Ermenistan sınırını tartışıyorlar

Dünya Haberleri —

Sergey Lavrov, Ceyhun Bayramov

Sergey Lavrov, Ceyhun Bayramov

  • İkili görüşmeler kapsamında Azerbaycan’da bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Ermenistan’a konumlanan AB misyonu için ‘suistimal’ dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, resmi temaslar çerçevesinde ziyaret ettiği Azerbaycan'da, Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov'la görüştü. Görüşmeler ardından yapılan ortak basın açıklamasında Ermenistan sınırlarının tekrar belirlenmesi gündeme geldi. 

Rusya ve Azerbaycan liderleri arasındaki güvenin bölgesel istikrarı sağladığını belirten Rusya Dışişleri Bakanı, iki devlet arasındaki ticari ve siyasi ortaklığa dikkat çekti. Azerbaycanlı mevkidaşıyla ortaklaşa hayata geçirdikleri ve geçirecekleri büyük projeleri konuştuklarını bildiren Lavrov, "Rus şirketleri, çatışma sonrasındaki Azerbaycan topraklarının  imarında aktif şekilde yer almaya hazırdır." dedi.

Misyonun işlev ve görevi

İkili görüşmeler ardından yaptıkları ortak açıklama ile basının sorularını yanıtılayan iki bakan, ekonomik ilişkiler kadar Azerbaycan Ermenistan sınırı ve Dağlık Karabağ’da yaşanan durum hakkında görüşlerini açıkladı. 

Rus bakan Lavrov, AB'nin Ermenistan-Azerbaycan sınırının Ermenistan tarafında konuşlanan misyonuna ilişkin; "Brüksel'den yapılan açıklamaları detaylı şekilde yorumlamamız doğru olmaz. Biz, AB'nin Ermenistan ve Azerbaycan ile ilişkilerini nasıl suistimal ettiğini görüyoruz. Ermenistan'da konuşlu AB misyonu meşruiyet açısından ciddi şüpheler uyandırıyor. Özellikle işlevi ve görev süresi bu misyonun Ermenistan-Azerbaycan ilişkilerini normalleştirme çabalarına nasıl katkı sağlayacağına ilişkin sorular doğuruyor. Fakat tarafların kiminle işbirliği yapıp yapmayacakları kendi seçimleridir” dedi. 

Azerbaycanlı bir gazetecinin Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın "Rusya'nın Ermenistan'daki askeri varlığı güvenliğimizi garanti etmiyor, tam tersi tehdit ediyor" sözlerini hatırlatması üzerine, "Paşinyan'ın açıklamasını onun vicdanına bırakıyorum" yorumunu yaptı.

Ermenistan sınırlarını çizme girişimi

Sergey Lavrov, Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan arasında imzalanan mutabakatı tekrar hatırlattı, "Başbakan yardımcıları düzeyindeki üçlü çalışma grubunun Azerbaycan'ın ana kısmı ile Nahçıvan arasında demir yolunun açılması hususunda kısa zamanda mutabakat sağlamasını umuyoruz" ifadelerini kullandı.

Savaşı kaybetmesi ardından sürekli toprak yitiren Ermenistan’ın sınırlarının belirlenmesi için 3+3 formatı adı altında İran, Gürcistan ve Türkiye’nin de katılacağı bir formülü dillendirdi. Kollektif Güvenlik Örgütünün bir üyesi olarak Ermenistan’ın sınırlarının savunulmasındaki taahhütlerini görmezden gelen Rusya Savunma Bakanı Sergey, basın açılamasında Ermenistanı uzlaşmazlık ile itham etti. 

Aralık 2022'de Moskova’da yapılması planlanan üçlü görüşmelerin gerçekleşmemesi için de, "Biz böyle bir olanak sunduk fakat Ermeni meslektaşlarımız gelmeyeceklerini bildirdiler. Biz yine aynı olanağı sağlamaya hazırız. Azerbaycan buna hazır. Ermenistan da karşı olmadığını açıkladı fakat henüz nihai karar vermediler" şeklinde konuş.

Ortak açıklamada ticari ilişkilerin boyutlandığına dikkatleri çeken Azerbaycan Dışişleri Bakanı Bayramov, Rusya ile Azerbaycan arasındaki ticari ilişkilerin istikrarlı ve pozitif dinamikle devam ettiğini, 2022'de ticaret hacminin yüzde 24 artarak 4 milyar dolara ulaştığını, karşılıklı yatırımların ise 9 milyar dolara yükseldiğini bildirdi. BAKÜ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.