Ermeniler göç ediyor

Dünya Haberleri —

Ermeni halkı Artsakh'dan göç ediyor

Ermeni halkı Artsakh'dan göç ediyor

  • Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'ı ilhakı ardından 120 bini aşkın Ermeni, göç etmeye başladı. Artsakhlı Liderler, "Bölgeyi terk etmek isteyen herkese, Rus barış gücü askerlerinin Ermenistan'a kadar eşlik edeceğini" bildirdi.

Dağlık Karabağlı 120 bin Ermeni'nin "etnik temizlikten korktukları için" Ermenistan'a göç etmeye başladı. Akşam saatlerinde video yayınlayan birçok sosyal medya hesabı göçün ciddi boyutlarda yaşandığını gösterdi. Uluslararası güçlerin tanımadığı Artsakhlı Liderler ayrıca, "Azerbaycan'ın askeri operasyonu nedeniyle evsiz kalan ve bölgeyi terk etmek isteyen" herkese Rus barış gücü askerlerinin Ermenistan'a kadar eşlik edeceğini bildirdi. 
Karabağ Ermenilerinin "etnik temizlik tehlikesiyle" karşı karşıya olduğunu söyleyen Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan da Ermenistan'ın onları kabul etmeye hazır olduğunu belirtti. Karabağ'daki Ermeniler, Azerbaycan ordusunun 24 saatlik saldırısının ardınan 20 Eylül'de ateşkes ilan etmek zorunda kalmıştı. Ateşkes anlaşması gereği Artsakh ordusu silahlarını teslim etmeye başladı. İlk olarak bir T-72 tank ile 60dan fazla hafif zırhlının yanısıra çok sayıda ferdi silahın teslim edildiği bilgisi medyaya yansıdı.
Ölen Ermeni direnişçilerin miferlerini ve teçhizatını kamuya açık sergileyen Azerbaycan, bölgedeki Ermeni halkın haklarının garanti altında olduğunu ve bölgeyi "bütünleştireceğini" söyleyip Batılı güçlerden onay almayı başardı.
Artsakh Cumhuriyeti'ni yöneten Samvel Shahramanyan'ın danışmanı David Babayan Reuters'a verdiği demeçte, "Halkımızın yüzde doksan dokuzu tarihi topraklarımızı terk etmeyi tercih ediyor. Halkımız Azerbaycan'ın bir parçası olarak yaşamak istemiyor. Zavallı halkımızın kaderi, Ermeni halkı ve tüm medeni dünya için bir utanç ve yüz karası olarak tarihe geçecektir. Kaderimizden sorumlu olanlar bir gün Tanrı önünde günahlarının hesabını vermek zorunda kalacaklar." dedi.
Kitlesel bir göç, Rusya, ABD, Türkiye ve İran'ın nüfuz mücadelesi verdiği, petrol ve doğalgaz boru hatlarının kesiştiği, etnik gruplardan oluşan Güney Kafkasya bölgesindeki hassas güç dengesini değiştirebilir. ARTSAKH

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.