DENİZ BABİR / ESSLİNGEN

Almanya’nın Esslingen kentinde Demokratik Kürt Toplum Merkezi açıldı. Yüzlerce Kürdistanlının ve dostlarının katıldığı açılış büyük bir coşku ile gerçekleşti. Kürt siyasetçi ve sanatçıların da katıldığı dernek açılışında ilk konuşmayı Amed HDP eski milletvekili Nursel Aydoğan yaptı.

Aydoğan konuşmasında dernek açılışında emeği geçen herkesi kutlayarak başladı. Tecride karşı devam eden açlık grevlerine değinen Aydoğan şunları kaydetti: “Başta Kürdistan ve Türkiye metropollerinde haftalardır direnen annelerimizi yürekten kutluyorum ve hürmetle selamlıyorum. Kürt hareketini gerileteceğini zannedenler, aslında kendilerini avuttu. Leyla Güven yoldaşımızın eylemi, adeta faşizme bir tokat gibi yüzlerine indi. Her tarafta kültürel değerlerimizle buluşmak ve başka toplumlar ile buluşmayı sağlamak ebette ki çok önemli ve değerlidir. Fakat unutmayalım ki, zindanlarda direnen 7 bin  arkadaşımız adeta bedenlerini ölüme yatırarak, bu zulme dur diyerek eylemlerinin merkezine İmralı tecridini koymuştur. Kendileri için bir şey istemiyorlar. Talepleri sadece ve sadece Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan sistematik tecridin kırılması ve hukuki hakların verilmesidir. Bu nedenle yarın çok geç olmadan alanlara çıkalım ve bu onurlu direnişe ses verelim.”  Daha sonra Hozan Sîmar ve Awazê Çiya grubunda yer alan Mazlum Awaz sahne aldı.

Kapanış konuşmasını gerçekleştiren Kürt siyasetçi Xebat Siverek de Kürtlerin artık bir kurumu olduğunu söylerek, kültürel faaliyetler ve dil çalışmaları konusunda Esslingen’de yaşayan Kürdistanlılara duyarlılık çağrısı yaptı.