Frankfurt steht auf für Demokratie

Dünya Haberleri —

Frankfurt ırkçılığa karşı eylem

Frankfurt ırkçılığa karşı eylem

  • Frankfurt'ta 130 Sivil Toplum Kuruluşu’nun çağrısı ile aşırı sağ ve ırkçılık karşıtı “Frankfurt demokrasiyi savunuyor” sloganıyla Römerberg'i dolduran 25 bin kişi “bir daha asla” dedi.

İLHAMİ ERDOĞAN / FRANKFURT

Almanya’nın Frankfurt kentinde 130 Sivil Toplum Kuruluşu’nun çağrısı ile düzenlenen aşırı sağ ve ırkçılık karşıtı mitinge 25 bin kişi katıldı. “Frankfurt demokrasiyi savunuyor” sloganıyla Römerberg meydanını dolduranlar “bir daha asla” dedi.

Mitinge katılım konusunda beklentiler bir kaç bin ya da en iyi tahminle 7 bin kişiden bahsetse de mitingin ilk anından itibaren meydan ve sokaklar hınca hınç doldu. Frankfurt polisi daha mitingin başlangıcında  X Platformdan (eski adıyla Twitter) "Römerberg dolu" paylaşımı yaptı. Polis meydanın dolması ile birlikte yeni gelenleri, Paulsplatz veya Mainkai’ya gitmeleri yönünde uyardı. Çok geniş bir toplumsal mutabakat ile yapılan ırkçılık karşıtı mitinge 25 bin kişi katıldı. “Frankfurt demokrasiyi savunuyor” sloganıyla düzenlenen büyük mitinge katılımcı sayısı hakkında Frankfurt polisi 19 bin rakamını telafuz etse de katılımcılar ve organizatörler 25 binde hem fikir.

Frankfurt'taki Römerberg meydanına getirilen posterlerde “Faşizm bir alternatif değil”, “Artık asla bir daha asla” ve “Büyükanneler ve büyükbabalar Sağa Karşı” yazılı pankartlar taşındı.

Frankfurt Belediye Başkanı Mike Josef (SPD) miting için bir araya gelenlere, "Halka karşı değil, halk için gösteri yapıyoruz" dedi. Özellikle Frankfurt için uluslararasılığın refah ve sosyal uyumun temeli olduğunu söyleyen Josef, Frankfurt'un Alman demokrasisi açısından önemini vurguladı. AfD'ye atıfta bulunan Josef, ırkçıların ve Yahudi karşıtlarının nefreti artırıp kışkırttıklarını.

‘Çaresiz değil çoğunluğuz’

Gazeteci Michel Friedman konuşmasında "Çaresiz değiliz. Bu ülkede çoğunluğuz" dedi. Friedman, aşırı sağcılığa karşı haftalardır devam eden gösteriler karşısında, "Artık buradayız ve Almanya'daki kahverengi hayalet geri çekilene kadar durmayacağız" diye bağırdı.

Frankfurt Belediye Binası'nın önündeki meydan hızla dolduğu için polis, X aracılığıyla insanlara Paulsplatz veya Mainkai gibi diğer toplantı alanlarına gitmeleri çağrısında bulundu. Miting nedeniyle burası trafiğe kapatıldı.

Deutsche Bank'tan sosyalist kulüplere kadar 130'dan fazla kuruluş, parti, kulüp ve girişim mitinge çağrıcı olmuştu. Çağrıda Anayasa’nın siyasi ve toplumsal yaşamın temeli olduğu belirtiliyor. AfD gibi yapıların anti-demokratik eylemleri 75. yılında Alman Anayasa’sına gölge düşürüyor.

Hessen aşırı sağa karşı

60’dan fazla dernek, kulüp ve girişimin çağrıcı olduğu 20 Ocak'ta yaklaşık 35 bin kişiyi Römerberg’e getiren miting, AfD ve aşırı sağcılığa karşı gösteri eyaletteki STK’ların en önemli ortak etkinliklerindendi.  Son haftalarda “Demokrasiyi Savun – Frankfurt, AfD'ye Karşı ve Sağa Kayış!” sloganı ile insanlar Hessen eyaletinin her yerinde sokaklara çıktı. Aşırı sağ karşıtı Protestolar sadece büyük şehirlerde değil, küçük yerleşim birimlerinde de oluştu . Geniş bir ittifak da Pazartesi günü Lauterbach'ta (Vogelsbergkreis) bir miting çağrısında bulundu; oradaki slogan "Bir daha asla" idi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.