Êzîdîlerin iradesi esastır

Dünya Haberleri —

Qeys El Xezeli

Qeys El Xezeli

  • Bağdat’ta Rafideyn forumunda konuşan, Esayip Ehil El Hak Hareketi Lideri Qeys El Xezeli, KDP, Türk devleti ve Kazımi hükümetleri arasında imzalanan 9 Ekim anlaşmasının Êzîdî iradesini hiçe saydığını ve uygulatmayacaklarını söyledi.

Qeys El Xezeli, Barzani ailesi ve Kazımi Hükümeti arasında Türk devletinin istekleri doğrultusunda hazırlanan 9 Ekim Anlaşmasının Şengal halkının iradesini hiçe saydığını bu sebeple hayata geçirilmeyeceğini açıkladı. Şengal Demokratik Özerk Yönetiminin defalarca kabul etmediklerini açıkladığı ve uygulamaması için mücadele yürüttüğü 9 Ekim 2020 tarihinde imzalanan anlaşmaya Irak siyasetinin etkili figürleri de karşı çıkıyor.

Esayip Ehil El Hak Hareketi Lideri Qeys El Xezeli, Bağdat’ta katıldığı Rafideyn forumunda, Türk devletinin talebi doğrultusunda KDP ve eski Irak Hükümeti Mustafa Kazımi arasında Şengal halkının iradesi yok sayılarak imzalanan 9 Ekim Anlaşmasına ilişkin şunları söyledi: “Barzani ve Kazımi arasında Şengal Özerk Yönetimi ve Êzidî halkına karşı imzalanan 9 Ekim Anlaşması hayata geçirilmeyecek.”

 Irak eski Başbakanı Mustafa Kazımi ile KDP arasında Şengal ve Êzidî halkının iradesi hiçe sayılarak imzalanan anlaşma topluma dayatılmaya devam ediliyor.

Xezeli’den Irak’tan çıkın çağrısı

Esayip Ehil El Hak Hareketi Lideri Qeys El Xezeli, Bağdat’ta gerçekleştirdiği bir açıklamada başta Amerikan güçleri ve işgalci Türk ordusu olmak üzere tüm yabancı güçlerin Irak’tan çekilmesi gerektiğini söyledi.

Qeys El Xezeli, açıklamasında şu ifadelere yer verdi. Xezeli, “Başta Amerikan güçleri ve Türk ordusu olmak üzere tüm yabancı güçlerin Irak’tan çekilmesi gerektiği konusundaki tutumumuz açık ve değişmezdir. Yabancı güçlerin Irak’tan çekilmesi, istikrarın sağlanması için Irak ve bölge üzerinde etkisi büyük olan önemli bir karardır. Elbette Suriye topraklarından çekilmeleri de aynı anlama gelmektedir” dedi.  RojNEWS / BAĞDAT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.