Frankfurt’ta Kürt Film günleri

Kültür/Sanat Haberleri —

Frankfurt film festivali

Frankfurt film festivali

  • Salgın nedeniyle en son 2020'de düzenlenen Frankfurt Kürt Film Festivali bu yıl 12 Ocak’ta başlıyor. Festivale, TekoJIN ve Amara Kadın Meclisi öncülük edecek. 18 Ocak’a kadar sürecek etkinlik Frankfurt’ta, Film Form Höchst salonunda seyirci ile buluşacak. 

Teko-Jin aktivistlerinden Zozan Olbistan, festivali genç Kürt kadınları ve enternasyonalist kadınların organize ettiğini belirtti. Olbistan, "Koronanın etkisinin azalmasıyla ile beraber insanlar tekrardan tiyatro ve sinema salonlarına döndü. Biz de 3 yıl ara verdiğimiz film festivalini tekrar başlatmaya karar verdik" dedi.

Rojava Film Komünü’yle ortak çalıştıklarını ifade eden Olbistan, "Herkes gelirken eşini dostunu komşusunu yanında getirirse etkinlik amacına ulaşmış olacak, herkesi bekliyoruz" dedi.

 

 

Kobane

Festival, ‘Kobane’ filmi ile açılışını yapacak. Özlem Yaşar’ın imzasını taşıyan film, Kobanê’yi dört bir yandan kuşatan DAİŞ barbarlığına karşı gerçekleşen direnişe odaklanıyor. 

Film günlerinde "Hapis veya Sürgün" belgeseli de gösterilecek. Belgesel, sürgünde yaşayan HDP siyasetçileri anlatıyor.

Ezmûn

Yönetmenliğini Shawkat Amin Korki'nin yaptığı “Ezmûn” (Sınav) ise 14 Ocak’ta gösterilecek. Film, Güney Kürdistan'daki cinsiyet eşitsizliğini ve yolsuzluğu irdeliyor. Korki’nin bu dikkat çeken yapımı Karlovy Vary Uluslararası Film Festivali'nde de FIPRESCI Uluslararası Eleştirmenler Ödülü'ne değer görülmüştü.

Böğürtlen Zamanı

Türk zindanlarında rehin tutulan Murat Türk'ün otobiyografik romanı Böğürtlen Zamanı’dan uyarlanan ve Haşim Aydemir tarafından çekilen "Böğürtlen zamanı" filmi izleyicinin karşısına çıkacak. 

Berfin

Berfin bir gerillanın arayışını, savaşını, hasretini ve mücadelesini konu alıyor. Dağ sinemasının dilini oluşturmaya çalışan Sine Çiya ekibi, Berfin filmi ile bu geleneği sürdürüyor. Filmin yönetmen koltuğunda ise Özlem Arzeba var.

Nûjîyan

Şengal’de KDP tarafından katledilen gazeteci Nûjîyan Erhan’ın mücadelesini anlatan "Nujiyan" adlı belgeseli de izleyiciyle buluşacak. 

Hêza

Festivalin son filmi ise Derya Deniz imzalı "Hêza" belgeseli olacak. 3 Ağustos 2014'te Êzîdî Soykırımı sırasında 25 kişilik ailesiyle birlikte kaçırılan Suad Murad Xelef'in öyküsüne odaklanıyor. FRANKFURT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.