Firyal: 31 yıllık kesintisiz mücadele

Kadın Haberleri —

Şehit Firyal Sileman Xalid

Şehit Firyal Sileman Xalid

  • Rojavalı devrimci Firyal Sileman Xalid, Ortadoğu’daki tüm kadınların ve Kürt halkının özgürlüğü için 31 yıl mücadelede etti. Kadın çalışmalarını yürüttüğü Kerkük’te siyasi suikast sonucu şehit düşürüldü. KJK, Kongra Star ve DEM Parti Kadın Meclisi, katliamın aydınlatılması çağrısı yaptı.

Başûrê Kurdistan’da Kürt kadın aktivist ve devrimcilere yönelik suikastlerin ardı arkası kesilmiyor. Birer tetikçi olan katiller bulunmuyor, katliamlar aydınlatılmıyor ve yeni olayların önüne geçmek için hiçbir güvenlik önlemi alınmıyor. Irak ve Başûr hükümeti ise tüm tepkilere rağmen 3 maymunu oynamayı sürdürüyor.

Dün (18 Ocak) Rojava’nın Hesekê şehrinden olan devrimci Firyal Sileman Xalid, Kerkük’te bir okul önünde suikaste uğradı. Basına yansıyan haberlere göre susturucu silah kullanan iki kişi 8 el ateş açtıktan sonra kayıplara karıştı.

Halkı için 31 yıl

1975 yılına Hesekê’de yurtsever bir ailede büyüyen Firyal Sileman Xalid (Zelal Zagros), 1990’lı yıllarda Kurdistan Özgürlük Hareketi’ni tanıdı. Rojava’dan Kurdistan dağlarına, Başûr’dan Ermenistan’a kadar Kürt halkı ve kadınlar için 31 yıl aralıksız mücadele etti. Gittiği her yerde, her evde, her sokakta kadın örgütlenmesinin temelini attı.

Kurdistan dağlarında 15 ve Ermenistan’da 8 yıl çalışma yürüttükten sonra, 19 Temmuz Devrimi'nin başlamasıyla mücadelesini ve devrimci deneyimini bölge halkıyla paylaşmak üzere Rojava'ya geçti. Tirbespiyê ilçesinde komün ve meclislerin kurulmasında yerini aldı. Kürt, Arap ve Süryani oluşumlar arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesinde rol oynadı ve kısa sürede başarıya ulaştı.

 

 

DAİŞ’e karşı en önde

DAİŞ’e karşı savaşan kadınların arasında yerini alarak devrime mührünü vuran isimlerden oldu. 2016 yılında Minbic’in DAİŞ çetelerinden kurtarılmasının ardından Minbic köylerinin de özgürleştirilmesinin başlamasıyla birlikte yerel halkı örgütleme konusunda ısrarcı oldu.

Minbic Demokratik Özerk Yönetimi'nin kuruluşunda yer alarak, merkez fikrini yıkmaya çalıştı ve herkesin kararlara dahil edilmesinde rol oynadı. Minbic'in ardından 2018 yılı başında Dêrazor’a geçti. Bölgelerin DAiŞ’ten kurtarılmaya başlanmasıyla birlikte karşılaştığı zorluklara ve tehditlere rağmen o bölgelerde mücadele devam etti. Dêrazor’da halkların kardeşliği ve ulusal kurtuluş mücadelesi anlayışını uyguladı.

Çalışmalarını Şam’a da taşıyarak oradaki Kürt halkını örgütlemek ve oradaki kadın hareketlerine ulaşmaya çalıştı. Bu bağlamda Arap kadınlarını ve Suriye'deki tüm kadınları eğitmeyi görev edindi.

Son olarak kadın hareketleriyle temasa geçmek ve çalışma yürütmek için Başûrê Kurdistan’a geçti ve 18 Ocak’ta Kerkük’te şehit düşürüldü. Bu katliam öncü Kürt kadın mücadelesinin bastırılmak istenmesinin göstergesi.

 

 

Mücadeleden korkuyorlar

Siyasi partiler ve kadın örgütleri, Firyal Sileman Xalid’ın şehit düşürülmesine sert tepki göstererek katillerin cezalandırılmasını ve olayın aydınlatılması çağrısı yaptı.

KJK Koordinasyonu, “Türk devletinin Kerkük’te Firyal yoldaşı katletmesinin arkasında Kürt kadının geliştirdiği büyük mücadelenin korkusu ve kadın düşmanlığı yatmaktadır” sözlerinin yer aldığı açıklamasında, saldırının aynı zamanda Kürt halkının Kerkük’teki kazanımlarını geriletme, Kürtsüzleştirme ve halkları karşı karşıya getirerek, kaos yaratma ve çelişkileri derinleştirerek, çatışma yaratma amaçlı olduğunun altını çizdi.

Geri adım attıramayacaklar

Öte yandan Türk devletinin Ortadoğu ve Asya’nın birçok yerinde çatışmaların savaşa dönüştüğü durumdan yaralanarak kadınları hedef aldığına işaret eden KJK, “Politik cinayetlerle Kürt kadınlarını katlederek ve yıllarca zindanda tutarak, Özgürlük mücadelesini başarıya götürmede kararlılığımızı durduramayacaksınız. Tam tersi olarak kararlılığımız bilenmekte, irademiz keskinleşmekte ve binlerce yeni Sara ve Zelal olarak mücadele ve direniş mevzilerinde yerimizi alarak, bölgesel ve evrensel çapta mücadelemizi büyüteceğiz” dedi.

KJK, Kürt halkına ve kadınlara Şehit Firyal’in izinden saldırılara ve katliamlara güçlü yanıt verme çağrısı yaparak, bölgesel ve uluslararası güçlere sorumluluklarını yerine getirme çağrısı yaptı.

 

 

Kadınların sesi, yoldaşıydı

Kongra Star ise Şehit Firyal’in özgürlük mücadelesinde sadece Kürt kadını için değil tüm kadınlar için mücadele ettiğine, Arap kadınları ve Mezopotamya topraklarında yaşayan diğer tüm kadınların bilinçlenmesine büyük önem verdiğinin altını çizdi.

“Mücadelesini tereddütsüz bir şekilde sürdüren Zelal, son nefesini verene kadar hayatını kadınların özgürlüğü için adadı. Tüm kadınları ayaklanmaya ve özgürlük mücadelesine sahip çıkmaya çağırıyoruz” diyen Konfra Star, aynı zamanda Irak ve Başûrê Kurdistan hükümetlerinin olayı aydınlatmasını istedi.

Siyasi bir cinayettir

Firyal Sileman Xalid için mesaj da Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Kadın Meclisi’nden geldi. Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu, katledilen kadınların mücadelesinin kadınlara emanet olduğunu kaydederek, “Dünyanın neresinde olursa olsun; tarihin her döneminde kadın aktivistler, siyasetçiler erkek egemen iktidarların hedefi olmuştur. Rosaları, Sakineleri, Sevêleri, Nagihanları katledenler, dün bir kez daha Kerkük’te kendini göstermiştir. Kuzey ve Doğu Suriye'nin Hesekê kentinden Kerkük’e gelen kadın aktivist Firyal Süleyman Halid bir suikastla katledilmiştir. Bu bir siyasi cinayettir. Bizler bu katliamın arkasındaki güçleri çok iyi tanıyoruz” dedi. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.