Eski koruculardan cephanelik çıktı

  • Mardin’in Derik ilçesindeki petrol hırsızlığı nedeniyle koruculuk görevlerine son verilen Temel Ailesi ile Tekin Ailesi arasında iki kişinin ölümüne neden olan olayların ardından yaşanan gerginlik devam ediyor. Mezraları taranan Tekin Ailesi CİMER’e başvuruda bulundu. Temel Ailesi’nin katliam hazırlığı yaptıklarını belirterek can güvenliklerinin sağlanmasını istedi. Temel Ailesi’nin yaşadığı mezraya askerlerin yaptığı operasyonda ondan fazla uzun namlulu tüfek, hücum yelekleri, dürbün ve binlerce mermi ele geçirilirken, gözaltına alınan 13 eski korucu daha sonra serbest bırakıldı.

YILMAZ KAYA / AMED

Alınan bilgilere göre; 20 Nisan günü, Mardin’in Derik ilçesine bağlı Buxur (Derinsu) Mahallesi Seker (Beştaş) ile Kumtere (Yassıtepe) mezraları arasında Temel ile Tekin ailelerinin gençleri arasında hızlı araç kullanmamaları yönünde tartışma yaşanır. Aynı gün iftar vaktinde eski korucu olan Temel ailesinden 15 kişi, iki araçla silahlı olarak Kumtere köyüne baskın düzenler. Köyde ateş açarak, önlerine gelen kadın ve çocuklar dahil herkese hakaret ederek, tüfek dipçikleri ve sopalarla darp eder.

Korucu başı yaşamını yitirdi

Darp sonucu Adalet Tekin, Ahmet Tekin, 17 yaşındaki Ömer Tekin ve Mehmet Tekin yaralanır. Köydeki gençlerin de karşılık vermesi sonucu kimin kullandığı henüz belli olmayan bir av tüfeğinin ateşlenmesi sonucu eski korucu başı Şeyhmus Temel ve Vedat Temel ağır yaralanır. Hastaneye kaldırılan Şeyhmus Temel, Kızıltepe’de yaşamını yitirir.

Tekin Ailesi’nden 2 kişi tutuklu

Saldırı sırasında kurşunla yaralanan Tekin Ailesi’nden Ahmet Tekin ve darp edilen Ömer Tekin adlı çocuk da bir süre yoğun bakın ünitesinde tedavi edilir. Olayın ardından Tekin Ailesi’nden iki kişi tutuklanarak cezaevine konulur.

Uzun namlulu silahlarla taradılar

Tekin Ailesi’nin yaşadığı bir diğer mezra olan Xirba Belek (Aktepe) mezrası, 13 Haziran günü sabaha karşı 01.00 sıralarında uzun namlulu silahlarla taranır. Mezradakiler evlerine sığınıp saldırıdan kurtulurken, 20 Nisan’da yaşanan olayın ardından İstanbul’dan mezraya gelen ve Temel Ailesi ile barış yapılması için çabalayan iş insanı Ömer Tekin kalp krizi geçirerek yaşamını yitirir.

Tekin için düzenlenen taziyeye, görevden alınan Mardin Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ahmet Türk ve HDP’liler ile CHP Milletvekili Mahmut Tanal, Parti Meclisi Üyesi Ayça Taşken, CHP Siirt İl Başkanı Nevaf Bilek, CHP Mardin İl Başkanı Mehmet Kılıçaslan da katıldı.

Evlerde cephanelik çıktı

Bu saldırının ardından 21 Haziran günü jandarma tarafından eski korucu olan Temel Ailesi’nin Beştaş mezrasına operasyon düzenlendi. Yapılan operasyonda, 2 adet G1 piyade tüfeği, 10 adet şarjör, 398 adet mermi, 1 adet G3 piyade tüfeği, 7 adet şarjör, 124 mermi, 5 adet kalaşnikof piyade tüfeği, 23 adet şarjör, 631 adet mermi, Bixi otomatik tüfeğe ait 172 mermi, 1 adet mavzer, 1 adet M13 piyade tüfeği ve 196 mermisi, hücum yelekleri, dürbünler ve av tüfekleri ele geçirildi. Eski korucular İbrahim, Tarık, Adil, Nizamettin, Mürsel, Eyüp, Turan, Yunus, Faysal, Sadettin, Hüsamettin ve Yıldırım Temel ile Serdar Bağlayan gözaltına alındı ve ifadeleri alındıktan sonra 23 Haziran’da serbest bırakıldı.

Bilge köyü gibi katliam

Yaşanan bu olayların ardından Tekin ve Temel ailelerinin yaşadıkları mezralarda askerler güvenlik önlemi almaya başladı. Tekin Ailesi adına Mehmet Hüseyin Tekin ise CİMER’e başvurdu. Can güvenliklerinin olmadığını ve Temel Ailesi’nin, 4 Mayıs 2009’da Mazıdağı ilçesine bağlı Bilge köyünde aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 44 kişinin öldürülmesi gibi bir katliam planladıklarını belirten Tekin Ailesi şunları belirtti: ”Temel ailesi 13 Haziran’da uzun namlulu silahlarla Aktepe köyüne saldırdılar. Olaydan önce bölgede barışçıl faaliyetlerde bulunan kanaat önderlerinden Ömer Tekin kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdi. 21 Haziran tarihinde ise Temel ailesinin evlerine yapılan operasyonda uzun namlulu silahlar, binlerce mermi ve boş kovanlar ele geçirildi. Baskında Temel ailesinden 13 kişi gözaltına alındı ve ne yazık ki hiç bir hukuki işlem yapılmadan ve kamuoyuna yansıtılmadan iki gün sonra serbest bırakıldı. Üçtepe, Aktepe ve Yassıtepe de ikamet eden Tekin ailesi olarak can güvenliğimiz yoktur. Devlet görevlileri bir an önce olaya el atmaz ise yaşanan bu gerginlik birçok kişinin ölümüne neden olacaktır. Yeni bir Bilge köyü katliamı istemiyoruz. Gereğinin yapılmasını arz ederim.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.