Fidan’ın kulağını çekmişler

Dünya Haberleri —

Benjamin Cardin

Benjamin Cardin

  • ABD Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Benjamin Cardin, Fidan’a, “Amerika’nın Suriye’de IŞİD’le mücadele çabalarına ilişkin kaygılarımız, cezaevinde bulunan gazeteciler ve insan hakları konusunda kaygılarımız var” dediğini aktardı.

Türk Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Washington’da ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Benjamin Cardin ve komisyon üyesi senatörlerle görüştü. Verimli bir göşme gerçekleştirdiklerini söyleyen Ben Cardin, “Türkiye önemli bir NATO müttefiki...Suriye ve insan hakları konusunda kaygılarımızı da ilettik’’ dedi.

Fidan’ın temasları hakkında Amerikanın Sesi Türkçe servisinin Beyaz Saray ve Kongre muhabiri Begüm Dönmez Ersöz’e konuşan Demokrat Senatör Ben Cardin Dışişleri Bakanı Fidan’la görüşmenin verimli ve görüşmenin dostane bir temelde gerçekleştiğini söyledi; “İsveç’in NATO’ya katılımını kutlama fırsatımız oldu. F-16 satışı üzerinden de geçtik. Amerika’nın Suriye’de IŞİD’le mücadele çabalarına ilişkin kaygılarımız, cezaevinde bulunan gazeteciler ve insan hakları konusunda kaygılarımız var. Bu konuları samimi bir şekilde konuştuk” ifadelerini kullandı.

Türkiye tam işbirliği içinde

Türk devletinin Ukrayna konusunda ABD’ye inanılmaz yardımları olduğunu söyleyen Komisyonu Başkanı Ben Cardin, “Bu anlamda Türkiye’ye güveniyoruz” diye konuştu.

Türkiye, Rusya’dan satın aldığı S-400 füze savunma sistemi sebebiyle üretici ortaklarından olduğu F-35 programından çıkarılmış ve Rusya ile savunma alanında işbirliği yaptığı gerekçesiyle ABD’nin Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyma Yasası (CAATSA) kapsamında yaptırım uygulanan ilk NATO üyesi olmuştu. Türkiye, 2019’da Rusya’dan satın aldığı ve ABD’nin de F-35 savaş uçaklarına yönelik güvenlik riski olarak değerlendirdiği S-400’leri aktive etmedi.

Senatör Ben Cardin VOA Türkçe’ye verdiği röportajda Hakan Fidan’la görüşmesinde F-35 konusunun da gündeme geldiğini ancak daha çok F-16 satışına odaklandıklarını ifade etti.  WASHINGTON

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.