Eylemci tutsaklara zorla psikolog

.

.

  • Türk cezaevlerindeki açlık grevi 188. gününde. Açlık Grevini İzleme Marmara Koordinasyonu’ndan Destina Yıldız, açlık grevine giren tutsaklara disiplin cezaları verildiğini; Kandıra Cezaevi’nde psikolog ile görüştürülmeye zorlandığını söyledi.

 

Türk cezaevlerindeki PKK ve PAJK’lı tutsakların, İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Kapalı Cezaevi’nde 22 yıldır tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın üzerindeki tecridin sonlandırılması talebiyle 27 Kasım’da başlattığı süresiz-dönüşümlü açlık grevi, 188. gününde devam ediyor. Aynı amaçla Mexmûr Şehit Aileleri Derneği’nde 167, Yunanistan’ın Lavrio Kampı’nda ise 150 gündür açlık grevi yapılıyor.

Açlık grevlerinin devam ettiği cezaevlerinde yaşanan hukuksuzları tespit etmek ve raporlamak amacıyla kurulan Açlık Grevini İzleme Marmara Koordinasyonu, 4-10 Mayıs tarihleri arasında Marmara’daki cezaevlerini ziyaret etti. Ziyaret sonrasında yayınlanan raporda farklı kurumlardan 26 avukatın 12 cezaevinde 50 tutsak ile görüşme gerçekleştirdiği ve 612 tutsağın açlık grevine girdiği bilgisi aktarıldı. Ziyaret heyetinde bulunan Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Hapishane Komisyonu Eşsözcüsü Av. Destina Yıldız, JinNews’e bilgi verdi.

Gardiyanlar provoke ediyor

 Kandıra 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nde bazı gardiyanların açlık grevindeki tutsaklara kişisel tutum sergilediğini belirten Destina, “Provokatör söylemler üzerinden yürüyen tutumlar mevcut. Silivri L Tipi Hapishanesi’nde de idare, açlık grevine girenlere, ‘Görüşün açlık grevini sonlandırın’ gibisinden psikolog ile görüştürmeye çalışıyor. Bütün hapishanelerde açlık grevine girenlere disiplin cezası veriliyor. Şu an için bazı etkinliklere katılmaktan men cezası veriliyor, ancak süreç ilerledikçe her seferinde yeni disiplin cezaları verilebiliyor. Bu cezalar hücre cezasına kadar varabiliyor” dedi.

CPT’ye mektuplar engelleniyor

 Cezaevlerinde yaşanan söz konusu ihlallere karşı tutsakların, özellikle uluslararası kurumlara, CPT’ye gönderdiği yazılara yönelik engellemeler olduğunu kaydeden Yıldız, İHD ve CİSST’e yazılan mektuplara da el konulduğunu söyledi.  

Açlık grevinde olan tutsakların seslerinin duyulmasını istediklerini vurgulayan Yıldız, tutsakların iletişim kanallarının da bu süreçte kısıtlandığını kaydetti. Yıldız, “Talepleri, Türkiye’nin anayasasında tanınan, uluslararası sözleşmelerle kendisine yüklediği sorumlulukların yerine getirilmesidir aslında. Abdullah Öcalan’ın ailesi ve avukatlarıyla görüş yapabilmesi, bağımsız bir heyetle görüşebilmesi talepleri daha önce de sağlanmış talepler. Devletten kanuna aykırı bir davranışta bulunması talep edilmiyor” diyerek kamuoyuna tutsakların taleplerini sahiplenme çağrısında bulundu.  İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.