Erdoğan gelmesin, evinde kalsın
Türkiye’de kurduğu baskı rejimiyle diktatörlüğünü her geçen gün biraz daha pekiştiren Türk Cumhurbaşkanı R.Tayyip Erdoğan’ın Almanya’ya geleceği yönündeki söylentiler bile tepkiye neden oldu. Almanya’da muhalefet partileri, Türk diktatörünün ülkeye gelmesini istemezken, Almanya Cumhurbaşkanlığı Erdoğan’ın geliş tarihinin belli olmadığını duyurdu.
Erdoğan bir diktatör
Erdoğan’ın Eylül ayı sonunda Almanya’nın başkenti Berlin’de gerçekleştirmek istediği resmi ziyaret muhalefet cephesinde rahatsızlığa yol açtı. Şimdiden solculardan sağcılara muhalefet “Erdoğan gelmesin” diyor.
Almanya’nın günlük gazetelerinden Bild önceki günkü sayısında Erdoğan’ın Almanya’ya resmi bir ziyaret gerçekleştireceğini duyurmuştu.
Ziyaretin basında yer almasıyla muhalefet cephesinden tepki gelmeye başladı. Alman basınına konuşan Yeşiller Partisi’nin eski eşbaşkanlarından Cem Özdemir “Erdoğan normal bir devlet başkanı değil, bir diktatör ve buna göre karşılanmalı” çağrısını yaptı.
Hür Demokratlar Partisi (FDP)’nin Grup Başkan Yardımcısı Alexander Graf Lambsdorff ise Erdoğan’ın ziyaretinin önemli bulduğunu fakat Federal Hükümet’in de gerekli tavrı alması gerektiğini bildirdi. FDP’li politikacı Başbakan Merkel’e “Görüşmede Erdoğan ciddi şekilde eleştirilmeli” çağrısını bulundu.
Federal Parlamento’da ana muhalefet partisi aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif (AfD) ise Erdoğan ile hiçbir şekilde ziyaretine izin verilmemesini istedi. “Erdoğan evinde kalmalı” diyen AfD Grup Başkanı Alice Weidel, Türk Cumhurbaşkanı’nın Almanya’da yaşayan Türkleri, Almanya’ya karşı kullanmasına göz yumulmamasını istedi.
Ziyaret tarihi kesinleşmedi
Almanya Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada ise Erdoğan’ın Almanya ziyareti için tarihin henüz kesinleştirilmediği bildirildi. DW Türkçe’nin haberine göre, Frank-Walter Steinmeier’in Sözcü vekili Esther Uleer, “Türkiye Cumhurbaşkanı’na yönelik davetin uzun süre önce yapıldığını, ancak ziyaret için henüz kesin bir tarih belirlenmediğini” söyledi.
Öte yandan muhalefetin büyük bir kesimi ziyarete karşıyken hükümetten ziyareti olumlama mesajları geldi.
Dışişleri Bakanı Heiko Maas “Zorlu partnerlerle hiç konuşulmaması gerektiği tezi beni hiçbir zaman ikna edememiştir” dedi.
Avrupa Parlamentosu’nun Hristiyan Demokrat Partili Milletvekili ve dış politika uzmanı Elmar Brok’un ziyareti savunma biçimi ise Erdoğan’ın bir diktatör olduğu yönündeki söylemleri haklı çıkaracak cinsteydi.
Brok “Elleri kanlı çok başka devlet başkanlarına kırmızı halı sermişliğimiz var. Sadece demokratlarla muhatap olmak istersek Almanya kısa süre içinde dünya politikasında yapayalnız kalır” diye konuştu.
Aynı şekilde Almanya Başbakanı Angela Merkel’in liderliğindeki Hristiyan Demokratlar Birliği (CDU) üyesi parlamenter Jürgen Hardt ziyareti olumlu bulduğunu söyledi. Hardt, görüşmede kritik konuların ele alınacağını ima etti.
Almanya şova izin verecek mi?
Bu arada ANF, AKP’lilerin Erdoğan’ın Berlin’deki temasları sırasında yandaşlarıyla da buluşması için harekete geçtiklerini yazdı. Haberde, Erdoğan’ın yandaşlarıyla şov yapması için Berlin’deki bazı büyük salonlara yapılan başvuruya henüz yanıt verilmediği belirtildi. Hem 16 Nisan Referandumu, hem de 24 Haziran seçimleri öncesinde AKP’nin Almanya’da miting yapmasına izin verilmemişti. HABER MERKEZİ