
Kampüs Cadıları öncülüğünde bir araya gelen kadınlar, 3 ayda bir çıkacak olan Feminerva dergisini yayın hayatına hazırlıyor. Her kesimden kadının kalemini konuşturacağı kadın dergisi, Mayıs ayı içerisinde okuyucularla buluşacak.
Kampüs Cadıları'ndan Hatice Göz, bir süredir her ay çıkardıkları 4 sayfalık "Kampüs Cadıları" adlı gazetenin ihtiyaçlarını karşılayamadığını belirtti.
Sözü olanların mecrası
Artık Türkiye’ye hatta artık Avrupa’ya kadar uzanan bir örgütlenme ağı olduğunu ifade eden Göz, "Kapitalizmin aşamadığı krizler arttıkça sertleşen bir politik atmosferden geçiyoruz. Ataerkinin hüküm sürdüğü bu siyaset arenasında kadınların da söz söylediği hem de feminist bir bilinç ve kararlılıkla söz söylediği bir dönem. Dünyada yükselen bir feminist hareket var. Dalga dalga gelen bu hareket; söylenen sözlerin birikmesi, bunların tartışılması, bu hareketi bir yerinden takip eden herkese ulaşması ve söz söylemek isteyenlerin kendilerine bir mecra bulmaları ihtiyacı da doğalında doğmuş oldu" dedi.
Feminist hareketin ortak dili
Bu nedenle dergi çıkarma kararı aldıklarını aktaran Göz, "Türkiye feminist hareketinin ihtiyaçlarını tartışmak, kendi siyasal zeminini oturttuğu politikayı güçlendirmek, politik gündemin bize dayattıklarının yanında öznesi olduğumuz mücadele alanının gerekliliklerini unutmamak, ‘feminizm işçi sınıfını bölüyor’ tartışmalarından bağımsız kadın mücadelesini kavradığımız zamanların bize tecrübe ettirdiklerini tarihe not düşmek ve politik farklılıklarımızın varlığını bilen yerden feminist hareketin ortak dilini yansıtmak istiyoruz" diye kaydetti.
‘Bizimkisi de bir savaş’
Neden dergilerine Feminerva ismini verdiklerini de anlatan Göz, "Minerva mitolojide zeka, hikmet, savaş ve sanat tanrıçası. Ancak elbette tüm vasıfların erkeklere atfedildiği gerçeğini bilince, onu öylece bırakmak olmazdı; başına ‘Fe’ ekledik. Sonuçta bizimkisi de bir savaş. Bu savaşta ihtiyacımız olan şeyleri kadınca bir hisle; sanatla, zeka ve akılla boyamak gerek" dedi.
Hepten kadın emeğiyle olacak
Derginin hem sokağın rengini yansıtacağını hem de feminist tartışmaların olacağını dile getiren Göz, çizimlerden, tasarımlara, yazılardan bütçeye kadar her yeri kadın emeği kokacağını söyledi.
Feminerva’nın güncel feminist mücadeleyle bağını kuracak bir zemin de oluşturmaya çalıştığını kaydeden Göz, Virginia Woolf’un çağrısından esinlenerek, sözlerini "Kadınlar söyleyin, konuşun, daha yüksek sesle dile getirin. Erkekler ne der diye düşünmeden…" diyerek sözlerini sonlandırdı.
DİHABER/İSTANBUL