Avrupa Demokratik Halklar Konfederasyonu (ADHK), Avrupa Türkiyeli İşçiler Federasyonu (ATİF) ve Almanya Göçmen İşçiler Federasyonu’nun da (AGİF) destek verdiği gece Stadthalle Belediye Salonu’nda yapıldı.
Rüsselsheim Barış Evi Müzik Grubu’nun Kürtçe ve Türkçe müzik dinletisinden sonra Seyid Rıza’nın torunu Rüstem Polat konuştu. Polat, Dêrsim Katliamı’nda karanlıkta kalan gerçeklerin aydınlatılması çağrısında bulundu.
Asüri-Süryani Federasyonu adına Şabo Akgül de, Dêrsim’de olduğu gibi Kürtlerin yanı sıra Türkiye’de Asuriler, Ermeniler, Keldaniler ve diğer halkların büyük bir zulüm gördüğünü söyledi.
Flörsheim Belediye Başkanı Michael Antenbrink de, her ülkede olduğu gibi Türkiye’nin tarihinde de karanlık noktalar olduğunu söyledi.
Dêrsim Barosu adına Fatma Kalşen de, Gülen Cemaati’nin günümüzde Dêrsim’in anlamını ve içeriğini boşaltmak istediğini vurguladı. Kalşen, Dêrsimli velilerin ‘Çocuğum iyi bir okul tahsili alsın’ düşüncesi ile çocuklarını Cemaat tarafından kurulan ‘Munzur Koleji’ne yazdırmasını eleştirdi. Kalşen, kentteki üniversite ve cemevinin Dêrsimli Kürt çocuklarını Türk İslam sentezi ile asimile etmek istediğini belirtti.
Gecenin kültür programında Hıdır Kutan, Zeynep Hayır (aynı zamanda sunucu), Grup Sılam, şair Mehmet Çetin, Yılmaz Çelik, Suavi, Levent Özdemir ve bağlama grubu, Ozan Emekçi ve oğlu yer aldı.
Gecede ayrıca Özgür Fındık’ın Kara Vagon belgeseli gösterildi. Geceye katılan Özgür Fındık, belgesel hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Yönetmen Fındık, günümüzde de CHP politikalarının devam ettiğini söyledi. Gecede yapılan diğer konuşmalarda da birlik mesajı verildi.


NİHAL BAYRAM/FLÖRSHEIM