Êzîdîler öfkeli

Toplum/Yaşam Haberleri —

EZIDILER

EZIDILER

  • “Iraklı yetkilileri ve BM'yi ziyaret ettik. Hepsi kaçırılan çocuk ve kadınlarımızı bulma ve serbest bırakılması konusunda söz verdi. Yedi yıl geçti. Verilen sözler tutulmadı. Sadece anma törenlerinde hatırlanıyoruz.”

Cihad Revo, Mart 2016'da eşini ve üç çocuğunu 26 bin 500 dolar karşılığında DAİŞ’in elinden kurtarmayı başardı. Ancak 7 yıldır yetkililerin Irak ve Suriye'de DAİŞ tarafından köleleştirilen akrabalarını kurtarmak için verdiği boş vaatleri dinlediğini söylüyor.

DAİŞ’in Ağustos 2014'te Şengal'de annesini, babasını, eşini, üç çocuğunu ve altı akrabasını esir aldığını söyleyen Revo, “Kendi başımıza para topladık. Yedi yıl oldu, daha ne kadar beklemeliyiz? Bugün, babam ve annem için bir çocuk gibi ağlamaya devam ediyorum. Yetkililerin susmaları ve köleleştirilmiş insanları unutmaları ne kadar vicdani bir durum?” diyor.

Yedi yıldır Kadia göçmen kampında yaşayan Revo, hükümetin alıkonulan Êzîdîleri serbest bırakması veya memleketine dönmelerine yönelik artık ümidinin kalmadığına dikkat çekiyor.

Ağustos 2014'te DAİŞ, Şengal'i ele geçirdi ve başta kadın ve çocuklar olmak üzere 6 bin 417 Êzîdî’yi esir aldı. Hala 2 bin 781 kişi kayıp. On binlerce Êzîdî kamplarda yaşıyor.

 

Son beş ayda sadece bir kişi kurtarıldı

Kürdistan Bölgesi Kaçırılan Êzîdîleri Kurtarma Ofisi Sorumlusu Hüseyin Kaidi, kaçırılanların serbest bırakılma sürecinin sona ermediğini belirterek, “Gerçekten son zamanlarda kurtarılan çok az insan var ama ne yazık ki Irak hükümeti ve uluslararası kuruluşlar bu konuda bizimle işbirliği yapmıyor" diyor.

Son beş ayda kurtulan tek Êzîdî, 15 yaşındaki Erdawan Muhsin Hıdır. 3 Ağustos 2014’te kaçırılan Hıdır, kaçırılmasından yedi yıl sonra, 25 Mayıs günü ailesine kavuştu. Duhok’un Amedi ilçesindeki Dawudi kampında yaşayan Erdewan’ın babası Muhsin Hıdır, “Oğlumu tekrar gördüğüme sevindim ve çok heyecanlandım. El-Hol kampı Asayişi oğlumu bularak, Şengal’de bize teslim edeceğini belirtiler. 25 Mayıs akşamı oğlumuza kavuştuk” dedi.

 

7 yıldır sadece söz veriyor

Koco köyünde kayıplarını arayan ailelerin temsilcisi Merwan Cad, yerel ve uluslararası kurumları acılarını görmezden gelmekle suçladı ve ekledi: “Iraklı yetkilileri ve BM'yi ziyaret ettik. Hepsi kaçırılan çocuk ve kadınlarımızı bulma ve serbest bırakılması konusunda söz verdi. Yedi yıl ardından yakınlarımızın hala kayıp olması ve sadece anma törenlerinde hatırlanması mantıklı mı?”

Merwan'ın eşi ve dört çocuğu birkaç yıl önce serbest bırakıldı. Yardımlardan ve maddi tazminattan memnun olmadığını dile getirerek, “Kimse bizim için endişelenmiyor” diyor.

 

Êzîdîler korkuyor, kimliklerini açıklamıyor

Êzîdî kurbanlarının ailelerinin temsilcisi Davud Murad, kaçırılan Êzîdîleri serbest bırakma vaatlerinden şüphe duyduğunu söylüyor: “Yetkililer kaçırılan Êzîdîlerin dosyasını tamamen unutmuş durumda.”

Êzîdî Mir'i Medya ve İlişkilerden Sorumlu Yardımcısı Cewher Ali Beg, Hol kampındaki Êzîdîlerin durumuna dikkat çekiyor ve ekliyor: "Kamptaki Êzîdî kadın ve kızlar, IŞİD savaşçılarının aile üyelerinden korkarak kimliklerini açıklayamıyor. Bu da işimizi zorluyor.’’

Ali Beg umutsuzca, "Birçok Avrupa ülkesi kadınlarını ve kızlarını bu kamptan kurtardı, ancak Êzîdîler için bir şey yapılmadı. Biz esas olarak Irak hükümetini, kaçırılanları kurtarmak için herhangi bir adım atmadığı veya çaba sarf etmediği için suçluyoruz” dedi. HABER MERKEZİ

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.