Kaza değil cinayet

Kadın Haberleri —

.

.

  • Ölümü "trafik kazası" olarak kayıtlara geçen Makbule Sevinç'in, eşi Necat Sevinç tarafından katledildiği ortaya çıktı. 1 yıl 3 ay sonra tutuklanan failin ilk duruşması 12 Nisan'da görülecek.

Her ay açıklanan kadın katliam çetelerinde şüpheli kadın ölümleri dikkat çekiyor. “İntihar”, “Kaza”  ya da “Düşme” vs gibi gösterilen şüpheli kadın ölümlerine ilişkin yapılan yüzeysel soruşturmalarda “faili meçhul” dosyalar olarak rafa kaldırılıyor.

Seyir halindeki araçtan düştü iddası

Şüpheli ölümlerden biri de Mûş’ta 11 Kasım 2021 tarihinde meydana geldi. Merkeze bağlı Dereyurt (Ğıcık) köyünden Erzirom’ a (Erzurum) gitmek üzere yola çıkan Necat Sevinç’in iddiasına göre araç seyir halindeyken “kendiliğinden” aracın kapısı açıldı ve Makbule Sevinç (41) araçtan düştü. Ağır yaralı halde Muş Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Makbule, yoğun bakım ünitesinde tedavi altın alındı. Olayla ilgili soruşturma başlatırken, Makbule Seviç 30 Aralık 2021’de yaşamını yitirdi. 

Fail 1 yıl 3 ay sonra tutuklandı

Makbule’nin ölümü kayıtlara “trafik kazası” olarak geçti. Fakat Makbule’nin annesi Adile Güler olayın peşini bırakmadı. Necat Sevinç 1 yıl 3 ay sonra tutuklandı. Necat Sevinç hakkında “Eşi tasarlayarak kasten öldürme” suçundan hazırlanan iddianame Muş 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından geçen hafta kabul edildi.

ATK: Ölümü kaza sonucu değil

İddianamede Muş Devlet Hastanesi’nde görev yapan pratisyen hekimin ifade kaydına göre, Makbule Sevinç’in, “sadece kafasının sağ tarafından ve sol arka tarafından şişlik ile sol kulağında kanamasının mevcut olduğu” belirtilirken, Malatya Adli Tıp Kurumu Başkanlığı tarafından hazırlanan 23 Aralık 2022 tarihli kurul raporunda ise, Makbule’nin, “beyin kanaması, beyin ödemi ve bunlara bağlı gelişen komplikasyonlar” sonucunda yaşamını yitirdiği kaydedildi. Raporda, “Olay yeri inceleme bulguları dikkate alındığında kişinin ölümüne neden olan kafa travmasının 50-60 km hızla seyir halindeki araçtan düşme ile oluşmuş nitelikte olmadığı, sert ve künt bir cismin kafaya doğrudan vurulmasıyla oluşmuş nitelikte olduğu” ifadeleri yer aldı.  

Kapı arızası bulunmadı

Muş İl Jandarma Komutanlığı tarafından 12 Aralık 2021 tarihinde düzenlenen tutanakta, “bahse konu aracın kapı arızasının bulunmadığı, araç kapısını iki kademeli kilit sisteminden oluştuğu, kapının tam kapalı olması halinde kendiliğinden açılmayacağı, ancak birinci (yarım kademe kilitli) olduğu zaman yaslanma veya çukura sert biçimde girilmesi halinde açılma durumunun yüksek olacağı…” ifadeleri yer aldı.

Makbule şiddet gördü

Makbule’nin annesi Adile Güler ise ifadesinde, olay günü Makbule ile Necat Sevinç arasında tartışma yaşandığını, bu tartışma sırasında fail Necat Sevinç’in Makbule’ye şiddet uyguladığını, sonrasında da yola çıktıklarını paylaştı. Adile Güler aldıkları duyuma göre, Necat Sevinç ile Makbule’nin olay yerinde durduklarını, Necat Sevinç’in Makbule’nin kafasına vurduğunu, kızının bu şekilde yaşamını yitirdiğini söyledi. 

İlk duruşma 12 Nisan’da 

Aracın servis tarafından yapılan kontrollerinde herhangi bir kapı arızasının bulunmadığı belirtilen iddianamede, failin olaydan bir saat sonra ambulansa değil yakınlarına haber verdiği ve verdiği ifadede suçtan kurtulmaya çalıştığı belirtildi. Fail Necat Sevinç “eşi tasarlayarak kasten öldürme” suçundan 12 Nisan hakim karşısına çıkacak. 

Fail hak ettiği cezayı almalı 

Olayı ilk günden bu yana takip eden Muş Barosu Kadın Hakları Merkezi, dosyaya ilişkin, “Maktulün annesi ile ilk görüşmemizde kızının ölümünün şüpheli olduğuna sonsuz bir inancı vardı. Dosya basit bir trafik kazası olarak açılmıştı ve bu şekilde devam ediyordu. Ancak hem ülkemizde her kadın ölümünün şüpheli olması, hem de annesinin haykırışları bizi bu dosyanın peşini bırakmamaya zorladı. Bugün geldiğimiz aşamada maktulün trafik kazasında ölmediği, kafasına aldığı sert bir cisim ile öldürüldüğü kesinleşmiş bulunuyor. Şimdi sırada fail ya da faillerin hak ettiği cezayı almasında” ifadelerini kullanırken, duruşmaya katılım çağrısında bulundu.

ZELAL TUNÇ /JINNEWS 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.