
İktidarın her türlü "pis" oyunlarına kadınları karıştırmaktan geri durmadığına ve kadın bedeni üzerinden siyasetini yürüttüğüne dikkat çekilen açıklamada, "Cumhurbaşkanı'nın kadına yönelik 'ahlaksız' tanımlaması eril siyasetin çirkin, kirli yüzünü bir kez daha gözler önüne sermiştir. Kapitalist modernitenin kadın bedeni üzerinde yürüttüğü alçakça politikalar iktidarın diline bir pelesenk olmuş ve bir kadın partisi olan HDP üzerinden tüm kadınlara yönelik bir saldırı başlatmıştır. Bu aslında bize örgütlü kadın gücünün iktidarı ne denli hedef aldığını ve iktidarın bundan ne kadar korktuğunu saldırgan politikalarıyla bir kez daha açığa çıkartmıştır" denildi.
Kadınlar tepkilerini ortaya koymalı
Açıklamada, kadınların kendi bedenleri üzerinden yürütülen siyasete izin vermeyeceği ve toplumun özgürlüğünün kadının özgürlüğünden geçtiği ifade edildi.
Cumhurbaşkanı'nın kadının özgür iradesine yönelik düşmanca ve saldırgan tavrının kınandığı açıklamada, "Tüm kadınların, iktidarın kadına yönelik bu tavrını değiştirme gücü vardır ve tüm kadınlar özgün örgütlü güçlerini geliştirerek buna karşı tepkilerini eylemselliklerle ortaya koymalı, HDP'yi sahiplenmeli ve özgür kadın mücadelesini zafere taşımalıdır" çağrısı yapıldı.
Erdoğan özür dilesin!
DBP Kadın Meclisi ise, Erdoğan'ın sarf ettiği sözlere tepki göstererek, özür dilemeye çağırdı.
Kadınların antidemokratik uygulamalara ve politikalara karşı Erdoğan şahsında sırt dönmesinin ahlakla ya da edeple açıklanacak bir tarafı olmadığına dikkat çekilen açıklamada," Demokratik tepkiyi ahlakla bağdaştırma, ülkenin en üst düzeyde yöneticisinin bu tarzdaki söylemi ülkenin kadın bakış açısındaki gerilemenin nedenini ortaya koyar niteliktedir. Cumhurbaşkanı tarafından söylenen bu sözler vahimdir. Kadınlar tarafından kabul edilmeyecektir. Bizler yıllardır özgürlük mücadelesi yürüten kadınlar olarak, Cumhurbaşkanının içerisine girdiği tutumun cahilce bir tutum olduğunu belirtiyor, cumhurbaşkanını bu tavrından kaynaklı tüm kadınlardan özür dilemeye çağırıyoruz. Şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da vereceğimiz cevabın örgütlü gücümüzü büyütmek olduğunu belirtiyor, kadınları kendi partilerini HDP'yi sahiplenmeye, büyütmeye çağırıyoruz" denildi.
Öte yandan Erdoğan'ın hakaretlerinden sonra kadınlar, AKP iktidarına #SırtımızıDönüyoruz hasthtag'ı ile sosyal medya kampanyası başlattı.
Ne olmuştu?
Önceki gün miting için Îdir'a gelen Erdoğan'ın da içinde bulunduğu konvoyun geçtiği esnada HDP seçim bürosu önünde toplanan kadınlar, sırtlarını dönerek Erdoğan'ı protesto etmişti. Erzurum'da yaptığı toplu açılış töreninde HDP'li kadınların yaptığı protestoyu hedef alan Erdoğan, şu sözleri sarfetmişti: "Affedersiniz edebim müsaade etmiyor tabii, sırtlarını dönerek işaret yapıyorlar. Ne anlama geldiği belli de, tabii edebimiz müsaade etmez. Ya sizde zerre kadar nezaket varsa, haysiyet varsa, siyasette yer parlamentodur. Orada konuşursunuz. Meydanlarda konuşursunuz. Kalkıp da bu tür tehditlerle, bu tür affedersiniz ahlaki olmayan yöntemlerle bir yere varamazsınız."
HABER MERKEZİ