Ezo Usta bakışları değiştiriyor

Kadın Haberleri —

Ezo Usta (Nazime Curga)

Ezo Usta (Nazime Curga)

  • Evinde bozulan elektronik malzemeleri tamir etmekle işe başlayan Ezo Usta 15 yıldır zor koşullarda tamircilik yapıyor.  Parası olmayan kadınlara tamirciliği de öğreten Ezo Usta, “Komşum olan birçok kadın gösterdiğim yöntemlerle bozuk eşyalarını tamir edebiliyor. Her kadın aslında evinin, eşyasının ustasıdır” diyor.

Yaşamda büyük bir emek sahibi olan kadınlar, toplumsal cinsiyet rolleri ve cinsiyet eşitliği karşıtı politikalar nedeniyle ayrımcılığın her türüne maruz kalıyor. Bu ayrımcı politikaların başında ise ekonomik alan geliyor. Ekonomik alanda kadına yönelik şiddet, fiziki şiddetten daha sonra gelse de ama derinden bir çaresizlik yaratıyor. Tüm bunlara rağmen kadınlar sosyal ve ekonomik alanda kendine yer açma mücadelesini sürdürüyor. O kadınlardan biri de Wan’ın Artemêtan (Edremit) ilçesinin Dere Mahallesi’nde yaşayan Nazime Curga.

Evinde bozulan elektrik-elektronik malzemeleri eline aldığı tornavidayla tamir etmekle başladığı çıraklığı, ustalığa taşıyan Nazime Curga, tamirhanede Ezo Usta unvanını alıyor. Ezo Usta, erkeklerin alanı olarak bilenen bu sektörde 15 yıldır zor şartlarda direniyor.

Ezo Usta’nın bir günü

Günlük işlerinden arta kalan zamanlarında elektronik ev eşyalarını tamir eden Ezo Usta, sıradan bir sabahın erken saatlerinde yoğurduğu hamuru ekmeğe dönüştürdükten sonra, evin hemen yanında bulunan tamir dükkanına geçiyor. “Elinin hamuruyla” bu kez komşularının bozulan elektrik süpürgesini tamir eden Ezo Usta, kısa bir süre sonra çalışır hale getiriyor.

Ezo Usta, küçük ev aletlerinin tamiriyle başlayan serüvenini şöyle anlattı: “İlk olarak evde bozulan kettle, semaver, süpürge gibi aletleri onarmaya başladım. Bunu başarabildiğimi görünce de komşuların bozuk elektrik eşyalarını tamir ettim. Şimdi ise her türlü beyaz eşyayı tamir edebiliyorum” diyor.
 
Bakış açısını değiştirdiğim için mutluyum

Uzun yıllardır başladığı tamir işlerinin erkeklerin küçümseyen bakışlarına maruz kaldığını dile getiren Ezo Usta, “İki gün önce elektrik sobası bozulan yaşlıca bir erkek geldi. Bana, ‘Ustan nerde’ diye sordu. Soruya karşılık ‘Usta benim’ deyince, sobasını tamir etmekten vazgeçerek alıp götürdü. Ertesi gün yine dükkana geldi. Bana, ‘Bak, ben bunu birçok kişiye götürdüm, ama tamir edemediler. Bak bakayım tamir edebilecek misin’ ifadelerine karşılık, aldım sobası ve ertesi gün tamir ederek teslim ettim. Benim sobasını tamir etmem onu çok şaşırttı. Ama bakış açısı bana karşı değişti. Bende bakış açısını değiştirdiğim için mutlu oldum” diye anlattı. 
 
Eskisi gibi eşya bozulunca yenisi alınmıyor

Derinleşen ekonomik krize dikkat çekerek, elektrik-elektronik malzemelerine iki günde bir zam yapıldığını dile getiren Ezo Usta,  halkın eskisi gibi bozulan eşya yerine yerine yenisini almadığını söyledi.  Ezo Usta,  “Bu benim için daha iyi oluyor. Çünkü tamir ederek geçimimi sağlıyorum. Ancak bozulan eşyayı tamir edebilmek için dahi çoğu zaman malzeme alamıyorum. Neredeyse bir hafta önce aldığın elektrik malzemesi, bir hafta sonra iki katını buluyor. Gerekli birçok malzemeyi alamadığım için tamir edemiyorum. Yapılan zamlardan etkileniyorum” dedi. 
 
Kadınların başaramayacağı hiçbir şey yok

Ekonomik krize rağmen çalışmalarını sürdürdüğünü, deneyimlerini komşularına da aktardığını ifade eden Ezo Usta, “Her şey çok pahalı. Çoğu zaman kadınlardan kar dahi almıyorum. Yanıma eşyasını tamir etmek için gelen kadınlara, nasıl tamir edeceklerini öğretiyorum. Komşum olan birçok kadın gösterdiğim yöntemlerle bozuk eşyalarını tamir edebiliyor. Her kadın aslında evinin, eşyasının ustasıdır. Kadınlar yeter ki kendine güvensinler, başaramayacakları hiçbir şey yoktur” ifadelerini kullandı. 

JINNEWS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.