Ev içi emekte sosyal güvence istiyoruz

Kadın Haberleri —

.

.

  • Toplumsal, siyasal, ekonomik haklarından mahrum edilen, kamusal alanda çalışmasına izin verilmeyip ev kölesi statüsünde çalıştırılan kadınlar ev emeklerinin görünmesini istiyor. 

 

EYLEM AKDAĞ/MA 

Amed’in Sûr ilçesinde ömürlerini evde temizlik, yemek, çocuk ve yaşlı bakımıyla geçiren kadınlar,  herhangi bir sosyal güvencelerinin olmadığını ifade etti.

Arzu Çelik (34), 18 yıllık evlilik hayatında ve öncesinde de sürekli ev içi işlerinde 7-24 çalıştığını belirtti. “Ben de herkes gibi sağlık güvencem olsun istiyorum” diyen Çelik, “Çünkü hiçbir geleceğimiz yok. 24 saat yemek yapıyorum, çamaşır, bulaşık yıkıyorum, yer siliyorum, toz alıyorum. Evde herhangi bir kaza olursa benim bir güvencem yok” dedi.

Ev hanımı değil, ev emekçisi
“Ev hanımı” tanımlamasına tepki gösteren Çelik şöyle devam etti: “Ben ev hanımı değilim, ev emekçisiyim ve bizim de hakkımız var, bunu istiyoruz. Bu işler de kolay değil. Ev emekçisi olarak ben de emekli olmak istiyorum. Ev hanımıyız diye çalışmıyor denilmemeli, bizim emeğimizin de görülmesi gerekiyor.” 

70 yaşındayım ve emekli bile değilim 
70 yaşındaki Hüzyete Demir yaptığı değerlendirmede ev emeğinin görülmemesine tepki gösterdi. Bir ev emekçisi kadının, gün içinde temizlik, çocuk, eş ve yaşlı bakımını üstlendiğini belirten Demir, “Ben de yıllarca terzilik yaptım, onun dışında da ev işlerini yapıyordum. 10 çocuk büyüttüm” dedi.

50 yıldan fazla ev içi işlerde çalıştığını dile getiren Demir, “70 yaşındayım ve emekli bile değilim” dedi. Şimdilerde kadınların haklarını daha fazla savunduğunu belirten Hüzyete Demir, “Erkekler çalışıyor görülüyor, fakat kadınların 24 saat ev içinde yaptıkları iş ve emekleri görülmüyor" dedi.  
 

Sosyal güvence istiyoruz 
Fatma Altun (52) da 40 yıldır ev işlerinde çalıştığını belirterek, “Bize böyle gösterildi, kadınlar ev işi yapacak, başka bir şey yapmayacak. Herkes çalışıyor ama bizim emeğimiz görünmüyor. Engelli eşime bakıyorum, saatlerce çalışıyorum. Bütün kadınların adına ev emekçisi kadınlar olarak sosyal güvence istiyoruz” dedi.
 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.