Erivan’da hükümet binası basıldı

Dünya Haberleri —

.

.

  • Ermenistan’da Karabağ savaşı ardından yaşanan siyasi kriz devam ediyor. Erivan’da Başbakan Paşinyan’ın istifasını isteyen protestocular hükümet binasını bastı.

 

Karabağ’ın Azerbaycan tarafından işgal edilmesi nedeniyle Nikol Paşinyan’ın görevini bırakması gerektiğini savunan muhalefet ardından ordu güçlerinin ‘görevi bırak’ çağrısı yaptığı Başbakan’a yönelik protesto gösterileri devam ediyor. Başkent Erivan’da bir grup hükümet binasını basarak Paşinyan’ın istifasını istedi.

Paşinyan, geçtiğimiz perşembe günü Ermenistan Silahlı Kuvvetleri’nin istifa bildirisi sonrası Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan'ı görevden almış, bu kararı Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan, tarafından veto edilmişti.

Ordunun yayımladığı bildirinin “darbe girişimi” olduğunu söyleyen Paşinyan, taraftarlarını sokağa çağırmış “beni halk seçti, istifama ancak halk karar verebilir” açıklamasını yapmıştı.

Öte yandan Ermenistan Cumhurbaşkanlığı İdaresi, Paşinyan'ın Genelkurmay Başkanı’nın görevden alınmasını içeren kararnameyi bir kez daha Cumhurbaşkanı Sarkisyan’a sunduğunu açıkladı. Ermenistan Güvenlik Konseyi de "Anayasa, Silahlı Kuvvetler'in siyasi süreçlere karışmasını yasaklıyor" hatırlatmasını yaparak Cumhurbaşkanı Sarkisyan'a kararnameyi imzalama çağrısı yaptı.

Karabağ’da yaşanan 43 günlük savaşın Azerbaycan işgali ile sonuçlanması nedeniyle Paşinyan hükümeti muhalefetin baskısı altında bulunuyor. Rusya’nın arabulucuğuyla imzalanan 10 Kasım anlaşması Ermenistan’ın önemli toprak kaybı yaşamasına neden olmuştu. Muhalifler, binlerce kişinin ölümüne ve göç etmesine neden olan savaş ardından yapılan ateşkes için, "Paşinyan ateşkese daha erkenden razı olsaydı, bu kadar büyük toprak kaybı yaşanmayacaktı" eleştirisini yaparak, süreçten Başbakanı sorumlu tutuyor.

ERİVAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.