Besma’nın katiline 13 yıl 6 ay 

Kadın Haberleri —

Besma Akıncı

Besma Akıncı

  • Göttingen Eyalet Mahkemesi Cemal Akıncı’nın eşi Besma Akıncı’yı ‘kazara’ değil, çocuğu göğsünde birlikte uyurken kasten vurduğuna karar verdi. Katil Akıncı, 13 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. 

BERDAN DOĞAN / FRANKFURT

Almanya’nın Einbeck kasabasında eşi Besma Akıncı’yı silahla katleden Cemal Akıncı’nın Göttingen Eyalet Mahkemesi’nde karar duruşması görüldü. Cumartesi günü görülen karar mahkemesinde Cemal Akıncı’ya kasten cinayetten 13 yıl 6 ay hapis cezası verildi. 

Göttingen Eyalet Mahkemesi’nde 2 yıl süren davada tam 53 duruşma görüldü. Karar duruşması için mahkeme önünde bir araya gelen kadınlar duruşma sırasında ve sonrasında eylem yaptı. Besma’nın annesi ve ablası Suad ile akrabalarının da katıldığı eylemde davayı başından beri takip eden UTAMARA’dan Cira Köhler, katilin silahını temizlediği esnasında “kazara” olduğu iddiasının gerçek dışı olduğunu söyledi.

Kaza değil cinayet  

Duruşmalara kadın aktivistlerinden oluşan Duruşma Destek Grubu adına gözlemci olarak  da katılan Cira Köhler; Cemal Akıncı’ya kasten cinayetten 12 yıl 6 ay ve 1 yıl da izinsiz silah bulundurmaktan ceza verildiğini belirterek, “Nisan 2020’de gerçekleşen bu katliam zanlının avukatlarının iddia ettikleri gibi gerçekleşmedi. Zaten mahkeme de bir kaza değil, kasten cinayet olduğuna karar verdi” dedi.

Vahşi bir katil

Köhler, Cemal Akıncı’nın, “Sarhoş halde silahımı temizledim, kaza sonucu kurşun çıktı ve Besma’yı istemeden vurdum” iddialarının inandırıcılığını kaybettiğini belirterek, “Cinayet esnasında katilin bir fırsatı değerlendirme bilinci olduğu ortaya çıktı. Mahkeme heyeti, ‘Besma’nın göğsünde yatan oğluna sarılırken katledildiğini, kurşun istikametine bakıldığında Cemal’in iddia edildiği gibi koltukta oturarak değilde ayakta ve Besma’ya tahminen 80 santimetre yakınlıkta olduğunu’ söyledi. Uyuyan bir anneyi oğlunu kucağında tutarken vurması vahşet” diyen Köhler, kendi oğlunu vurmamak için ayağa kalktığını bunun kaza olmadığının en açık belgesi olduğunu vurguladı.

Mahkeme önceki şiddeti dikkate almadı

Köhler, 51 yaşındaki katil Akıncı’ya verilen cezanın Besma’yı geri getirmeyeceğini belirterek, “Besma ailesine ve yakınlarına yaşadıkları şiddeti aktarmıştı. Evliliğin şiddet içerdiği defalarca fotoğraf delilleri üzerinden duruşmalarda incelendi. Bu evlilik sürdürülemez aşamaya gelmişti. Hatta Cemal Akıncı’nın bir önceki evliliğinden olan birinci eşi de benzer sorunlar yaşamıştı ve öldürülmeden o evlilikten kurtulabilmişti. Ancak mahkeme bunları dikkate almadı” dedi. Köhler yaptığı konuşmada, “Böylesi bir acının bir daha yaşanmaması için tüm kadınların yanındayız” diye belirtti. 

Ne olmuştu?

Besma Akıncı, 2010 yılında büyük umutlarla geldiği Avrupa’da 75 gram altın karşılığında kendisinden 20 yaş büyük Cemal Akıncı ile evlendirildi. Êzîdî Kürt aileye mensup olan Besma, evliliği boyunca şiddet gördü. En son 14 Nisan 2020’de eşi Cemal Akıncı (49) tarafından Almanya’nın Hildesheim kentine bağlı Einbeck kasabasında bulunan evde ateşli silah ile vurularak katledildi. Besma katledildiğinde 27 yaşında ve 3 çocuk annesiydi.

Cinayet değil, kadın kırımı

Götingen Eyalet Mahkemesi’nde 2021 yılının Ocak ayından bu yana yargılaması süren Cemal Akıncı’nın en ağır cezaya çarpıtılması için Besma’nın ablası Suad İsmail Xelil imza kampanyası başlatarak kız kardeşinin katledilmesi olayını  mahkeme heyetince “Kadın kırımı” (feminicid) olarak kabul edilmesini istemişti. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.