DAİŞ aldırıları nedeniyle Urfa’nın Suruç İlçesi’ne gelen Kobanêlilere gönüllü sağlık hizmeti veren Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ve Türk Tabipler Birliği (TTB) gönüllüleri tarafından “Kobanêli sığınmacıların Suruç’taki yaşam alanları gözlem raporu” hazırlandı. SES ve TTB sağlık gönüllüleri Deniz Mardin, Mehmet Kaya, Lokman Ezer ve Çağrı Demir tarafından hazırlanan raporda, tıbbi hizmetlerin organizasyonu ve oluşabilecek sorunların önüne geçmek için alınabilecek önlem ve tavsiyelere yer verildi.


Çadır kentler
Raporda, Bulgur Fabrikası Çadır Kenti, Rojava Çadır Kenti, Kobanê Çadır Kenti, Avesta Düğün Salonu,Hacı Ahmet Taziye Evi, Remil Taziye Evi, Hesan-Hüseyin Denktaş Taziye Evi, Aydın Mahallesi Ulu Camii, Suruç Belediyesi Esnaf Kefalet Taziye Evi ve ambarlara yerleştirilen Kobanê’lilerin durumlarına ilişkin bilgi verildi.Hazırlanan raporda şunlara yer verildi:
*  Çadırkent ve Kobanêlilerin organisazyonu açısından koordinasyon merkezi kurulmalı ve toplanmalı. Komitelerin daha koordineli çalışmalarını sağlamak açısından komitelerin içerisinde konudan sorumlu Kobanili sığınmacıların bulunması gerekmektedir.
*  Mevcut çadır kentler çevre yolu üzerinde kurulduğundan, hanelerde yaşayanların trafik kazalarına maruz kalma riski bulunmaktadır. Çadır girişlerinde gerekli güvenlik şartlarının sağlanması gerekmektedir.
*  Çadır kentlerde hijyen sorununa karşılık olarak banyo ve tuvalet giderlerinin kanalizasyon sistemine bağlanması, banyolarda sıcak su sisteminin kurulmalı, şebeke suyunun olmadığı yerlerde sığınmacıların su ihtiyacının giderilmesi için şebeke hattının çekilmesi gerekmektedir.

Tedbirler arttırılmalı

Yaklaşan kışa işaret edilerek ihtiyaçların ivedilikle giderilmesi gerektiği belirtilen raporda, tıbbi organizasyona ilişkin önerilerden bir kısmı şöyle:
* Sığınmacılar arasında bulunan gebe-lohusa, 0- 5 yaş arası çocuklar, kronik hastalığı olanlar, bakıma muhtaç olanlar ve bulaşıcı hastalığı olanların bir an önce tespiti gerekmektedir.
* Barınma koşulları göz önünde bulundurularak tüberküloz, kızamık, polio vb. bulaşıcı hastalıkların yayılma riskine karşı önlemler alınmalı ve bu konuda Toplum Sağlığı Merkezi ile koordineli çalışmalıdır.
*  Bazı çocuklarda pedikulosis görüldüğü beyan edildiğinden salgın olma ihtimali göz önünde bulundurularak uygun duş şartlarının sağlanması, giysi ve çarşafların yıkanması sağlanmalıdır.
*  0-2 yaş grubunun tespit edilip mama, süt ve çocuk bezi takibinin düzenli yapılması, 2-7 yaş grubuna düzenli süt verilmesi önerilmektedir.
* Damlacık yolu ile bulaşan hastalıkların tespiti durumunda uygun izolasyon şartları sağlanmalıdır.
*  Rutin aşı takviminde yer alan tüm aşıların yapılabilmesi için Toplum Sağlığı Merkezleri ile koordineli çalışılmalı ve oluşturulacak kişisel kayıt formlarına işlenmelidir.
* İnsülin, süt ve süt ürünleri vb. saklanması için ortak kullanılan uygun buzdolaplarının temini sağlanmalıdır.
*  Suruç Belediye Garajına gelen yardım malzemelerinin kısa süre içerisinde ayrıştırılmasının sağlanması ve garaj içerisinde uygun bölümler oluşturulması önerilmektedir.

 DİHA/URFA






Acil insani yardım


Kobanê ve Şengal halkının acilen kışlık çadır, battaniye, ortak mutfak, konteyner ve sağlık ünitelerine ihtiyacı var.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi Belediyeler Birliği’nin (GABB) Kobanê ve Şengal ve halkına yönelik hazırlanan Ortadoğu İnsani Kriz Raporu’nda DAİŞ vahşetinden kurtulan mültecilerin durumları, yapılanlar ve ihtiyaçlar sıralandı. Kobanê Kantonu’ndan göç edenler çoğunlukla Suruç’a yerleştiler. Şengal’den gelen Êzîdîler ise başta Amed, Suruç, Mardin, Viranşehir olmak üzere farklı merkezlere dağınık olarak yerleşmiş bulunuyor. Rapora göre 29 Eylül itibariyle kayıt altına alınan Êzîdîler ve yaşadıkları yerler şöyle:
*  Amed ve ilçelerinde 5 bin 364
*  Mardin ve ilçelerinde 2 bin 305
*  Şırnak ve ilçelerinde 6 bin 64
*   Batman ve ilçelerinde 2 bin 799
*  Siirt’te 1028
*  Viranşehir’de 1236
*  Mardin Midyat AFAD kampında 2 bin 840

Toplam 21 bin 636.

Kobanê’den yaklaşık son bir ay içerisinde Suruç’a ve çevre ilçelere yerleşenlerin sayısının ise yaklaşık 100 bin civarında olduğu belirtiliyor. Suruç’ta, belediye öncülüğünde, yerel halkın, Türkiyeli ve yabancı aktivistlerin desteğiyle kurulan çadır kentler ihtiyacı karşılayamazken acil olarak insani yardım malzemelerine ihtiyaç duyuluyor. Öncelikli ihtiyaçlar ise şöyle:
* 30 C’ye varan kış soğuklarına dayanıklı güvenlikli çadır.
*  Çadırlar için battaniye ve halı.
* Aileler için konteyner.
* Düzenli beslenme için yiyecek, içecek ve ortak mutfaklar.
* Her bir toplu yaşam alanında 24 saat çalışır sağlık üniteleri.