Frankfurt’tan müjdeye selam

Yurt Dışı Haberleri —

Frankfurt Newrozu 2024

Frankfurt Newrozu 2024

  • Almanya’nın Frankfurt kentinde son yılların en kitlesel ve coşkulu Newroz’u kutlandı. Frankfurt Newroz’unda Halk Savunma Merkezi Karargah Komutanlığının müjdesi selamlanarak, “Bu iradeyi görün” çağrısı yapıldı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü istendi.
  • Frankfurt polisinin ‘beklenenin iki katı katılım oldu’ dediği kutlama, hakettiği şekilde ulusal şenlik havasında geçti. Sabahın erken saatlerinde kutlama alanına akan Kürtlerin yoğunluğu Autobahn 648’e ve toplu taşımaya yansıdı. Bir süre trafik yoğunluğundan otobanlar durdu.

ARAT ARARAT, ARJÎN NÛJÎN, ZAHİT EKİNCİ

“Azadiya Rêber Apo Azadiya me ye” şiarıyla düzenlenen Newroz kutlaması yağmur ve dolu yağışına rağmen büyük coşku ile kutlandı. Sabahın erken saatlerinde onlarca kentten yola çıkan yüzlerce otobüs, özel araçlar ve trenlerle alana gelenlerin yanı sıra Almanya geneli binlerce insan kiralanan otobüs sayısının az olması sebebiyle Frankfurt’a ulaşamadı. Bu sene özellikle katılımcıların çoğunluğunu gençlerin oluşturması dikkat çekti. Hakeza katılımcılar arasında Türk devletinin zulmünden dolayı ülkesini bırakıp yakın bir zamanda Almanya’ya yerleşen Kürt mültecilerin sayısı da bir hayli fazlaydı.

 

 

Rebstock sarı-kırmızı-yeşil oldu

Hazırlıkları aylardır süren Newroz kutlamalarının bu seneki adresi Frankfurt kentinin en büyük toplanma alanlarından olan Rebstock Parkı’ydı. 35 bin 161 metrekarelik alan rengarenk görüntülere sahne oldu. Özellikle genç ve kadınların ulusal elbiseleri ile Newroz’a katılması kutlamalara ayrıca renk kattı. 

FCDK-Kawa, KON-MED Eşbaşkanları Ruken Akça ve Kerem Gök, Almanya Kürt Kadınlar Birliği (YJK-E) Sözcüsü Kezban Doğan, Rojhilat kurumları adına Meryem Qadirî ve Die Linke Eşbaşkanı Janin Wissler alanda toplanan kitleye hitap etti. KCK Yürütme Konseyi ve Kürt Doktorlar Birliği de alandaki on binlere mesaj yolladı. Sanatçılar Koma Rojava, Med Art, Berfin Mamedova, Seyda Perinçek, Deza Amed, Foad Golnasab, Çarnewa, Lawje, Riyad Abo, İbo Qamişlo’nun yanı sıra TEV-ÇAND Govend ekibi sahne aldı.

 

 

Almanya bu iradeyi gör

KON-MED Eşbaşkanı Ruken Akça yaptığı konuşmada Alman devletine seslenerek "Erdoğan ile iş birliğine son verin. Ey Almanya bu meydandaki iradeyi gör! 15 Mart’tan beri Kürtler alanda. Artık kriminalizasyon siyasetine son verin. Demokrasiden, özgürlükten yana olan Kürtlerden yana olun" dedi.

 

 

Rêber Apo’dan korkmayın

KON-MED Eşbaşkanı Kerem Gök ise bu yılki Newroz’u Ronahî ve Bêrîvanlara adadıklarını belirterek "Direnişçi halkımızdan moral alıyoruz. Newroz, Kürt halkı için en kutlu gündür. Çünkü en büyük bedelleri Newrozlarda ödedi" dedi. Gök, Alman hükümetine de ''Tahir Köçer ve diğer tutsak arkadaşlarımızı serbest bırakın. Rêber Apo’dan korkmayın. Rêber Apo özgür yaşamın, demokrasinin özgürlüğün mimarıdır" sözleriyle seslendi.

Rojhilat Hareketi adına konuşan Meryem Qadirî de "Dağlardaki gerillalar bu Newroz’da özgürlük dağlarından bize müjde verdiler. Önderliğimizin esaretini kabul etmiyoruz. Rêber Abdullah Öcalan artık aramızda olmalıdır" diye konuştu.

Silah satışını durdurun

Die Linke Eşbaşkan’ı Janin Wissler de bir konuşma yaparak Newroz’u kutladı. “Newroz direniştir, bu nedenle direnenleri anıyoruz” diyen Wissler, 31 Mart seçimleri için Kurdistan’a gözlemci heyet yollayacaklarını söyledi. Wissler devamla şu konuşmayı yaptı: “Birçok siyasi tutsak Türk zindanlarında. Siyasi tutsaklara özgürlük istiyoruz. Türk devletinin savaş suçlarına karşı Kürtlerin yanındayız. NATO üyesi Türkiye’ye silah satışına karşıyız. Alman hükümeti Rojava’yı sahiplenmeli. Büyük bir utançtır ki Alman panzerleriyle Efrîn işgal edildi. Rojava uçuşa yasak bölge ilan edilmeli. Alman devletinin Kürtleri kriminalize etmesine artık yeter diyoruz! Kriminalizasyona son! Êzîdîleri Şengal’de kurtaran bir hareketin Almanya’da yasak olmasını kabul etmiyoruz. Êzîdîlerin geri yollanmasına karşıyız."

 

 

Kurdistan Frankfurt’taydı

Frankfurt’taki Newroz, katılım itibarıyla son yılların en görkemli Newroz’u oldu. Son dönemde yaşanan siyasi ve askeri gelişmeler, gerilladan gelen müjde ve 31 Mart yerel seçimlerin yaklaşmasının bunda etkisi büyük olsa gerek. Dört  parça Kurdistan’dan siyasi partiler ve kurumlar kendi bayrakları ve flamalarıyla Newroz alanında yerini aldı; birlik ve mücadele mesajı verdi. Diasporadan yaşayan Kürdistanlılar sahnedeki programdan katılımcılara kadar dört parça Kurdistan’ın temsiliyetini Frankfurt’ta görebildi.

 

 

Ne yağmur ne dolu engelleyemedi

* Alman emniyet yetkilileri, Newroz’a 35 bin kişinin katıldığını aktardı. Yaptıkları açıklamada alana gelenlerin sayının beklentilerinin iki katı olduğunu da belirttiler.

* Katılımın yoğun olması nedeniyle Newroz alanına gelen bütün otoban ve yollarda yoğun trafik yaşandı. Yaşanan yoğun trafikten dolayı Kurdistanlıların büyük bölümü bir ile iki saat gecikmeli Newroz alanına giriş yapabildi.

* Etkinlik boyunca parçalı bulutlu olmasına rağmen esen sert rüzgar soğuk havanın hisedilmesine neden olsa da etkinlik boyunca katılımcılar coşkusunda bir şey kaybetmedi.

* Etkinliğin son 1 saatinde yağmur, rüzgar ve hatta dolu yağmasına rağmen katılımcılar alanı terk etmeyerek halay ve sloganlarla havayı ısıtmaya devam etti.

* Alanda bin güvenlik görevlisi olmak üzere toplam 1350 gönüllü görev yaptı.

Dağlardan gelen müjdenin coşkusu

Newroz için 12 saatlik yol gelen Dihoklu Seid, "Çok mutluyum, iyi ki gelmişim" derken; Hagen’den gelen şehit yakını Qamişlolu Hikmet Silêman ise bunun Avrupa’daki ilk Newroz’u olduğunu belirterek, "Dağlardan gelen müjde ile çok mutlu olduk. Bu yıl ki Newroz da özgürlüğün müjdesidir. Bu yıl dört parça Kurdistan’da önemli şeyler olacak" dedi.

Ahmet Sevinç 

Ahmet Sevinç geçen yıl olduğu gibi bu yıl da akraba ve arkadaşlarını alarak gelmiş. Şırnaklı Ahmet, "Yalnız gelmeye gönlüm el vermedi. Gördüğüm manzara ve coşkuyu hiç unutmam. Önderimiz özgür olmazsa biz de özgür değiliz" diye konuştu. Halası Gülistan Sevinç ise her yıl hiç aksatmadan Newroz’a katıldığını, Newroz’un direniş ve umut olduğunu söyleyerek, "Güzel ve özgür Newrozları artık ülkemizde kutlamak istiyoruz" diye ekledi.

Dilşer Kaya ve Zerda Peri

Lübeck’ten Dilşer Kaya ile Hamburg’dan Zerda Peri de Newroz’un keyfini çıkaran gençlerden. "Newroz’da olmaktan çok mutluyuz" diyerek, çalınan müziğe ayak uydurarak hemen halaya katılıyorlar.

Muhammed Ebdo

Qamişlolu Muhammed Ebdo’nun da Avrupa’daki ilk Newroz’u. Ablasının YPJ saflarında olduğunu söyleyen Ebdo, "Her yıl Qamişlo’da katılırdık. Burada gördüğüm coşku büyük moral oldu. Keşke her zaman böyle birlik olabilsek" dedi.

83 stand kuruldu

Newroz’da yemek standlarının yanı sıra 83 stand kurulmuştu. Newroz alanında BİR-KAR, TSP, PARTİZAN, DKP, Birleşik Özgürlük Güçleri, Young Struggle, MLKP, PENA-GER, Azadi e. V, Dışilişkiler Enformasyon Standı, CİK, Kürt Enstitüsü, Heyva Sor, TİKP, KODAR, PKAN, Frankfurt Amara Kadın Meclisi, UTAMARA, MLPD İCOR, TCŞ ve TEKO-JIN, KOMAW, Çira TV, Yeni Özgür Politika, MARDEF, Amedspor taraftar grubu Barricade İnternational standlarını kurdu.

Tutsak aileleriyle kardeş olun

Tutsakların Sesi Platformu (TSP) da Türkiye ve Kurdistan cezaevlerinde başlatılan açlık grevlerine ilişkin açtığı standda hem bilgilendirme yaptı hem de siyasi tutsakların ailelerine ve tutsaklara yardım için bağış topladı. Stand görevlilerinden Şafak İldem tutsakların sesine ses olmak ve ailelerine yardımcı olmak için böylesi bir çalışma yürüttüklerini belirterek dileyen herkesi bu kampanya çerçevesinde siyasi tutsakların aileleri ile kardeş aile yapacaklarını söyledi.

 

Newroz alanından notlar

Saarbrücken’den gelen 31 yaşındaki Rıhalı Şaban Aziz tekerlekli sandalyesinden kalabalığı izlerken "İnsanlar çok gelmiş. Ben özgürlüğümüz, demokratik haklarımız için Newroz’a geldim" dedi.

 

Medine isimli isimli genç kadın da oturmak zorunda kaldığı tekerlekli sandalyesinden gülümseyerek "Herkesin Newroz’u kutlu olsun. Önderliğimizin özgürlüğüne vesile olsun" sözleriyle mutluluğunu ifade etti.

Gençler hazırladıkları “Gerîla lê da, Tirkiye ket” (Gerilla vurdu, Türkiye Düştü)  pankartı ile gerillaya selam gönderdi.
Bu yıl bir fark vardı alanda. Görmemek için bir bahane bulamazdı insan. Son yılların en kalabalık Newroz’unda ulusal giysilerin özellikle gençler ve kadınlar tarafından giyilmesi dikkat çekiyordu.

 

Son dönemlerde Alman güvenlik birimlerinin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri, PKK ve KCK bayraklarına karşı tahammülsüzlükleri devam etmesine rağmen Newroz alanında Öcalan’ın posterleri hiç eksilmedi.

Kıl çadır her yıl olduğu gibi bu yılda hasret gidermek isteyenlerin durağı oldu.

Alanda çocuklar için oyun alanı kuruldu. 

 

Binlerce kitabın sergilendiği kitap standında Abdullah Öcalan’ın kitaplarının yanı sıra felsefik, Kürtçe çocuk kitapları ve Öcalan’ın Arapça kitaplarına yoğun ilgi vardı. Yazarlar Ahmet Kahraman, Hatip Dicle, Fuat Kav, Eylem Kahraman, Aziz Tunç, Cewad Mervani, Sefkan Kobani, Demir Çelik, İbrahim Şahin, Ömer Güneş, Osman Kapan hem kitaplarını imzaladı hem de okuyucularıyla sohbet etti.

 

* * *

KCK: 2024 seferberlik yılı 

KCK de Frankfurt Newroz’una yazılı bir mesaj yolladı. 2024 Newroz’unun her yerde özgürlük kampanyası kapsamında kutlandığına işaret eden KCK Yürütme Konseyi, Newroz mesajında şunları belirtti: "2024 Newroz’uyla özgürlük kampanyasının güçleneceğine ve yeni bir safhaya ulaşacağına inanıyoruz. Artık Önder Apo’nun fiziki özgürlüğünü sağlayacak, Kurdistan halkının özgürlük umutlarını gerçekleştirecek sonuçlar yaratmamız gerekir. Bunun için mücadelemizi her yerde güçlendirmemiz gerekir. Önder Apo üzerinde uygulanan mutlak tecrit, ülkemize, halkımıza yönelik işgal ve soykırım saldırıları hiçbir biçimde kabul edilebilir ve katlanabilir değildir. Üç yıldır Önder Apo’dan hiçbir haber alınamıyor. İmralı’da hukuk bütünüyle rafa kaldırılmıştır. Dünyada en büyük hukuksuzluk İmralı’da olmakta. İmralı’da Önder Apo üzerinde mutlak tecrit uygulayan faşist AKP-MHP rejimi, halkımıza yönelik işgal ve soykırım saldırılarını artırarak sürdürüyor. Başta Rojava olmak üzere Kurdistan’a dönük saldırıları savaş suçu kapsamındadır. Rojava’da yapılan saldırılar açıkça savaş suçudur. Şimdi de Kürt soykırımını gerçekleştirmek için yeni planlar yapıyor. Hareket ve halk olarak gerici, faşist, inkarcı, ırkçı rejimin tecrit ve işkence uygulamalarına, işgal ve soykırım saldırılarına tahammülümüz hiçbir biçimde kalmamıştır. Tecrit, işkence, işgal, soykırım ve sömürüye karşı mücadelemizi büyütmeli, 2024 yılını sonuç almamız gereken bir yıla dönüştürmeliyiz. Biz 2024 yılını seferberlik yılı olarak ele alıyor ve öyle yaklaşıyoruz.”

Fotoğraflar: Arat ARARAT, Arjîn NÛJÎN, Zahit EKİNCİ, Deniz BABİR, Hakan TÜRKMEN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.