Erdoğan, dünyanın gözü önünde yargılanmalı

Kadın Haberleri —

Sûad Mistefa (Hevrîn Xelef‘in annesi)

Sûad Mistefa (Hevrîn Xelef‘in annesi)

  • Suriye Gelecek Partisi Genele Sekreteri Hevrîn Xelef’i mezarı başında anan annesi Sûad Mistefa, “Onlar Hevrîn’i katletti ama her gün yüzlerce Hevrîn doğuyor ve faşist kan emici rejimlere karşı mücadele ediyor. Onlar hiçbir zaman haksızlığı kabul etmeyecek” dedi.

M-4 Karayolu üzerinden Qamişlo’ya geçerken Türk devletine bağlı Ehrar El Şerqiye çeteleri tarafından 12 Ekim 2019’da katledilen Suriye Gelecek Partisi’nin Genel Sekreteri Hevrîn Xelef’in annesi Sûad Mistefa kızının mezarını ziyaret etti.

Şehadet yıldönümünde kızının mezarına elinde bir buket çiçek ile gelen Sûad Mistefa, Hevrîn Xelef’in Suriye’nin tamamında ortak bir yaşamın inşasının barıştan geçtiğine inandığını dile getirdi.

Kadın iradesi ve öncülüğü hedef

Şehit Hevrîn Xelef’in ülkede 10 yıldır süren kanlı savaşın ve silahlı çatışmaların sona ermesi için mücadele ettiğini dile getiren anne Sûad Mistefa, Erdoğan ve partisinin desteğiyle işlenen savaş suçları olduğunu ifade ederek, Erdoğan’ın ve çetelerin hedefinde kadın iradesi ve yine kadınların öncülük ettiği Rojava Devrimi olduğunu belirtti.

Suçun sorumlularına göz yumuldu

ABD’nin ve BM’nin Hevrîn Xelef’in nasıl katledildiğini bildiğini aktaran Mistefa, “O dönemde güçlerini Kuzey-Doğu Suriye bölgelerinden çeken ABD, kızımın nerde ve nasıl şehit düştüğünü iyi biliyor. Ancak bu suçun sorumlularına göz yumdu” dedi.

Demokrasi ve insan hakları savunculuğu sadece maske

Faillerin suçlu olduğunu kanıtlayan delillere rağmen Avrupa ülkelerine yaptığı ziyaretlerde yanıt alamadığını belirten anne Sûad Mistefa, "Avrupa ülkeleri demokrasiyi ve insan haklarını korumayı yalnızca bir gurur maskesi olarak kullanıyor. Ne BM, ne insan hakları örgütleri ne de Avrupa mahkemeleri hiçbir şey yapmadı. Nedeni belli; Türk devleti ile çıkarları var” ifadelerini kullandı.

Kızının katillerinin yargılanması için uluslararası mahkemelere başvuruda bulunduğunu kaydeden Mistefa, uluslararası kamuoyuna da çağrıda bulunarak, başta Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan olmak üzere Türk devletine bağılı çetelerin Suriye’de işlediği savaş suçlularından yargılanması istedi.

Yargılamanın Suriye halkı ve dünya halklarının gözü önünde yapılması gerektiğini kaydeden Mistefa şöyle dedi: “Erdoğan yargılanmasa uluslararası kanunların bir anlamı kalmaz. Onlar Hevrîn’i katletti ama her gün yüzlerce Hevrîn doğuyor ve faşist kan emici rejimlere karşı mücadele ediyor. Onlar hiçbir zaman haksızlığı kabul etmeyecek.” 

Kadınlara umut veren Hevrîn Xelef’in mücadelesi 

Hevrîn Xelef, 21 Ocak 2014’te Cizre Bölgesi Demokratik Özerk Bölgesi kurulduktan sonra Enerji Komitesi Başkan Yardımcısı görevini aldı. 2015 yılında Özerk Yönetim’in bazı komiteleri birleşince Cizre Ekonomi Komitesi Eş Başkanı seçildi. Burada komitenin temelinin oluşturulmasında çok önemli çalışmalar yaptı ve bölgedeki ekonomi örgütlerinin çalışmalarını destekledi. Xelef, 2018 yılına kadar sürdürdüğü ekonomi çalışmalarına ara vererek bir grup Suriyeli yurtsever ile Suriye halkları için yeni bir siyasi parti kurmaya başladı. Reqa’da Arap, Kürt, Süryani, Kuzey-Doğu Suriye’deki kanaat önderlerinin katılımıyla 27 Mart 2018’de Suriye Gelecek Partisi’nin kuruluşuna öncülük etti. Çalışmaları tüm üyeler tarafından olumlu karşılanan Hevrîn Xelef, Suriye Gelecek Partisi’nin Genel Sekreteri seçildi. Bu görevden sonra özelikle Arap halkının yoğun yaşadığı Reqa, Tebqa, Eyn İsa gibi bölgelerde kadınlara ilişkin çalışmalar yürüttü. Birçok kadının siyasi faaliyetlere katılmasını sağladı.

Kürt siyasetçi Hevrîn Xelef, 12 Ekim 2019’da M-4 Karayolu üzerinden Qamişlo’ya geçtiği esnada Türk devletine bağlı çeteler tarafından katledildi.

Hevrîn Xelef’in içinde bulunduğu araca yapılan saldırı ve Hevrîn Xelef’e yapılan işkence, Ehrar El Şerqiye çeteleri tarafından videoya alınarak sosyal medyada paylaşıldı. Hevrîn Xelef’in katledildiği görüntüler dünya kadınlarının tepkisine yol açtı. 

ANHA

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.