iki yeğeninin cenazesini arayan Suriyeli yurttaş asker ve polis tarafından işkenceye maruz kaldı. 

ERDOĞAN ALAYUMAT/HATAY

Hatay’da kardeşini enkaz altında arayan, güvenlik nedeniyle ismini paylaşmak istemeyen M.C.H. adlı Suriyeli yurttaş asker ve polis tarafından işkenceye maruz kaldı. Parası, kimliği, pasaportuna el konulan depremzede yakını kendi çabasıyla Hatay Şehir Hastanesi’ne gittiğinde burada hastane polisleri tarafından darp edildi. 

Olay 12 Şubat tarihinde Antakya’nın Cumhuriyet Mahallesi’nde meydana geldi. Antalya’nın Demre ilçesinde mevsimlik işçi olarak çalışan M. C. H., yaşanan depremin ardından Hatay’daki akrabalarının ve kardeşinin akıbetini öğrenmek için kente geldi. Depremde çok sayıda akrabasını kaybeden M. C. H., enkaz altında kalan kız kardeşi ve iki yeğenini kurtarabilmek için Cumhuriyet Mahallesi’ndeki evine gitti. Enkazda bir süre ses gelip gelmediğini dinledi, ses duyduğunu zannederek durumu arama kurtarma ekiplerine bildirmek istedi. 

Sokakta copla çıplak dövdüler!

Arama kurtarma ekiplerini ararken yolu polis ve asker tarafından kesilen M. C. H. derdini anlatamadan “Sen Suriyelisin” denilerek darp edildi. Üzerindeki elbiseler zorla çıkarıldı, çıplak bir şekilde demir çubuk ve coplarla darp edildi. Gördüğü şiddet üzerine kendinden geçen M. C. H’nin üzerinde bulunan 3 bin 500 TL, pasaportu, kimliği ve telefonuna el koyan devlet güçleri, depremzede yakınını baygın halde sokakta bırakarak olay yerinden uzaklaştı. 

İşkence hastanede de devam etti

Kendi çabasıyla Hatay Şehir Hastanesi’ne giden M. C. H. hastane polisine verdiği ifadede “polis ve asker tarafından darp edildiğini” söyleyince burada da darp edildi. M. C. H. hastanede sağlık çalışanlarının gözü önünde darp edildi. Tedavisi engellendi ve ‘Pis Suriyeli defol buradan’ denilerek, hastaneden atıldı. 

Kaburgaları kırık kafasına 12 dikiş atıldı

Yaralı halde iki saat yürüyen M. H. C.’ye Uğur Mumcu Kavşağı’nda bulunan Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Koordinasyon Merkezi’nde ilk sağlık müdahalesi yapıldı. Kafasında ve kaburgalarında kırık tespit edilen, kafasına 12 dikiş atılan MHC’nin kolunda yırtılma, sırtında, bacak ve ayaklarında morluklar oluştu. 

Bayılana kadar dövdüler

Savaş nedeniyle 12 yıl önce Halep’ten Türkiye’ye geldiğini belirten M. H. C. bir süre Hatay’da bulunan mülteci kamplarında yaşamış. Gerekli izinleri aldıktan sonra mevsimlik işçi olarak ailesiyle birlikte Antalya’ya taşınmış. Depremi duyunca kardeşine yardım için Hatay’a gelen M. H. C uğradığı polis saldırısına tepki göstererek, “Derdimi anlatırken ne olduğunu anlamadan bana saldırdılar. Birilerinin yardım etmesi için çığlık atsam da sesimi duyan kimse olmadı. Üzerimdeki elbiselerin hepsini çıkardılar beni bir süre soğukta çıplak bir şekilde beklettikten sonra bayılana kadar bana vurmaya devam ettiler. Ben ayılana kadar başımda bekleyen polis ve asker, üzerimdeki para, pasaport, kimlik ve telefona el koyup çekip gittiler” dedi.

Kardeşi ve yeğeni enkaz altındaydı

“Burada birçok akrabam, kız kardeşim ve iki yeğenimi kaybettim. Sadece onların cenazesini almak istedim” diyen M. H. C. ekledi: 3Ben hırsız değilim kimsenin malında gözüm yok. Tek isteğim kardeşim ve yeğenlerin akıbetini öğrenmek bunu istediğim için beni bu hale getirdiler.”

Tek isteğinin şehirden çıkmak olduğunu dile getiren M. H. C., “Pasaport ve kimliğime el koydukları için buradan çıkamıyorum. Allah için kimliğim ve pasaportumu almam için bana yardım edin. Kardeşim öldü ama yapılan muameleden sonra cenazelerimizden de vazgeçtim sadece kimliğim ve pasaportumu bana geri versinler” diyerek feryat etti.

Polis: Tutanak tutulmadı

Yaşanan olaydan sora emniyet yetkililerine ulaşan HDP’li vekillere emniyet ilk önce konuyu araştıracaklarını söyledi. Daha sonra tekrar yetkilileri arayan vekillere, “Yaşanan olayı araştırdık ancak şehir dışından gelen çok fazla polis ve jandarma var dolayısı ile kimin yaptığını tespit edemedik. Olaya ilişkin tutanak tutulmadığı için de pasaport ve kimliğini de bulamadık” yanıtı verildi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.