F-35 kapandı, F-16 açılmadı

Dünya Haberleri —

❏

  • Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Türkiye’nin artık f-35 programının bir parçası olmadığını, F-16 talebi içinse ABD’nin prosedürünü işaret etti.

 

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Türkiye’nin ihtiyaçlarının farkında olduklarını söyledi. Roma’da randevu alamayan Erdoğan’ın, Glasgow’da Başkan Biden ile görüşme olasılığını kaydeden Jake Sullivan, ancak teyit edemeyeceğini ekledi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, ABD Başkanı Joe Biden İtalya’nın başkenti Roma’da bugün yapılacak olan G-20 ve İskoçya’nın Glasgow kentinde yapılacak iklim zirvesine gitmek üzere yola çıktıktan sonra Başkanlık uçağı Air Force One’da basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Roma’da randevu verilmeyen Türk Cumhurbaşkanı’nın Glasgow’da görüşme ihtimali sorulan Sullivan, “Başkan'ın Türkiye Cumhurbaşkanı'yla Glasgow'da görüşeceğini tahmin ediyorum. Teyit edemiyorum ancak şu anki beklenti bu yönde” diye yanıt verdi. Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan’a Türkiye’nin ABD’den F-16 alma talebi de soruldu. Sullivan, Türkiye’nin F-35 programının artık bir parçası olmadığını hatırlatarak, “F-16 konusunda da ülkelerin savaş uçağı ve ilgili ekipman alım talebinde nasıl bulunacaklarına ilişkin uzun yıllardır uygulanan bir süreç var. Türkiye de bu süreçte. Bu süreç devam edecek. Şu aşamada bu konuda ekleyebileceğim başka bir şey yok” şeklinde konuştu.

Glasgow'da görüşme gerçekleşirse Biden'ın Ocak’ta Başkanlık koltuğuna oturmasının ardından yapacakları ikinci görüşme olacak. Nisan’da ilk kez telefon görüşmesi yapmış; Haziran’da da NATO zirvesi marjında Brüksel'de bir araya gelmişti. Türk yetkililer, iki NATO müttefiki arasındaki görüşme sıklığının beklenen düzeyin altında olduğunu; bu sebeple Glasgow veya Roma'da görüşme talep edildiğini; kendilerine önce Roma'da görüşme olabileceğini; ancak ardından bunu Glasgow olarak değiştirildiğini söyledi.

Bu arada ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ve Türk Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın Çarşamba günü yaptıkları telefon görüşmesine dair ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby tarafından açıklama yapıldı. Açıklamada, bakanların iki ülke arasında savunma alanında ilişkileri arttırmaya yönelik ortak amacın görüşüldüğü; Bakan Austin’ın görüşmede ABD’nin Türkiye’nin askeri modernizasyon ihtiyaçlarının farkında olduğunu teyit ettiği belirtildi.

Türkiye, Rusya’dan S-400 savunma sistemi satın alması nedeniyle, F-35 uçakları programından ABD yönetimi tarafından çıkarılmıştı. Bu adımın adil olmadığını savunan Türk yetkililer Amerika’dan, 1,4 milyar dolarlık iade ödemesi talep ediyor. Erdoğan, ABD’nin bu ödeme karşılığında F-16 uçakları ve Türk uçaklarının modernizasyonu için teklifte bulunduğunu açıklamıştı. Ancak ABD, Türkiye’ye finansman konusunda bir teklifte bulunmadığını söylemişti.

ROMA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.