Evini basıp çıplak aradılar

Yurt Dışı Haberleri —

Bremen Brati Derneği

Bremen Brati Derneği

  • Almanya Türk devletinin uygulamalarını aratmıyor. Bremen’de Kürt derneği ve Sêvê Kadın Meclisi yöneticisi Emine Demir’in evi basıldı ve çıplak aramaya maruz kaldı.

ERDAL BAZ / ARAM PİRO / BREMEN

Alman polisi dün sabaha karşı Bremen’de bulunan Brati Derneği ve 6 yöneticinin evlerini bastı. Kentte yıllardır kadın çalışmalarında yer alan 58 yaşındaki 3 çocuk annesi Emine Demir evinde polislerin işkencesine maruz kalıp çıplak olarak arandı. 

Almanya’da son iki gündür iki  ayrı kentte Kürt dernek yöneticileri hedef alınıyor. 6 Aralık Salı günü Almanya’nın Mainz kentinde Kürt derneklerinin yöneticilerinin evleri basıldı ve telefonlarına el konuldu. 7 Aralık Çarşamba günü ise Bremen kentinde bulunan Brati Kürt Derneği sabahın erken saatlerinde polislerce basıldı, dernek binasında bulunan daireler de arandı. Aynı saatlerde dernek yöneticilerinin evleri de basıldı, telefonlar ve teknik bütün materyallere el konuldu. 

6 yöneticinin evi basıldı

Celle Eyalet Yüksek Mahkemesi kararıyla yapılan baskınlarda Bremen Brati Derneği yöneticilerinden Necdet Ersöz, Fırat Kaya, Kadri Saka, Emine Demir, Tuncer Yalınkılıç, Azad Dağlı’nın evleri basıldı. Dernek yöneticileri, baskınla ilgili avukatlarıyla görüşerek suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor. 

Evinde çıplak aramaya maruz kaldı

Evleri basılan kadın yöneticilerden Emine Demir, sabah saat altı gibi henüz uykudayken evlerinin basıldığını söyledi. Demir, baskında Türk polisini aratmayan bir uygulamayla karşılaştığını dile getirdi. “İnsanlık onuruyla bağdaşmayacak bir şekilde evimin içinde çıplak aramaya maruz bırakıldım, bu beni çok sarsttı hala kendime gelebilmiş değilim” diyen Demir, “Bu anlayış Türk devletinin anlayışıdır. Alman devletinden aynı tutumu görmek kabul edilir gibi değil” diye konuştu. 

Siyasi faaliyetlerimiz engelleniyor

Hem dernek yönetimi hem de kadın meclisinde yer alan Demir sözlerine şöyle devam etti: “Ben 2006 yılından beri kadın mücadelesi yürütüyorum, eşbaşkanlık yaptım, yöneticilik yaptım. Ne benim ne de arkadaşların illegal bir faliyeti olmamıştır. Bizim derneklerimiz Almanya yasalarına uygun olarak kurulmuş, yasal dernekler. Bu baskınlarla halkımızın siyasi faaliyetleri engellenmek isteniyor.”

Brati Kürt Derneği Eşbaşkanı Sait Bilgin

Korkmayız, sinmeyiz

“Tanık sıfatıyla evimiz basılıyor, 2.5 saat arama yapılıyor, çıplak arama yapılıyor, bunlar kabul edilir şeyler değil” diyen Demir, “Bunlarla bizi korkutamazlar. Halkımızı sindiremezler. Almanya devleti bizim yerimize çözümle uğraşsın” diye konuştu. 

Kriminalizasyondan vazgeçi

Brati Kürt Derneği Eşbaşkanı Sait Bilgin ise “Derneğimize ve yöneticilerimize yönelik bu yaklaşım asla kabul edilemez” dedi. “Arkadaşlarımızın sanık bile olmadığı, tanık olarak dahil edildikleri bir dosyadan dolay sabahın köründe evleri basılıyor, derneğimiz aramadan geçiriliyor” diyen Bilgin şöyle konuştu: “Bu tür yaklaşımların sonuç vermediğini defalarca söyledik ama her defasında Kürt halkının haklarına müdahale edici eylemlerin yürütüldüğünü görüyoruz. Almanya’yı Kürtleri bu tür kriminalize eden yaklaşımlardan uzak durmaya çağırıyoruz.”

Ülkendeki Kürtlere kulak ver

“Almanya Kürt sorununun çözümünde rol alabilecekken, Kürtlerin faaliyetlerini krimalize eden bir anlayışla hareket ediyor” diyen Bilgin, “Biz çözüme zarar veren, halkımızın hak ve insani taleplerinin önünü kapatan bütün anlayışları kınıyoruz. Almanya kendi topraklarında yaşayan milyonlarca Kürt’e kulak vermesi gerektiğini bir daha söylüyoruz” dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.