HDP, DBP, DTK ve HDK’nin dün Sêrt’te (Siirt) düzenlemek istediği “Darbeye karşı demokratik halk buluşması“ etkinliği polis şiddetine maruz kaldı. Kentte gelen DTK Eşbaşkanları Hatip Dicle ve Leyla Güven, HDK Eşsözcüsü Ertuğrul Kürkçü, HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, HDP’li vekiller, DBP’li belediye eşbaşkanları ve merkez yöneticilerinin katılımıyla “Darbeye karşı demokratik halk buluşması” gerçekleştirilmek istendi. Katılımcılarla birlikte HDP il binası önünde toplanan kitleye polis tazyikli su ve biber gazıyla saldırdı. Polis saldırısına kitle, “Erdoğan istifa” sloganı ve zılgıtlarla karşılık verdi. 

Kürt siyasetçiler, belediye binası önünde toplanan halk seslendi. 


Kılıçdaroğlu: Kovarım

Bu arada CHP’nin Antalya’nın Belek Turizm Bölgesi’nde girdiği kampta, CHP Genel Merkezi’nin dokunulmazlığa “Evet” demesinin yanlış olduğu eleştirisi damgasını vurdu. Bazı milletvekillerinin düzenlemenin Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) götürülmesini istediği belirtildi. 

Habertürk’ün haberine göre yapılan eleştiri ve önerilerin ardından söz alan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dokunulmazlık düzenlemesini AYM’ye taşımayı düşünmediklerini belirterek, “HDP’nin başvurusu için imza verilmesi de yasak. Başvuru için imza veren olursa partiden atarım. Ancak fezlekesi olan arkadaşlarımız AYM’ye bireysel başvuru hakkını kullanabilir. Bunun için hukuki destek de vereceğiz. Hatta gerekirse AYM ile de yetinmeyeceğiz. Bireysel başvuru haklarını bu arkadaşlarımız AİHM’ye kadar kullanabilirler” dedi

“Evet” oyuna yönelik eleştirileri sunan CHP Milletvekili Eren Erdem’in “ ‘Evet’ diyenlerin içinde olmadığım için mutluyum. 21 kişi, 62 arkadaşını AKP inisiyatifine teslim etti. Süreç iyi yönetilemedi. Sürecin bundan sonra doğru yönetilmesi için mutlaka bir yol bulunmalı” dediği belirtildi. 


KCK açıklama yaptı

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı ise önceki gün yaptığı yazılı açıklamada, 7 Haziran sonrası izlenen politika ve yürütülen topyekun savaş gereği HDP Meclis Grubu’nun zorla tasfiye edilip susturulmak istendiğini kaydetti. Açıklamada, şunlar ifade edildi: “Ellerinde imkan olsa Kürt Özgürlük Hareketi’ne kendileri gibi bakmayan tüm Avrupa parlamentolarını feshedip milletvekillerini de zindanlara atarlar. Türkiye’de şu anda faşist bir iktidar vardır. Kendisi gibi düşünmeyen aydınları, yazarları, akademisyenleri, gazetecileri hain ilan edip susturmak isteyen AKP, bunun daha ağırını HDP’ye uygulamaktadır. Öyle ki dokunulmazlıkların kaldırılmasında kendisine koltuk değneği olan CHP’lileri bile her gün hainlikle suçlayıp susturmaktadır. 

AKP’nin faşist saldırılarını milletvekillerine kadar uzattığı bir dönemde tüm Kürt halkına ve demokrasi güçlerine düşen görev, derhal ayağa kalkmak ve AKP’ye karşı demokrasi mücadelesini yükseltmektir. Şu anda faşist güçler tüm demokrasi güçlerine karşı saldırılarını arttırmış bulunmaktadır. AKP’nin saldırısı 7 Haziran ruhuna saldırıdır. Demokrasi güçlerinin bu faşist saldırılara karşı direnmekten başka bir yolu kalmamıştır. 

Kürt halkı bu saldırının doğrudan kendisinin varlığına yönelik saldırı olduğunu görmelidir. AKP faşizmi ne belediye eşbaşkanı, ne demokratik siyasetçi, ne de milletvekili tanımayarak Kürt’e teslim ol dayatması yapmaktadır. Milletvekillerine, seçilmişlerine sahip çıkmayan halk kendisine de sahip çıkamaz. Bu durum karşısında Kürt halkı her yerde irademe dokunma diyerek ayağa kalkmalıdır. AKP faşizmine karşı direnişin var olma, yok olma direnişi olduğunu görmeli, tüm baskılara ve zulme rağmen Hakkari’den İstanbul’a, Iğdır’dan Çukurova’ya kadar Türkiye’nin her yerinde irade serhıldanlarını gerçekleştirmelidir. Kürt halkı on yıllardır yürüttüğü mücadele ve verdiği ağır bedellerle varlığına ve iradesine sahip çıkacak bir halk haline geldiğini dost düşman herkese göstermelidir.”


Güney’den destek

Güney Kürdistan’daki siyasi partiler, dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili dün Hewlêr’de ortak basın açıklaması yaptı. HDP Güney Kürdistan Temsilciliği önünde yapılan ve Kürdistan Ulusal Kongresi’nin (KNK) organize ettiği basın toplantısına, Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK), Değişim Hareketi (Tevgera Goran), Kürdistan İslami Topluluk Partisi (Komela İslami Kurdistan), Kürdistan Emekçiler Partisi (Hizbi Zahmetkeşani Kurdistan), Kürdistan Gelecek Partisi (Hizbi Ayindei Kurdistan), Kürdistan Özgür Toplum Hareketi (Tevgera Civaka Azadi ya Kurdistan) ve İran Kürdistan Demokrat Partisi (İ-KDP) temsilcilerinin yanı sıra birçok sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı. Ayrıca Kürdistan Bölgesi Parlamento Başkanı Dr. Yusuf Muhammed, HDP milletvekillerine karşı yapılan darbeyi kınayan bir mesaj gönderdi.