Enternasyonalistler: Öcalan için geldik

Dosya Haberleri —

  •  Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uluslararası komploya karşı düzenlene uzun yürüyüşe 21 ülkeden 150’yi aşkın enternasyonalist katıldı. Gazetemize konuşan enternasyonalist, Öcalan'ın sadece Kürtler için değil tüm halklar için önemli olduğunu belirterek, cumartesi günü yapılacak büyük yürüyüşe katılım çağrısında bulundu.

ERKAN GÜLBAHÇE/STRASBOURG

İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde ağırlaştırılmış tecrit koşulları altında tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için düzenlen 'Öcalan’a Özgürlük' şiarı ile gerçekleşen enternasyonalistlerin yürüyüşü büyük ilgi görüyor. Bu yıl altıncısı düzenlenen yürüyüşe Öcalan’a yönelik uluslararası komploya karşı 21 ülkeden 150’yi aşkın enternasyonalist katıldı.

6 Şubat’ta Frankfurt’tan yola çıkan enternasyonalistler 160 kilometre yol kat ederek Strasbourg’a ulaştı. Yürüyüş, Katalonya, Bask, Fransa, İsviçre, Belçika, İspanya, Almanya, İskoçya, İngiltere, Fas, Danimarka, Brezilya, Meksika, Kolombiya, Ekvator, ABD, Hollanda, Çin, İrlanda, Ermenistan ve Ukrayna’dan Kürt dostlarını buluşturdu. Önceki gün Strasbourg’da uluslararası komployu protesto için yapılan mitingde de yerini alan enternasyonalistleri ne korona, ne kötü hava koşulları, ne de polisin keyfi engelleri durdurabildi. Gazetemize konuşan enternasyonalistler neden Uzun Yürüyüş’te yer aldıklarını ve Öcalan’ın onlar için ne anlama geldiğini anlattı. 

Yürüyüş için ABD’den geldi

Mei Zhang (26) aslen Çin Pekinli. Ailesi yıllar önce Çin’den Amerika’ya göç etmiş. Washinton eyaletine bağlı Seattle kentinden doğup büyümüş. Sendikal çalışmalarda yer alıyor. Politik olarak Abdullah Öcalan’ın Özgürlüğü ve Rojava’nın Amerika halkı tarafından desteklenmesi için arkadaşları ile birlikte çalışma yürüttüğünü belirtiyor. İki arkadaşı ile birlikte Frankfurt’tan Saarbrücken’e gerçekleşen enternasyonal yürüyüşüne katılıyor.

'Öcalan'ın felsefesinden etkilendim'

Arkadaşlarıyla birlikte Amerika’da Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için çalışma yürüttüklerini belirten Zhang, Öcalan’ın düşüncelerinden çok etkilendikleri için Öcalan’ın özgürlüğü konusunda çalışma yürütmeyi bir zorunluluk olarak gördüklerini belirtiyor. Öcalan’ın fikirleri çerçevesinde çalışma yürüten Kürt Özgürlük Mücadelesi kendileri için ilham kaynağı olduğunu ifade ediyor. Mei Zhang, “Enternasyonalistlerin uzun yürüyüşü ‘Öcalan’a Özgürlük’ şiarı ile gerçekleşse de farklı coğrafyalardan, farklı kültür ve etnik kökenlerinde gelen insanlar burada fikirlerini birbirleri ile paylaşıyor. Mücadelelerini tanıtma fırsatı buluyor. Bu anlamda enternasyonalistler bu yürüyüşte öğrenecekleri çok şey var. Entrenasyonalstler, bu yürüyüşü düzenlediği için Kürt özgürlük mücadelesine teşekkür etmelidir diye düşünüyorum" diyor. 

Kürt halkıyla yürümeye devam edeceğim

Solcu ve Feminist örgütlerde çalışma yürüten bir kadın olarak Kürt kadınlarının verdiği mücadeleden çok etkilendiğini belirten Mei Zhang, “Çin devrimine önderlik yapan Mao’da kadınlar konusunda önemli şeyler yaptı. Fakat Abdullah Öcalan’ın fikirleri ve çalışmaları çok farklı. Abdullah Öcalan kadının özgürlüğü toplumun özgürlüğü der. Bir kadın olarak Abdullah Öcalan’ın ve Kürt özgürlük mücadelesinin kadına verdiği değeri büyük bir takdir ve saygı ile karşılıyorum. Tekrardan Kürt halkına bize bu fırsatı verdiği için teşekkür etmek istiyorum. Bu yürüyüşte Kürtleri daha yakından tanıma fırsatı buldum. Bundan sonra Kürt halkı ile omuz omuza yürümeye devam edeceğim" diye vurguluyor.

Öcalan’a minnettarız

Marco Rovigo (27) İtalya’dan yürüyüşe katılıyor. Marko, Kürtleri rojava devrimi ile birlikte tanıdığını özellikle Kobanê sürecinde Kürtleri tanımak için sürekli okuyup araştırdığını belirtiyor. 2019’de Rojava’yı görmek için üç aylığına Efrîn’e gidiyor. Bu vesile ile Kürtleri yakında tanıma fırsatını buluyor. Kürtleri sıcak kanlı, cana yakın ve mazlum bir halk olarak gördüğünü belirtiyor. Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için gerçekleştirilen uzun yürüyüşün atmosferinden çok etkilendiğini belirten Marco, "Farklı coğrafyada, farklı kültürde, farklı inançta insanların bir amaç uğruna yoldaşça omuz omuza yürümesi çok muazzam bir atmosfer ortaya çıkarıyor. Sanırım dünyada ilk defa böyle farklı coğrafyadan, farklı kültürden, farklı inançdan insanlar bir amaç uğruna bir hafta boyunca yürüyor. Ve bunun yaratıcı Sayın Öcalan’a minnettarlık duyuyorum. Buraya gelmeden önce de Sayın Öcalan’ın fikirlerini öğrenmek için okumuştum. Buraya geldikten sonra gerçek anlamda Öcalan’ın nasıl bir etkiye sahip olduğunu bir kez daha anladım" diyor.

Kürtler yalnız değildir

Yukuman Vicenta (33) aslen Brezilyalı ve Portekiz’de yaşıyor. Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü ve Kürt halkının mücadelesini desteklemek için bu yürüyüşe katıldığını belirten Vicenta, “Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü Kürtlerin özgürlüğü olduğu kadar ezilen ve bağımsızlık mücadelesi veren tüm halkların özgürlüğü anlamına geliyor. Bu anlamda yürüyüşe Abdullah Öcalan şahsında özgürlük mücadelesi veren halklarla dayanışmak için geldim" diye vurguluyor. 

Muazzam bir direniş var

Bu yürüyüşe geldikten sonra Kürt özgürlük mücadelesine verilen desteğin dünyanın tüm coğrafyalarından olduğuna tanıklık ettiğini belirten Vicenta, “Kürt halkıyla tanışmak için insanların hep beraberce omuz omuza yürümesine şahit oldum. Uzun yürüyüşe katılanların Alman devletinin bütün engellemelerine ve bu yürüyüşü iptal etmek için tüm çabalarına karşı muazzam bir direniş gösterildi ve şu ana kadar bütün engelleme planları boşa çıkarıldığı gibi Kürt halkı da tüm engelleme ve katliamlara rağmen özgürlük mücadelesinde başarılı olacaktır. Biz enternasyonalistler de yaşadığımız ülkelerde Kürt halkının mücadelesini anlatarak eylem ve etkinliklerle Kürt halkının mücadelesinin dünyanın dört bir tarafında bilinmesine aracılık edeceğiz" diyor. 

Herkesi Strasburg’a bekliyoruz

Kürt halkının özgürlük mücadelesinde yalnız olmadığını söyleyen Vicenta, "Kürtlerin dostları sadece dağlar değildir. Kürtlerin dostları dünyanın her tarafına yaşayan enternasyonalistler, devrimci demokratlardır. Biz enternasyonalistler cumartesi günü Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için Strazburg’da olacağız. İmkanı olan herkesin Strazburg’a gelmesini bekliyoruz" çağrısında bulunuyor.

Kürtlerin yanında olduğum için mutluyum

Edzard Slaben (58) Almanya’da Oldunburg kentin yürüyüşe katılıyor. Hayatı boyunca sürekli mücadele içerisinde olduğunu belirten Slaben, dünyanın neresinde olursa olsun haksızlığa uğrayan ve bu haksızlığa karşı mücadele eden her insanla dayanışma içerisinde olduğunu ve bu anlamda sürekli Kürtlerin haklı mücadelesinin yanında yer aldığını belirtiyor. Slaben, yürüyüşü engellemeye çalışan Alman devletine karşı Kürtlerin tarafında yer aldığı için çok mutlu olduğunu belirtiyor.

Öcalan bizim içinde önemli

23 yıldan beri cezaevinden tecrit altında bulunan Öcalan’ın özgürlüğü için düzenlenen yürüyüşe katıldığını belirten Slaben, “Abdullah Öcalan bir an önce serbest bırakılmalıdır. Düşünceleri, fikirleri Kürt halkı için önemli olduğu kadar bizler içinde çok önemlidir. Bu anlamda Abdullah Öcalan bir an önce serbest bırakılmalı düşünceleri duvarların arkasında kalmamalı. Kürt halkı ve biz dostları ile arasında hiçbir duvar olmadan konuşmalı ve fikirlerini özgür bir şekilde ifade etmelidir. Bundan dolayıcumartesi Strasbourg’da gerçekleştirilecek eylemin güçlü geçmesi gerekiyor. Etkinliğin güçlü geçmesi ve sayın Öcalan ile aramızdaki duvarın yıkılması için cumartesi günü her Kürt’ün Strazburg’da olması gerekiyor. Biz enternasyonalistler cumartesi günü Strazburg da olacağız tüm Kürtleri burada görmek istiyoruz" diyor.

Sömürgecileri titretelim

Fas’ta yürüyüşe katılan Yasmina El Taouai (23) Öcalan’ın 23 yıldan beri haksız bir şekilde cezaevinde tutulduğunu, bu yürüyüşe 23 yıllık haksızlığı haykırmak için katıldığını belirterek, "Sayın Öcalan’ın özgürlüğü ve Kürt halkının özgürlük mücadelesi için bu tür eylemler çok önemlidir. Dünyanın farklı coğrafyalarından bu kadar insanın bir araya gelerek 'Öcalan’a özgürlük' demeleri karşısında kimseler daha fazla kulaklarını kapatamaz. İnanıyorum ki bugün sloganlarımızı duyan sömürgecilerin ayakları titriyordur. Bundan dolayı da bu eylemin bitmesi için büyük bir çaba sarf ettiler. Ancak duyarlılığımız ve ortaya koyduğumuz irade karşısında eylemimizi boşa çıkaramadılar."

Kürt kadınlarını örnek alıyoruz

Amazig halkı da Kürt halkı gibi uzun zamandan beri özgürlük mücadelesi verdiklerini belirten El Taouai, "Bu anlamda Amazig halkı özgürlük mücadelesinde Kürtleri en iyi anlayan halklardan bir tanesidir. Çünkü aynı kaderi paylaşıyoruz. İki halk olarak mücadelemizi de ortaklaştırmamız gerekiyor. Görüyorum ki son yıllarda Amazig gençleri Kürdistan dağlarına giderek hem dayanışma hem de kendilerini geliştirme noktasında büyük bir çaba içerisindeler. Kürt özgürlük mücadelesinde ve Kürt kadın hareketinde Amazig halkı olarak öğreneceğimiz çok şey var. Özellikle örgütlenme noktasında Kürt kadınlarını örnek alıyoruz” diyor. Cumartesi günü faşizme karşı durmak ve Sayın Öcalan’ın özgürlüğünü haykırmak için mitingte olacağını belirten El Taouai, “İnanıyorum ki Kürt halkı da o gün bizi yalnız bırakmayacaktır. Taleplerimizi ne kadar güçlü haykırsak düşmanlarımız bizden o kadar korkacaktır. Sesimiz ne kadar gür çıkarsa Öcalan’ın özgürlüğü o kadar erken gerçekleşecektir” diye vurguluyor.

Ekvator’dan Kürdistan’a

Ekvator’dan enternasyonalist yürüyüşüne katılan Juan Cuerra (46) 2012 yılından Kürt halkının verdiği mücadele ile tanıştığını belirtiyor. Ekvator halkının özgürlüğü için mücadele eden bir örgüt içerisinde faaliyet yürüttüğünü belirten Cuerra, “Örgütümüz dünya özgürlük mücadelelerini tanımak, dayanışma içerisinde bulunmak ve deneyimlerinden yararlanmak için birçok halk mücadesi ile ilişki içerisindedir. Bu anlamda en çok ilişkide olduğumuz Zapatista hareketidir. Zapatistalarla uzun zamandan beri ilişki içerisindeyiz. Hareket olarak 2012 yılından beri Kürt halkının mücadelesi ile tanıştık. Şu ana kadar çok ciddi fikir alışverişlerinde bulunduk. İnanıyorum ki mücadelemizi ortaklaştıracağız. Çünkü aynı taleplerle mücadele ediyoruz. Düşmanlarımız farklı coğrafyalar da olsa da aynı zihinde ve aynı despotluktadırlar.”

'Kendimize örnek alıyoruz'

Zapatistalarla Kürtlerin mücadele yöntemleri birbirine çok benzediğini belirten Cuerra, “İki halkın mücadelesinde kominler var. Meclisler var, alttan yukarı doğru bir örgütlenme modelleri var. Bu iki hareketin deneyimlerinden faydalanmaya çalışıyoruz. Özellikle Kürt hareketinin kadına verdiği önem ve kadını özgürleştirmek için verdiği mücadele takdir ediyoruz. Bundan dolayı Kürt kadın örgütlenmesini mücadelesini çok yakında takip ediyoruz. Kendimize örnek alıyoruz. İnanıyorum ki Ekvator’da ki kadınlar bir gün Kürdistan’daki kadınlar gibi bir örgüte sahip olacaktır” diye belirtiyor.

Devrimi birlikte gerçekleştireceğiz

Yürüyüşe katılma nedenlerden bir tanesinin de Kürt halkının verdiği mücadeleyi yakında tanımak, mücadeleleri ve deneyimlerinden yararlanmak olduğunu söyleyen Cuerra şöyle devam ediyor: “Öğrendiklerimi Ekvator’a giderek mücadele arkadaşlarıma aktarmak gibi bir görevim vardı. Ben buraya sadece Kürt Özgürlük Mücadelesiyle tanışmak için gelmedim birlikte devrimi gerçekleştirmek için mücadeleye geldim. İnanıyorum ki uğruna mücadele ettiğimiz ve ağır bedeller ödediğimiz devrimi ortak mücadelemiz ile gerçekleşecek. Ortak mücadelemiz olan özgürlüğü ve sayın Öcalan’ın esaretten kurtulması için 12 Şubat’ta Kürt halkıyla birlikte faşizme karşı sesimizi yükseltmek için Kürtleri Strasburg’da gerçekleşecek eyleme davet ediyorum.”

'Kürtler ilham kaynağım'

Fransız Phil Lip (26) Avrupa genelinde siyasi ve toplumsal çalışmalar yürüten solcu bir harekette çalışma yürüttüğünü belirtiyor. Çalışma yürüttüğü hareketin amacını Avrupa’da demokrasinin gelişmesi ve halkların daha fazla söz sahibi olması için mücadele verdiğini belirtiyor. Bu hareketin çalışmaları çerçevesinde Hollanda’nın Amsterdam kentinde Mülteciler için panel, etkinlik ve toplantılar yürüttüğü bir dönemde kuzey Kürdistan’dan gelen göçmenler ile tanıştığını belirten Phil Lip bunlarla yaptığı tartışmalar sonunda Amsterdam’da Kürt Derneği ile tanışır. Kürt derneğinde Kürtler ile yaptığı tartışmalardan Kürtlerden etkilendiğini, Kürdistan’da yapılan katliamları protesto etmek için gerçekleştirilen eylem, etkinlik ve toplantılara katıldığı belirtiyor. Bu süre zarfında Kürtlerin verdiği mücadeleyi yakından tanıma fırsatı bulduğunu dile getiriyor.

Çok renkli bir yürüyüş

Enternasyonalist yürüyüşü çok renkli bir eylem olarak tanımlayan Lip, “Görüyorum ki çok farklı coğrafyalardan, farklı inançtan, farlı kültürden ve farklı siyasi görüşten insanlar aynı amaç ve aynı hedef için birlikten yürüyorlar. Bundan dolayı bu yürüyüşten çok büyük bir heyecan duyduğumu belirtmek istiyorum. Yürüyüşe katılmadan önce görmek istediklerimi bu yürüyüşte gördüğüm için çok mutlu ve gelecekten çok umutluyum. Kürt mücadelesini tanıdıktan ve bugün bu yürüyüşte yaşananları gördükten sonra farklı hareket kurum ve kuruluşların Kürt mücadelesinden ilham aldıklarını çok net bir şekilde ifade edebilirim" diyor. 

Ortak mücadele şart

Kürt halkının verdiği mücadeleyi haklı gördüğünü belirten Lip, "Kürtlerin gerçekleştirdiği eylem etkinliklerin bu kadar barışçıl geçmesine rağmen Avrupa devletleri tarafından iyi karşılanmıyor. Özellikle Almanya Kürtlerin gerçekleştirdiği eylem ve etkinlikleri boşa çıkarmak için büyük bir gayret sarf ediyor. Bu temel de yürüyüşümüzün amacı olan Öcalan’a özgürlük eyleminde Öcalan’ın posterlerini taşımamıza izin verilmiyor. ‘Öcalan’a Özgürlük’ eyleminde Öcalan posterlerinin taşınmasının yasak olmasını bir türlü anlamıyorum” diyor.  

Göçmen örgüt kurum ve kuruluşlarının ortak mücadelesine dikkat çeken Lip, “Edindiğim tecrübeye göre Avrupa’nın göçmenlere karşı geliştirdiği tavrı kırmanın yegane yolu ortak mücadelede geçiyor. Ne yazık ki şimdiye kadar göçmen örgüt, kurum ve kuruluşlar arasında ortak hareket etme çok zayıf. Oysa birlikte bir politika geliştirirlerse Avrupa’nın kendilerine karşı geliştirdiği zorbalığı durdurabilirler. Ortak çalışma ve mücadele ile Avrupa’nın bu politikasına dur diyebiliriz” diyor.

 

Katalanlar yürüyüşte yerini aldı

Andrea Aleixos (28) Katalonya’nın Valensiya kentinden ve 24 arkadaşı ile birlikte yürüyüşte yerini alıyor. Katalonya yürüyüşe en fazla katılım sağlayan ülke konumunda. 

Aleixos Kürtlerin verdiği mücadeleden çok etkilendiğini belirtiyor.  Katalonya’nın uzun zamandan beri özgürlük mücadelesini verdiğini ve bu anlamda Kürt halkıyla özgürlük yolunda çakıştıklarını belirtiyor. Yürüyüşün atmosferinin çok iyi olduğunu herkesin yoldaşlık duygusuyla hareket ettiğini belirten Aleixos, “Dünyada iki farklı toplum var ezan ve ezilen. Kürt halkı ve Katalan halkı ezilenler kategorisinde. Bundan dolayı aynı akıbete ve aynı mücadeleye sahipler. Bu yürüyüşte ezenler tarafında yer alan Alman güvenlik güçleri yürüyüşümüzü iptal etmek için büyük bir çaba içerisinde yer aldı. Katalonya ülkesinde ve Kürdistan’da bir güvenlik görevlisinden gördüğümüz her şeyi bugün Alman polisinde gördük. Demek ki ezen ve ezilenler farklı coğrafyalar ve farklı isimlerde olsalar da aynı şeyi yaşıyor ve yaşatıyorlar" diye belirtiyor.

Özgürlüğü hep beraber haykıralım

Kürt kadınlarının özgürlük ve erkek egemen sisteme karşı geliştirdikleri mücadeleye çok büyük bir saygı beslediğini ifade eden Aleixos, “Kürt kadının özgürlüğü için verdiği mücadelenin aynısını bizlerde ülkemizde vermeye çalışıyoruz. Kürt kadınlarla aynı kaderi yaşıyoruz. İki halkın ülkesi işgal altında ve bu durumda en çok etkilenen kadınlardır. Ancak Kürt kadınları son yıllarda verdikleri mücadele ile bu esareti kabul etmediklerini ve her alanda özgürlüğü haykırdıklarına tanıklık ediyoruz. Elbette bu noktada Kürt kadınından öğreneceğimiz çok şey var. Cumartesi günü Strasbourg’da gerçekleştirilecek Uluslararası komployu protesto eyleminde bütün Kürtleri özellikle Kürt kadınlarını Strasbourg’a davet ediyor sömürgecilerin yüzüne özgürlüğü haykırmaya çağırıyorum" diyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.