Türk Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan, Tendürek Dağı’nda operasyona gönderip ölüme terkettiği askerlerin HDP’liler tarafından kurtarılmasını, görüntüleri de yok sayarak “külliyen yalan” diyerek reddetti. Askerin engeline rağmen saatlerce yürüyerek operasyon bölgesine ulaşan siviler içinde yer alan HDP’li yöneticiler, Erdoğan’ın sözlerinin “anlamsız” olduğunu belirterek, askerlerin ölüme terkedildiğine tanık olduklarını söyledi. 


Ölüme gönderilmişlerdi

Askerlerin bulunduğu noktaya ilk gidenler arasında bulunan HDP’li Diyadin Belediye Meclis Üyesi Selim Ergül, çatışma haberini alır almaz alana doğru yola çıktılarını, ancak askerlerin izin vermemesi üzerine dağ taş yürüyerek, çatışma noktasına vardıklarını söyledi. Askerlerin bulunduğu hakim tepeye çıktıklarında korku ve şok içinde olduklarını gördüğünü anlatan Ergül, “Yardım ettik hepsini aşağı indirdik. Sabah erken saatlerinde operasyon için bölgeye bırakılmıştı hepsi ve donmak üzereydiler. Sürekli telsizlerinden yardım için anons ediyorlardı ama kimse gelmiyordu. Askerler de 500 metre ilerde tepeydiler, yardıma gelmiyorlardı. Akşam üzeri ancak gelip yaralı askerleri aldılar. Onları bilerek oraya göndermişlerdi, ölmeleri için” dedi. 


Helikopter askerleri almadı

HDP Taşlıçay Yöneticisi İdris Işık da, askerlerin ölüme gönderildiği konusunda emin olduğunu dile getirdi.  Helikopterlerin askerlere yardım etmek yerine alanı bombalamaya devam ettiğini belirten Işık, “Psikolojik durumları hiç iyi değildi. O askerlerin ölüme gönderildiğini biz de sezdik. Her biri bir şehirdendi. Trabzon, Diyarbakır, Konya gibi çeşitli yerlerden seçilmişlerdi. Helikopter tarama dışından bir şey yapmıyordu. İsteseydi gelip yaralıları alabiliyordu” diye konuştu. “Biz insanlık görevimizi yaptık” diyen Işık, “Gerilla asker fark etmeksizin yardım ettik. İnsanlar bir an önce barışın gelmesini istiyor. Herkesin barışa ses vermesi gerekiyor” çağrısında bulundu.  


FERHAT ÇELİK / ERCAN ÖZHAN/DİHA/AÐRI




Askerleri yem gibi koydular


Cumhuriyet gazetesi muhabiri Ahmet Şık da Diyadin’e giderek görgü tanıkları ile görüştü. Şık çatışmaya giren HPG gerillalarının anlatımlarına da yer verdi. 

Şık’a konuşan 2 gerilla, ilk ateşin askerler tarafından açıldığını belirterek, şunları söyledi: “Hem havadan indirme yapıldı hem de zırhlı araçlarla bölgeye çok sayıda asker gelmişti. Doğrudan ateş açmaya başladılar ve biz de karşılık verdik. Bir arkadaşımız ilk ateş sırasında öldü. Çevremizi kuşatarak bizi imha etmek istediler ama geride güçlerimiz vardı ve planladıkları gibi olmadı. İlk indirme yapan askerler de yaralanınca geridekiler gelemedi. Çatışma, sivil halk gelene kadar saatlerce sürdü. Akşam saatlerinde halk geldikten sonra bizimle askerler arasına girdi ve ateş edilmesini engelledi. Yaralı askerler de böylece olay yerinden alındı. O askerleri önümüze adeta bir yem olarak koydular. Bölgeye hâkim değiller. İsteseydik hepsini öldürebilirdik. Bunun bir provokasyon olduğunu düşündüğümüz için sadece kendimizi koruduk.”