Evlatlarınla ne kadar gurur duysan yeridir

Rizgar Çavreş - Serxwebûn Serhed

Rizgar Çavreş - Serxwebûn Serhed

  • 61 Türk askerinin öldürüldüğü Şehîd Helmet Dêreluk Devrimci Operasyonu’nda şehit düşen Serxwebûn Serhed ve Rizgar Çavreş'in askeri disiplin, devrimci ciddiyet, azim, fedai ruh ve hedefe kilitlenmelerine dikkat çeken HPG, şunların altını çizdi:
  • "Serxwebûn ve Rizgar gibi öncü fedai militanların değerli aileleri ve yurtsever Kürt halkı, kahraman evlatları ile ne kadar gurur duysa yeridir. Onlar, özgür bir ülke için fedaice tereddüt etmeden savaşıp şehadete ulaşarak gurur kaynağı oldu."

HPG, Şehîd Helmet Dêreluk Devrimci Operasyonu'nda şehit düşen Serxwebûn ve Rizgar'ın kimlik bilgilerini açıkladı, mücadelelerini anlattı.

HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM) dün yaptığı yazılı açıklamada, Serxwebûn Serhed (Sefa Altunay / Agirî) ve Rizgar Çavreş'in (Ronîcan Hemo / Kobanê) Apocu ölçülerde yaşam, askeri disiplin, devrimci ciddiyet, azim, fedai ruh ve hedefe kilitlenmenin, zaferin anahtarı olduğunu başarılı pratikleriyle ispatladığını; her türlü zorluğu aşarak işgalci orduya en ağır darbeleri vurmayı başardığını vurguladı. BİM, "Serxwebûn ve Rizgar yoldaşlarımız gibi öncü fedai militanların değerli aileleri ve yurtsever Kürt halkı, kahraman evlatları ile ne kadar gurur duysa yeridir. Onlar halkımızın özgür bir ülkede yaşayabilmesi için fedaice ve tereddüt etmeden savaşıp kahramanca şehadete ulaşarak gurur kaynağı oldu" dedi. BİM, iki gerillanın hayatını da anlattı:

Kurdistanî değerlerle büyüdü

Serxwebûn, Agirî’nin (Ağrı) Panos (Patnos) ilçesinin Kosa köyünde dünyaya geldi. Dayısı Şehîd Sîpan (İlhami Taşkın) mücadele saflarına katılan ve şehadete ulaştı. Daha sonra da bu değerli ailenin birçok seçkin evladı mücadele saflarına katıldı. Serxwebûn da diline, kültürüne ve tarihine bağlı bir şekilde Kurdistani değerleri özümseyerek büyüdü. Halkımızın çektiği acıları, insanlık dışı katliamları ve direnen Kürt gerçekliğini, Zîlan Katliamı tanığı nenesinden ve dengbêjlerden dinledi. Hafızasında her zaman diri kaldı. İlkokul eğitimini köyde tamamladı, ardından Agirî, Bursa ve Ankara’da yatılı okullarda okudu.

PKK’yi, şehîd Sîpan üzerinden tanımaya başladı. Bedlîs’te üniversiteye devam ederken 2009'da kuzeni Jêhat Serhat, Mûş’ta şahadete ulaşınca mutlaka cevap olması gerektiğine inandı. Bu temelde gençlik çalışmalarına dahil oldu, iki yıl boyunca milislik yaptı ama yeterli bulmayarak 2014'te Serhed alanında gerilla saflarına katıldı. Zorlu koşullara rağmen temel eğimini başarıyla tamamlayıp Tendurek’te etkili bir pratik yürüttü. Enerjik, samimi, çalışkan ve dürüst kişiliğiyle kısa sürede yoldaşlarıyla bütünleşti.

Sözünün takipçisi oldu

Bir süre sonra Medya Savunma Alanları’na geçip Avaşîn alanında görev aldı. Anlama, öğrenme ve yeniyi yaratma çabası, hızla gelişmesini sağladı. İdeolojik ve askeri bakımdan daha da güçlenerek fedaileşti. Partinin vereceği her görev ve sorumluluğu başarıya taşımak için kendisini sürekli hazır kıldı. "Koşullar ne olursa olsun düşmanı yenilgiye uğratmadan ölmeyeceğim’’ sözünün takipçisi olmayı bildi.

Hep en önde savaşmak istedi

Heftanîn'e 2018'te geçti, her çalışmaya olan coşkulu katılımıyla yoldaşlarının yüreğinde büyük bir yer edindi. Burada gerçekleşen düşman saldırısında yaralandı ve tedavi için bir süre pratik sahalardan uzak kaldı, ancak bu durumu asla kabullenmedi. Bir an önce savaşa katılmak için bu süreci hızla aşmak istedi. Hep daha çok çalışmak, ileri gitmek, en önde savaşmak için ısrar etti.

Kendisine verilen her görev ve çalışmayı başarma ve çıkan her zorluğu aşma iddiasıyla hep yüksek moralle çalışarak büyük emek verdi; fedai ruhla kendisini çalışmalarına adadı. Aldığı akademi eğitimleriyle hem askeri hem ideolojik alanda büyük bir derinlik sağladı.

Korkusuzca mevzilerine yöneldi

Akrabası Serxwebûn Jêhat'ın (Sinan Serhat) 31 Aralık 2020'de bir komplo sonucu şehit edilmesi, intikam duygusunu daha da büyüttü. Türk ordusunun Şehîd Delîl Zagros Batı Zap'ta başlattığı işgal saldırılarına karşı savaştı. Büyük bir heyecanla tarihi direnişin bir neferi oldu. Yetkin bir savaşçı ve militan olarak üzerine düşen görevleri üstün bir başarıyla yerine getirdi. Birçok eylem ve devrimci operasyona katıldı. Şehîd Helmet Dêreluk Devrimci Operasyonu’nda yine en öndeydi. Rizgar Çavreş ile birlikte işgalcilerin üzerine ilk gidendi. Fedaice ve korkusuzca düşmanın mevzilerine yöneldi. Cesareti ve fedai ruhuyla peşinden gelen yoldaşlarına yol açtı. 61 Türk askerinin öldürüldü bu devrimci operasyonun zafere ulaşmasında büyük bir emek verdi. 

Önce Rojava'da savaştı

Rizgar Çavreş, Kobanê'de yurtsever bir ailede dünyaya geldi;  yurtsever Kürtlük değerlerine bağlı büyüdü. Küçük yaşta PKK ve gerilla gerçekliğini tanıdı. Rojava'da 2012'deki devrimle birlikte gerillanın kahramanlık çizgisindeki mücadelesinin kaynağını daha iyi anlamaya başladı; düşman saldırılarına karşı direniş saflarında yer almayı öncelikli bir görev olarak gördü. Türk devleti ve çetelerinin geliştirdiği birçok saldırıya karşı halkı savundu. Saldırılara karşı kesintisiz bir devrimci mücadelenin gerekli olduğuna, bunun da gerilla mücadelesiyle başarılabileceğine inandı. Böylece gerilla saflarına katıldı.

Yeni dönemin yetkin gerillası

Adeta yılların gerillası gibi kısa sürede pratik çalışmalara katıldı. İşgalci Türk devletinin soykırım saldırılarını kırmak için yeni dönem gerillacılığında yetkinleşmesi gerektiğini bilerek bir dizi askeri uzmanlık eğitiminden geçti. Uzman bir suikastçı oldu, ağır silah eğitimi de aldı. Büyük bir istek ve ısrarla savaşın yoğun bir şekilde yaşandığı Şehîd Delîl Zagros Batı Zap'a geçti.

Sabır ve inatla başarıya

Buradaki zorlu pratiğe hemen dahil oldu; durmak bilmeden ve yüksek bir tempoyla çalıştı. Sabır ve inatla mutlak başarıyı hedefledi. Araziye hakimiyet sağladı. Türk ordusunun oluşturmaya çalıştığı denetimi; tüm tekniğini duyarlı ve yaratıcı yöntemlerle boşa çıkarmayı başardı. Birçok önemli çalışmayı titizlikle yürüttü. Savaşta zaferin önemli hazırlıkların sonucu olduğu gerçekliğini dikkate alarak, sorumluluklarını eksiksiz bir şekilde yerine getirdi. Şehadete ulaşan her yoldaşının intikamını almak için işgalci Türk devletine karşı hep eylem halinde oldu. Birçok eylemde yer alarak, fedaice düşman üzerine gitti.

Adeta bozguna uğrattı

Şehîd Helmet Dêreluk Devrimci Operasyonu’nda da kış mevsiminin tüm zorluklarını aşarak düşman mevzilerine kadar ulaşmayı başardı. Burada düşmana vurduğu etkili ve ağır darbelerle adeta düşmanı bozguna uğrattı. BEHDÎNAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.