Fransa enerji tasarrufuna gidiyor

Dünya Haberleri —

Fransa'da bir mağazanın kapısında “Açığız, klimamız var

Fransa'da bir mağazanın kapısında “Açığız, klimamız var" yazıyor.

  • Avrupa’da enerji fiyatları Rusya’nın Ukrayna’ya savaş açmasının ardından büyük oranda arttı. Enerji şirketi Shell, Rusya’dan Avrupa Birliği’ne (AB) giden gazın azaltılması nedeniyle bu kış AB’de enerji kesintileri yaşanmayacağının garantisi olmadığını açıklamıştı. Enerji krizi yaşanan Avrupa’da devletler ise tasarrufuna gitmeye başladı. 

SELMA AKKAYA/PARİS

Fransa’da klimalı dükkanlar kapılarını kapatmak zorunda kalacak, neon ışıklar ile sokak lambalarına da sınırlandırma getirilecek. Sokak lambaları akşamları kapalı olacak. Halka da internet ve gereksiz ışık kullanımının azaltılması gerektiği çağrısı yapıldı. Ne büyüklükte olursa olsun ışıklandırılmış reklamlar ise gece 1 ile sabah 6 arasında aydınlatılamayacak. Ülkede neon tabela yasağı nüfusu 800 binden az yerlerde uygulanıyor. Havalimanları ve tren istasyonları ise bu kararın dışında tutuluyor. Enerji tasarrufu kurallarını ihlal eden dükkanlara 750 euroya kadar para cezası verilecek. 

Kararı Bakan açıkladı

Konuya ilişkin açıklama dün Fransa Ekolojik Dönüşüm Bakanı Agnes Pannier-Runacher geldi. Pannier-Runacher, bazı mağazaların bir yandan klimayı, diğer yandan da kapılarını açmasının “absürt” olduğunu söyledi. Fransız bakan bu konuda 2 kararnamenin yayımlanacağını belirtti. 

Suya da kısıtlama

Son dönemde sıcak hava dalgasıyla mücadele eden Fransa’da klimalar nedeniyle enerji tüketimi artmış durumda. Aşırı sıcakların yol açtığı kuraklık nedeniyle ülkede su kullanımına da kısıtlamalar getirildi. 

Yeni zam dalgası geliyor

Kışa doğru enerji krizinin daha da derinleşeceği uyarısı yapılırken, gaz ve elektrik faturaları da her gün artıyor. 

Bunun yanısıra Fransız devleti, ülkenin en büyük elektrik dağıtım şirketi EDF’nin yüzde 16 hissesini geri almak istiyor. Devlet bunun için 9,7 milyar euro bütçe ayırdı. Önümüzdeki günlerde yapılacak ihalede bu hisseler alınırsa EDF’nin tamamı yeniden devlete ait olacak.

Çalışanlar işsiz kaldı

Fransız devleti son yıllarda EDF’nin hisselerinin yüzde 16’sını özel şirketlere devretmişti. Elektrik sayaçları, dağıtım ve okuma işlemleri de söz konusu şirketler tarafından yapılıyordu. Ancak eve gelip sayaç okuyan EDF çalışanları son zamanlarda işsiz kaldı. Çünkü eski sayaçların yüzde 57’si tamamen değiştirildi. Takılan yeni sayaçlarla ise internet sisteminden ne kadar elektrik kullandığınız anında merkezi olarak kaydediliyor. 

Fatura halka çıkarılıyor

Halka hizmet veren EDF bürolarının yüzde 50’si kapatılırken, hizmet kalitesi son yıllarda giderek düşen sektörde tasarruf adı altında yapılan özelleştirme şimdi devlete 9,7 milyar euroya mal olacak. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası başlayan küresel enerji krizi, EDF gibi tarifeleri devlet tarafından düzenlenen elektrik şirketlerini önemli ölçüde olumsuz yönde etkilerken, Eylül ile birlikte yeni bir zam dalgasının gelmesi bekleniyor. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.